skip to Main Content
Hotel en restaurant eigenaren moeten huisvesting zoeken op Ibiza vanwege te hoge huren

Hotel en restaurant eigenaren moeten huisvesting zoeken op Ibiza vanwege te hoge huren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

IBIZA – 500 euro om te slapen op een balkon, 650 euro voor een matras in een bestelbus of 1.200 euro voor een appartement van nog geen 40 vierkante meter. Dat zijn de huurprijzen waar werkers die naar het eiland Ibiza komen deze zomer mee te maken krijgen wanneer ze op zoek gaan naar woonruimte. Een situatie die ervoor zorgt dat men dit niet kan betalen en al na enkele dagen het eiland weer verlaat en de hotel- en restaurant eigenaren zonder arbeiders komen te zitten. Zij zijn nu zelf genoodzaakt om voor goedkope huisvesting te zorgen om zo genoeg personeel te hebben deze zomer.

Huishouding, koks, bediening, receptiemedewerkers, politieagenten en zelfs ziekenhuispersoneel hebben allemaal te maken met hetzelfde probleem … de dure huisvesting op het vakantie eiland Ibiza. Het eiland mag dan wel een enorme aantrekkingskracht hebben voor toeristen en mensen die willen werken op Ibiza maar niet voor iedereen is dat even makkelijk. Als je van buiten Ibiza naar het eiland komt en huisvesting zoekt dan heb je pech want er is niet veel te huur en wat er te huur is wordt voor astronomische prijzen aangeboden. Die bedragen kunnen de werkers niet betalen want hun loon is vaak niet zo hoog.

Eigen woonruimte

De schaarse en dure huisvesting is echter niet alleen maar een probleem voor degene die er moeten wonen maar ook voor de werkgevers die gemerkt hebben dat de werkers niet op het eiland blijven nu blijkt dat dit onbetaalbaar is voor hen. Daarom is men genoodzaakt om zelf op zoek te gaan naar geschikte en betaalbare woonruimte voor de werkers. Sommige hotelketens doen dat door appartementen te kopen en deze goedkoop aan hun seizoensarbeiders aanbieden terwijl andere hotelketens weer plannen hebben om nieuwe appartementen te gaan bouwen om zo geschikte woonruimte hebben voor hun personeel. Een hotel wil zelfs de oude discotheek ombouwen tot woonruimtes voor het personeel.

Alle sectoren

Het huurprobleem geldt overigens niet alleen voor personeel in hotels en restaurants maar ook voor onder andere politieagenten en ziekenhuispersoneel. Ook zij kunnen geen geschikte en betaalbare woonruimte vinden, ondanks het feit dat politieagenten bijvoorbeeld extra geld krijgen voor de huur van woonruimte. Dat heeft er onder andere voor gezorgd dat de politieagenten liever niet willen werken op Ibiza omdat ze meer dan de helft van hun loon al kwijt zijn aan de huur. Ook chirurgen, verpleegkundigen en andere ziekenhuispersoneel hebben hetzelfde probleem met de woonruimte op het eiland Ibiza.

Probleem

Al met al zijn de huren sinds vorig jaar zomer met gemiddeld 40% gestegen en worden er onmogelijke prijzen gevraagd voor simpele en eenvoudige woonruimtes die dat geld absoluut niet waard zijn. Vreemd genoeg doen de autoriteiten niets aan dit probleem, of men wil niet of men kan niet. Een ding is zeker, als dit zo doorgaat komen de hotels, restaurants, politie en ziekenhuizen zonder personeel te zitten en dat heeft een negatief effect op de vakanties van duizenden toeristen die voor hun plezier naar Ibiza komen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Een aantal jaren geleden wilde ik Ibiza weer eens terug zien na mijn huwelijksreis in 1971, dus nog onder Franco regime. Dat was daar toen al niet merkbaar en reden de hippies in d’r blootje op scooters rond. Wij keken onze ogen uit en we hadden een fantastische tijd. Toen was er ook al een openlucht ‘discotheek’ (Salamanca) maar daar bleef het een beetje bij. Ik ben blij dat kennissen ons er van hebben weerhouden een hernieuwd bezoek aan dit nu (helaas) verdorven eiland te brengen!

  2. Ik ga de laatste week van juni voor een week naar Ibiza, met een groep van 20. De prijs was niet supergoedkoop, maar wel all inclusief en betaalbaar. Ben er 2 jaar geleden ook geweest, ook op hotel, zo duur leek het mij niet, overdag toch. Alleen de discotheken, (niets meer voor mij), exorbitant duur. Maar ja, als je daar het ganse seizoen wil werken, met die huurprijzen ???

  3. Ik lees iedere keer weer met stijgende verbazing dit soort berichten. Toen ik in 1968 Ibiza ontdekte, en na de dood van Franco in 1975 een huis liet bouwen op Formentera, waren dit paradijselijke eilanden. Nostalgia. Ibiza is veranderd in een drijvend disco en partycenter op het voetballersproleten niveau. Tien jaar geleden heb ik alles voor het laatst als toerist bezocht. Wat een doffe ellende. Niet voor herhaling vatbaar, dat bezoek. Voor hoop op verbetering ook niet, vrees ik. Opgegeven Spaanse gebieden. Misschien wal en schip, maar het is te laat. De Compañia Mediterrania heeft het onderspit gedolven.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken