Wat kan wel en wat kan niet in de-escalatiefase 3

Wat kan wel en wat kan niet in de-escalatiefase 3
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Iets meer dan de helft van Spanje (52% en 24 miljoen personen) gaat maandag 8 juni overschakelen van de de-escalatiefase 2 naar fase 3. Deze periode zal ongeveer 2 weken duren en eindigen op 21 juni wanneer het hele de-escalatieproces zal eindigen. Maar wat kan vanaf 8 juni wel en wat niet in die provincies en gebieden die naar fase 3 gaan. Een overzicht!

Dit artikel is voor het laatste bijgewerkt op: zaterdag 6 juni om 20:30 uur

Net zoals veel lezers raakt ook de redactie af en toe even de kluts kwijt met alle maatregelen en regels die elke keer op de inwoners van Spanje los worden gelaten. Met onze corona-artikelen proberen we zoveel mogelijk informatie te geven over wat wel en wat niet mag/kan door veel te lezen en informatie te verzamelen. In dit geval proberen we alles op een rijtje te zetten zodat alles wat duidelijker wordt, o.a. met de hulp van DEZE PAGINA en de publicaties in de staatscourant BOE

LEESTIP: Wat wel en niet kan in de-escalatiefase 2

Wij hebben helaas ook niet overal de antwoorden op en we raden altijd aan in geval van twijfel contact op te nemen met de Nederlandse of Belgische Ambassades in Spanje via o.a. hun Facebookpagina’s. 

Moet ik verplicht een mondkapje dragen?

Ja, het dragen van het mondkapje is verplicht in fase 3 maar ook in fase 2. Deze verplichting zal voorlopig gelden tot het einde van het de-escalatieproces en de huidige noodtoestand (21 juni) maar er is een kans dat de verplichting ook daarna nog zal gelden in Spanje. Officieel is dat nog niet bevestigd maar dat wordt waarschijnlijk op 9 juni bekendgemaakt.

Het dragen van een mondkapje (mascarilla) is verplicht in het openbaar vervoer en als je in een auto reist met inzittenden die niet in dezelfde woning wonen. Op straat in open ruimten en gesloten ruimten is het dragen van een mondkapje ook verplicht als je ouder dan 6 jaar bent en als het niet mogelijk is om een social distance van 2 meter te handhaven.

Het Ministerie van Volksgezondheid raadt de hygiënische en chirurgische mondkapjes (mascarillas higiénicas / quirúrgicas) aan die zowel de neus als de mond bedekken maar ook niet-medische mondkapjes van bv. textiel zijn te gebruiken.

Meer informatie over de verplichte mondkapjes lees je HIER

Moet ik de social distance aanhouden?

Ja, de social distance geldt in fase 3 en in fase 2 en de kans is groot dat deze social distance na het de-escalatieproces en noodtoestand (na 21 juni) ook nog verplicht zal zijn. ATTENTIE: in Spanje geldt niet zoals in andere landen een social distance van 1 of 1,5 meter maar van 2 meter of meer indien mogelijk.

Meer informatie over de social distance lees je HIER

Zijn er in fase 3 nog tijdvakken om te wandelen, fietsen of sporten?

Nee, het goede nieuws is dat de speciale tijdvakken voor de diverse leeftijdsgroepen in fase 3 komen te vervallen. Iedereen kan op elk gewenst tijdstip naar buiten gaan. Er zijn wat betreft deze tijdvakken in fase 3 geen limieten en restricties meer.

Met hoeveel personen mag ik samenkomen?

In fase 3 is het toegestaan om met 20 personen samen te komen. In fase 2 is dat nog 15 personen maar dat is dus in fase 3 verhoogd naar 20 personen. Men dient wel altijd de 2 meter social distance te handhaven. Het samenkomen met 20 personen is mogelijk in huis, in de eigen tuin, op een terras, in een park, op een strand of in de natuur.

Mag ik overal en altijd met de eigen auto of motor rijden?

Ja, maar dat mag alleen binnen de eigen autonome regio als alle provincies in dezelfde fase 3 zitten. Het is in fase 3 nog niet toegestaan om buiten de eigen autonome regio te komen maar het is dus wel toegestaan om tussen provincies of gezondheidsdistricten binnen een autonome regio te reizen mits deze in dezelfde fase 3 zijn beland.

ATTENTIE: Het tussen verschillende provincies rijden is een beslissing die in de autonome regio genomen wordt en dit kan dus verschillende zijn. Zo hebben praktisch alle regio’s die naar fase 3 gaan dit aangevraagd behalve Extremadura waar men liever nog even wacht. In Catalonië geldt dat het nog steeds niet is toegestaan om tussen de verschillende gezondheidsdisctricten te rijden, ook al bevinden deze zich vanaf maandag allemaal in dezelfde fase. Bij de eilanden is het zo dat men van eiland naar eiland mag reizen.

