skip to Main Content
Zelfstandige ondernemers in Spanje gaan opnieuw maandelijks meer betalen na 1 juli

Zelfstandige ondernemers in Spanje gaan opnieuw maandelijks meer betalen na 1 juli

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De meer dan 3 miljoen zelfstandige ondernemers of in het Spaans “autónomos” zijn niet blij met de nieuwe verhogingen die de Spaanse regering opnieuw heeft ingevoerd. Na diverse jaren van een bevriezing van het minimale bedrag waarover men de sociale lasten dient te betalen, heeft de overheid nu besloten deze vanaf 1 juli met gemiddeld 8 euro per maand te verhogen waardoor de maandelijkse lasten ook stijgen naar ongeveer 275 euro.

Spanje is al niet het goedkoopste land om als zelfstandige ondernemer te werken met hoge maandelijkse lasten maar de overheid maakt het de grote groep van meer dan 3 miljoen autónomos ook niet makkelijker. Het minimale bedrag waarover de zelfstandige ondernemers een premie betalen (zeg maar het basisloon) is met 8 euro per maand omhoog gegaan naar 919,80 euro. Dit heet de “base mínima de cotización” en wordt gebruik om de maandelijkse sociale lasten of bijdrage van de autonoom te berekenen, iets wat voor meer dan 80% van alle zelfstandige ondernemers in Spanje geldt.

Doordat de “base mínima de cotización” per maand is gestegen met 3% of 8 euro per maand en 96 euro op jaarbasis is ook de maandelijkse bijdrage van de zelfstandige ondernemers in Spanje gestegen van 267 euro naar ongeveer 275 euro, bijna 100 euro meer op jaarbasis. Werknemers die 48 jaar of ouder zijn zien hun “base mínima de cotización” zelfs nog meer stijgen van 963 euro naar 992 euro, een 30 euro per maand meer. Alleen zelfstandigen jonger dan 48 jaar mogen vrijelijk hun basisinkomen kiezen in Spanje. Ben je dus 48 jaar of ouder en ben je een zelfstandige dan betaal je vanaf 1 juli per maand niet meer 288,04 euro maar 296,94 euro.

Vast beginners tarief

Nieuwe zelfstandige ondernemers in Spanje hebben vanaf 1 juli wel weer een beetje geluk aangezien de zogenaamde “tarifa plana” voor startende ondernemers weliswaar gelijk blijft met 50 euro per maand maar dit niet meer zal gelden voor 6 maanden maar voor 12 maanden. Na die periode van 12 maanden krijgen de nieuwe zelfstandigen gedurende enkele maanden kortingen van 50% op het normale maandbedrag en daarna 30% tot men de 18 maanden bereikt heeft en men het normale tarief dient te betalen aan de sociale diensten (al kan deze tijdsperiode nog langer zijn als de definitieve tekst gepresenteerd wordt).

Hoge maandlasten

Een zelfstandige ondernemer heeft het niet altijd even makkelijk in Spanje en er wordt dan ook vaak geklaagd over de hoge maandelijkse bijdrage die men dient te balen. Zelfs als men het laagste basisloon aanhoudt stijgen de maandelijkse lasten vanaf 1 juli naar 275 euro. Vaak wordt dat bedrag door boze zelfstandigen in Spanje vergeleken met andere landen zoals Nederland waar men slechts 50 euro per jaar betaald voor de inschrijving in de Kamer van Koophandel maar daar bovenop moet men dan wel de kosten voor een gezondheidsverzekering tellen en een pensioenplan waardoor de kosten per maand toch ook al weer hoger worden.

In Spanje betaal je per maand 275 euro maar daar bij inbegrepen zit dan een basis ziektekostenverzekering (Seguridad Social, net zoals een werknemer) en jouw deelname aan de opbouw van een pensioen voor de oude dag. Desalniettemin zijn de maandelijkse lasten vele malen hoger dan in andere landen en staan deze helaas niet in verhouding tot de opbrengsten. Dat wil zeggen, of je nu slechts 800 euro per maand of 1 miljoen euro per maand verdient, de kosten zijn voor iedereen gelijk. De zelfstandigen in Spanje willen dat dit anders wordt en hadden hoop dat dit nu zou gaan gebeuren maar helaas … men zal nog iets langer moeten wachten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Ik had een vraag in verband met seguridad social .Ik ben autonoom geworden en ook mijn seguridad social is in orde gebracht .Daarnaast hebben we ook een prive verzekering genomen.Ik heb vernomen dat ik enkel recht heb op seguridad social en niet mijn vrouw en zoon.Ik dacht dat ze er automatisch ook van konden genieten.Nu blijkt volgens de gestor dat we eerst het huwelijksboekje moeten laten legaliseren en dat mijn vrouw en zoon dan ook recht hebben op seguridad social.Segurdiad social bevat toch meer dan alleen ziektezorg?Wanneer er met mij iets zou gebeuren heeft men vrouw dan via de seguridad social in Spanje recht op een overlevingspensioen of gebeurd dit via Belgisch systeem.Dank u vriendelijk

  2. In Nederland betaal je 17.9% van je bruto-inkomen alleen al aan AOW-premie in schijf 1.
    Daarbovenop komt nog 0.1% ANW, 9.65% Wlz, 5.5% eigen bijdrage Zvw èn je eigen ziektekostenverzekering.
    Die EUR 275 voor de SS in Spanje is dus werkelijk een koopje!

  3. De kosten aan de SS zijn zeker niet voor iedereen gelijk. Was het maar waar dat ik maandelijks 275 euro mocht betalen i.p.v. de € 382,68 per maand die nu wordt geheven.

    1. Het gaat dan ook om het minimale basisbedrag. Hoe meer je wilt en hoe hoger je het basisloon insteld, hoe meer je gaat betalen maar als je met pensioen gaat heb je in principe ook meer.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken