Het digitaal EU-covidcertificaat is met een jaar verlengd maar wat betekent dat voor het reizen naar Spanje?

Het digitaal EU-covidcertificaat is met een jaar verlengd maar wat betekent dat voor het reizen naar Spanje?
Beeld: 123rf

Het digitaal EU-covidcertificaat is met een jaar verlengd maar wat betekent dat voor het reizen naar Spanje?

MADRID – Eind juni 2022 eindigt de 12 maanden periode van het digitaal EU-covidcertificaat waarmee inwoners van de EU-landen kunnen aantonen of ze gevaccineerd, getest of genezen zijn wat betreft het coronavirus. Het digitaal EU-covidcertificaat wordt op dit moment hoofdzakelijk nog gebruikt voor het reizen binnen de EU. Wat betekent deze verlenging voor het reizen naar Spanje?

Op 1 juli 2021 werd het digitale EU-covidcertificaat of Europees digitaal coronacertificaat officieel in gebruik genomen in de 27 EU-landen. Dit document dat aangeeft of iemand gevaccineerd, hersteld of getest is, heeft het reizen binnen de Europese Unie veiliger en makkelijker gemaakt. Sinds het begin zijn er meer dan 1,7 miljard digitale EU-covidcertificaten afgegeven waarmee gereisd kan worden tussen de 27 EU-landen maar ook 35 andere landen die het Europese certificaat accepteren.

De Europese Commissie heeft op 3 februari 2022 nog voorgesteld om het digitale EU-covidcertificaat met een jaar te verlengen, tot en met 30 juni 2023. Dat advies werd door het Europees Parlement aangenomen en dus komt er een verlenging van 12 maanden.

Wat betekent dit voor het reizen naar Spanje?

Wat betekent deze 12 maanden verlenging voor het gebruik van het digitale EU-covidcertificaat voor Spanje? Op dit moment is het hebben van een digitaal EU-covidcertificaat nog de enige corona-eis om Spanje binnen te mogen komen nadat het verplicht invullen van het SpTH gezondheidsformulier niet meer nodig is en de mondkapjesplicht in praktisch alle binnenruimtes is afgeschaft.

Voorlopig blijft het hebben van het digitale EU-covidcertificaat verplicht om Spanje in te mogen reizen. Dat betekent dat iedereen die Spanje binnenkomt via dit document moet laten zien of ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. Voorlopig wordt er in Spanje nog niet over gesproken om deze inreis-eis af te schaffen.

Op dit moment

Om Spanje binnen te kunnen komen met het vliegtuig of de boot moet je beschikken over een geldig digitaal EU-covidcertificaat ofwel coronapas zoals die in de CoronaCheck-app staat in Nederland en CovidSafe-app in België. Deze bestaat uit 1 van de volgende 3 documenten die verplicht zijn voor reizigers vanaf 12 jaar om Spanje binnen te mogen komen: vaccinatiebewijs OF testbewijs OF herstelbewijs. 

Alle reizigers van 12 jaar en ouder, ongeacht het land van vertrek, moeten een van de volgende documenten overleggen. Een geldig digitaal EU-covidcertificaat of ‘EU Digital COVID Certificate’ (EUDCC) of gelijkwaardige documenten die een van de volgende documenten bevatten: (informatie van de ReOpenEu website en TravelSafe ):

Bewijs van volledige vaccinatie
Geldigheid: tussen 14 en 270 dagen na de laatste geplande dosis van de primaire vaccinatiereeks werd toegediend. Na 270 dagen (9 maanden) moeten vaccinatiecertificaten een boosterdosis bevatten. Voor mensen jonger dan 18 jaar hebben vaccinatiecertificaten met een volledig primair schema geen vervaldatum. Dat betekent dus dat de boosterprik niet verplicht is na 270 dagen voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar (tot 18) die volledig (met twee prikken) gevaccineerd zijn.

OF

Negatief resultaat van een moleculaire PCR-test vóór vertrek (geldig 72 uur) of snelle antigeentest (24 uur geldig).

OF

Bewijs van herstel van COVID-19. Geldigheid: vanaf dag 11 na de eerste positieve moleculaire test en tot 180 dagen na de monsterdatum.

Reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig digitaal EU-covidcertificaat moeten het Spaanse gezondheidscontroleformulier SpTH invullen en handmatig gegevens invoeren over vaccinatie, herstel van COVID-19 of negatief testresultaat, die aan dezelfde eisen voldoen als voor het digitaal EU-covidcertificaat.

Het hebben van een geldig digitaal EU-covidcertificaat geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar, ongeacht of je met het vliegtuig, eigen vervoer of bootreizigers. Maar alleen de vliegtuigreizigers en bootreizigers worden gecontroleerd op deze documenten. Theoretische kan de politie ook op land eigen vervoer reizigers controleren maar in de praktijk gebeurt dat bijna nooit. Om naar Spanje te reizen is het verstandig om altijd je eigen geldig digitaal EU-covidcertificaat in orde te hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.