Moet ik een mondkapje dragen in de auto of op de motor?

Als je alleen in de auto zit dan hoef je geen mondkapje te dragen, ook niet als er meerdere inzittende zijn die in dezelfde woning wonen. Als er inzittenden zijn die niet in dezelfde woning wonen dan is een mondkapje voor alle inzittenden verplicht. Per rij stoelen mogen er nog steeds maar 2 personen zitten in het geval van inzittenden die niet in dezelfde woning wonen.

Op de motor of scooter (categorie L) hoef je geen mondkapje te dragen als je alleen rijdt. Als er twee personen op de motor zitten dan dienen beide een helm met vizier te dragen maar zijn mondkapjes niet verplicht, tenzij je geen helm met vizier draagt of de twee personen niet in dezelfde woning wonen. In deze twee laatste gevallen moet men wel een mondkapje dragen.

Mag ik met de camper rijden?

Ja, dat mag maar alleen binnen de eigen provincie of binnen de eigen autonome regio. In de camper hoeven de inzittenden als deze in dezelfde woning wonen geen mondkapjes te dragen. Men dient altijd de normgeving wat betreft parkeren en overnachten te respecteren.

Mogen bars en restaurants binnen opengaan? 

In fase 3 zijn de terrassen al open (sinds fase 2 met 50%) maar met 75% van de toegestane capaciteit. In fase 3 is het ook toegestaan om binnen 50% van de normale capaciteit aan klanten te hebben. Deze mogen zowel aan tafels en stoelen of aan de bar zitten/staan. Dat moet wel altijd gebeuren met de social distance van 2 meter.

Zijn de discotheken open? (UPDATE)

Ja, de discotheken mogen in fase 3 opengaan voor het publiek maar met een derde (33%) van de normale toegestane capaciteit. In eerste instantie was er sprake van dat in Fase 3 de discotheken, nachtclubs en andere nacht lokalen niet open mochten gaan maar dat is dus gewijzigd.

De discotheken en nachtclubs mogen weliswaar open gaan maar er mag niet gedanst worden. Dat wil zeggen, de dansvloer mag wel omgetoverd worden tot toe en plaats met tafels en stoelen maar er mag niet gedanst worden in fase 3.

Zijn de winkels open?

Ja, net zoals in fase 1 en fase 2 zijn de winkels geopend. Het verschil in fase 3 is dat de maximale toegestane capaciteit van 40% naar 50% aan klanten verhoogd is (per verdieping als er meerdere verdiepingen zijn). Er zijn wel veel maatregelen die de winkeliers moeten nemen maar die gaan we hier niet allemaal omschrijven.

Zijn de grote winkelcentra open?

Ja, in fase 2 mochten de winkelcentra al open met diverse maatregelen en ook in fase 3 zijn de winkelcentra open. In de openbare ruimten in de winkelcentra mag 40% van de toegestane capaciteit aanwezig zijn maar in de winkels is dat 50%, zoals hierboven omschreven. De horeca mag ook geopend zijn maar met de maatregelen zoals hierboven vermeld.

Zijn de bouwmarkten en tuincentra open?

Ja, al sinds fase 2 zijn de tuincentra en grote winkels zoals de Ikea, Leroy Merlin, Media Markt, Primark, El Corte Inglés, Zara, Decathlon etc. open. Voor deze winkels gelden dezelfde maatregelen als voor de de winkelcentra en winkels, een maximale capaciteit van 50% per verdieping.

Zijn de weekmarkten open?

Ja, net zoals in fase 1 en fase 2 is het toegestaan om weekmarkten te openen. Of, waar en wanneer deze doorgang vinden is afhankelijk van de gemeenten die maatregelen moeten nemen om de social distance te waarborgen terwijl er een beperkte capaciteit is.

Zijn de hotels, campings en andere toeristische accommodaties open?

Ja, sinds fase 1 zijn de hotels, campings en toeristische accommodaties geopend in Spanje (als ze dat willen). Het reizen is echter in Spanje alleen nog toegestaan binnen de eigen provincie of autonome regio en internationale reizigers kunnen pas vanaf 1 juli naar Spanje komen.

Nieuw is dat de gemeenschappelijke ruimten (spa, zwembaden, tuinen etc.) voor 50% open mogen zijn en dat de animatieactiviteiten niet meer dan 20 deelnemers mogen hebben. Buffets zijn voorlopig nog gesloten maar de terrassen, bars en restaurants mogen wel open met de maatregelen die gelden voor de horeca.

