Leeftijdsgroep 50-59 jaar wordt ook gevaccineerd met Janssen-vaccin in Spanje

Leeftijdsgroep 50-59 jaar wordt ook gevaccineerd met Janssen-vaccin in Spanje

Leeftijdsgroep 50-59 jaar wordt ook gevaccineerd met Janssen-vaccin in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het corona-vaccinatieproces is in volle gang in Spanje en op woensdag 5 mei werd bekend dat er bijna 18 miljoen mensen geprikt zijn met een van de diverse corona-vaccins waarvan 12,7 miljoen (26,7%) met één prik en 5,4 miljoen (11,4%) met twee prikken en dus gevaccineerd zijn (of in het geval van het Janssen-vaccin met één prik). De groep 50-59 jaar kan ook met het Janssen-vaccin gevaccineerd worden.

Het corona-vaccinatieproces bestaat in Spanje net zoals in andere landen uit een bepaalde volgorde waarbij gekeken wordt naar geboortejaren en leeftijdsgroepen. Nu is bekend geworden dat diverse autonome regio’s zoals Catalonië, Aragón en Andalusië al bezig zijn of binnenkort beginnen met de leeftijdsgroep 50-59 jaar (groep 9 – 1962 t/m 1971).

Het Ministerie van Volksgezondheid maakte bekend dat naast de corona-vaccins Pfizer/BioNtech en Moderna deze groep waarschijnlijk ook gevaccineerd gaat worden met het Janssen-vaccin. Deze laatste heeft als voordeel dat er slechts één prik nodig is om te vaccineren waardoor het vaccinatieproces sneller gaat en er meer mensen gevaccineerd kunnen worden.

Leeftijden

Op dit moment heeft 72% van de 60-plussers één prik ontvangen en 27,8% is gevaccineerd (twee prikken). Bij de leeftijdsgroep 60-69 jaar is dat respectievelijk 51,6% en 5,7% terwijl dat bij de leeftijdsgroep 70-79 jaar respectievelijk 78,9% en 13,9% is en bij de 80-plussers 100% en 88,8%.

Bekijk HIER de Spaanse vaccinatiegegevens op het vaccinatie-dashboard.

Volgorde vaccinatie (leeftijden)

Net zoals in andere landen heeft ook Spanje een centraal georganiseerd vaccinatie-programma maar worden de vaccinaties uitgevoerd door de regionale gezondheidsdiensten die naar gelang het aantal inwoners en beschikbare vaccins de vaccinaties verzorgen.

In Spanje zijn eerst de meest risicovolle inwoners gevaccineerd zoals de bewoners en het personeel van bejaardencentra, thuiswonende 80-plussers (groep 5A – 1941 en daarvoor), het medisch personeel, essentieel personeel etc.

Daarna vindt de vaccinatie procedure via leeftijdsgroepen plaats zoals de leeftijden 70 tot en met 79 jaar (groep 5B – 1942 t/m 1951), 66 tot en met 64 jaar (groep 5C – 1952 t/m 1955), 65 tot en met 69 jaar (groep 8 – 1956 t/m 1961).

Daarna volgen de leeftijdsgroepen van 50 tot en met 59 jaar (groep 9 – 1962 t/m 1971) en van 40 tot en met 49 jaar (groep 10 – 1972 t/m 1981). Dit proces en de leeftijdsgroepen kunnen echter aangepast worden naar gelang de beschikbaarheid van vaccins. KLIK HIER voor meer informatie (PDF).

In de meeste autonome regio’s is men op dit moment bezig met groep 5A, 5B, 5C en 8. Verwacht wordt dat in juni, juli en augustus de groepen 9 en 10 aan bod komen maar dat kan, zoals in Catalonië werd aangegeven, ook al half mei beginnen met groep 9 (50 tot en met 59 jaar). Het proces hangt helemaal af van de beschikbaarheid van de vaccins.

LEESTIP:
Hoe kom je aan een bewijs/certificaat als je gevaccineerd bent in Spanje?

Net zoals in andere landen is het niet mogelijk te kiezen voor een bepaald vaccin of merk. In Spanje wordt gebruik gemaakt van Pfizer/BioNtech, Vaxzevria (AstraZeneca), Moderna en Janssen/Oxford. Deze vaccins worden verschillend per leeftijdsgroepen gebruikt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.