Search
menu
Search

Meer muggen dan normaal in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Meer muggen dan normaal in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het lijkt erop dat op veel plaatsen in Spanje momenteel meer muggen zijn dan andere jaren rond deze tijd van het jaar. We hebben het dan over de normale steekmuggen, tijgermuggen, kriebelmuggen en in mindere mate vedermuggen. Het ligt er natuurlijk aan waar je bent in Spanje maar de regen en hoge temperaturen zijn de boosdoeners van de toename van muggen.

Het lijkt erop dat het een vervelende lente en zomer gaat worden wat betreft muggen (mosquitos) in Spanje. Op verschillende plaatsen en dan met name in steden zoals Alcalá de Henares, Guadalajara, Talavera de la Reina, Rivas, Valencia, Torrevieja en uiteraard op veel meer plaatsen zijn hele zwermen muggen en bladluizen te vinden.

Waarom

Volgens deskundigen is de aanwezigheid van deze insecten een direct gevolg van de regenval en de weersomstandigheden van de aflopen maanden. Zo hebben de neerslag van begin mei en de hoge temperaturen van de afgelopen weken, meer kenmerkend voor het begin van de zomer, het ideale klimaat voor hun proliferatie gegenereerd. Met name door het aantal muggen te laten toenemen in de waterpoelen waar larven ontkiemen.

Welke

Volgens de Asociación Europea de Control de Mosquito gaat het hoofdzakelijk over de bekende (zoemende) steekmuggen (mosquitos), de tijgermuggen (mosquitos tigre) en kriebelmuggen (mosca negra).

Op sommige plaatsen zoals in Talavera de la Reina komen echter ook zogenaamde dansmuggen of vedermuggen (quironómidos) voor. Er zijn echter ook plaatsen zoals Tres Cantos waar een toename is van bladluizen (pulgones)

Steekmuggen

De meest voorkomende muggensoort is de ‘gewone steekmug’. Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is als de mug dichtbij komt. Dit heeft deels te maken met de voortplanting van de muggen.

Ze leven in het donker en kunnen elkaar moeilijk vinden, muggen gebruiken daarom geluid om elkaar te kunnen lokaliseren in het donker. Alleen de (bijtende) vrouwtjes zuigen bloed op en maken zoemgeluiden, die worden opgevangen door de geveerde antennes van de mannetjes.

Tijgermuggen

De tijgermug (mosquito tigre) kenmerkt zich door ongeacht het tijdstip op de dag de mensen aan te vallen en deze vaak met een lastige en pijnlijke muggenbeet achter te laten. De tijgermug is niet giftig maar kan wel enge ziektes (zoals Zika en nog 21 andere) overdragen. De beet van een mosquito tigre is knap vervelend, zeker als men allergisch is voor het gif.

De (vrouwtjes) tijgermug is, in tegenstelling tot de normale steekmug, altijd op jacht, het maakt niet uit of het overdag is of ’s avonds, de tijgermug valt altijd aan. Tijgermuggen zijn zogenaamde dag-muggen wat inhoudt dat ze het actiefst zijn tussen 6 en 10 uur ‘s morgens en 16 en 22 uur ‘s middags/’s avonds. Tijgermuggen zijn dus niet die vervelende muggen die het zoemende geluid maken als je slaapt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Wat zijn tijgermuggen in Spanje[/su_note]

Kriebelmug

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen bloed, onder andere bij mensen. Van zo’n steek kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug steekt dat verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug dat kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Heb jij in Spanje al last gehad van de muggen en zo ja, welke dan?

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?