Zijn de zwembaden open?

De zwembaden in de openlucht of overdekt mogen in fase 3 (net zoals in fase 2) met strikte maatregelen opengaan. Vanwege de hygiënische en veiligheidsmaatregelen kan het zijn dat veel zwembaden nog niet meteen zullen openen. 

Dat geldt zeker voor de gemeenschappelijke zwembaden die bij wooncomplexen gelegen zijn waar vergaande maatregelen getroffen moeten worden die soms niet haalbaar zijn en ook vaak veel geld kosten. 

Zijn de stranden open?

Ja, net zoals in fase 2 zijn de stranden open voor gebruik om te zonnen, zwemmen wandelen en sporten. Daarbij moet men altijd rekening houden met de 2 meter social distance en de kans is groot dat gemeenten maatregelen hebben genomen zoals het indelen in vakken, maximale capaciteit aan strandgangers, tijdslimieten etc. Dit is per gemeente anders. 

Het is nog niet toegestaan om met meer dan 20 personen samen te komen op een strand. De strandbars of chiringuitos mogen ook weer open zijn maar met 75% van de toegestane capaciteit op de terrassen.

Zijn de vliegvelden open?

Ja, op dit moment en zolang als de noodtoestand duurt zijn er 13 vliegvelden open voor nationale en internationale vluchten. Het probleem is dat er geen vluchten of weinig vluchten zijn omdat luchtvaartmaatschappijen niet vliegen van en naar Spanje of binnen Spanje. Langzaamaan komen de vluchten echter op gang en zijn er steeds meer data bekend zoals KLM, Transavia, easyJet, Ryanair, Brussels Airlines etc.

Meer interessante artikelen:
Transavia vliegt vanaf 18 juni naar meer Spaanse bestemmingen
KLM vliegt vanaf juli naar Ibiza, Alicante, Valencia, Bilbao en Málaga
Wanneer kan men weer naar Spanje en andere landen op vakantie gaan?
EasyJet begint 1 juli weer met vluchten naar Spanje
Transavia vliegt vanaf 11 juni naar Alicante maar let op de extra informatie
Ryanair start op 1 juli met vluchten naar Spanje
Brussels Airlines gaat vanaf 15 juni naar o.a. Spanje vliegen
Duitse toeristen resoluut terug gestuurd vanwege gesloten grenzen Spanje

Kan ik Spanje verlaten over de weg?

Ja, je kunt Spanje verlaten. Dat kan over de weg met het eigen vervoer waarbij je eventueel rekening moet houden met de grenscontroles bij de Franse en Belgische grens. Om door Frankrijk te mogen rijden dien je per persoon een ingevuld document bij je te hebben waarop staat waarom je door Frankrijk reist. Dat document is ook digitaal in te vullen op de tablet of smartphone.

Meer informatie over naar huis rijden lees je HIER

Kan ik al naar mijn vakantiewoning gaan?

Met alleen een NIE-nummer is het niet mogelijk Spanje binnen te komen om naar je vakantiewoning of appartement te gaan. Je komt Spanje alleen binnen als je o.a. als inwoner van de Europese Unie naar je hoofdverblijf gaat. Je moet dan altijd de groene kaart of A4-document ook wel “Certificado de Registro de Ciudadano de la Unión” laten zien als bewijs.

Inwoners van Spanje en buitenlanders die zich daar nu bevinden en ook in Spanje officieel als inwoner staan geregistreerd (resident-status), mogen vanaf fase 1 naar een vakantiewoning gaan als deze binnen dezelfde provincie of autonome regio ligt.

Wanneer gaan de grenzen open?

Op dit moment zijn er grenscontroles tot 7 juni maar de kans dat dit verlengd wordt is aanwezig. Volgens de officiële informatie kunnen buitenlanders pas naar Spanje reizen vanaf 1 juli. Tot die tijd blijven de grenzen dicht voor EU-burgers in de Schengenlanden. Andere landen openen eerder of zijn al geopend maar in Spanje is dat op het moment van schrijven nog steeds 1 juli (ondanks alle geruchten in o.a. de buitenlandse pers). 

Tot wanneer geldt de noodtoestand in Spanje?

Recent is de noodtoestand (estado de alarma) in Spanje voor een zesde en laatste keer verlengd tot en met 21 juni. Het is de zesde verlenging van de huidige ‘estado de alarma’ die op 15 maart werd afgekondigd. Sinds die datum is deze noodtoestand vijf keer verlengd op 30 maart, 12 april, 26 april, 10 mei en op 25 mei tot 7 juni.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.