Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (12)

Ministerio Asuntos Exteriores
Beeld: Ministerio Asuntos Exteriores

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (12)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Deze week komen we ergens achter, onze NIE doet het niet. Weten wij veel dat er iets niet goed is met onze NIE. Wij hebben er gewoon een gekregen en daarmee residentie aangevraagd en ons  vervolgens ingeschreven bij de gemeente waar we wonen. Dat is allemaal al een tijd geleden en ging van een leien dakje. Wel zijn er altijd moeilijkheden bij de bank, maar niemand bij de bank zegt iets, misschien snappen ze het zelf ook niet.

Maar dan komt er een pakje uit het VK voor mij… Binnen en buiten de EU volgen we de track and trace. Alles gaat goed en snel, pakje is binnen ‘no time’ in Madrid. …..en daar blijft het dan ook. Nou het zal dan wel wat meer tijd in beslag nemen nu het VK er niet meer bij hoort. We wachten het gewoon even af. Dan komt er een brief van Correos, de brief blijkt iets te maken te hebben met de douaneformaliteiten en het pakje. We vullen in dat het pakje een cadeau is, wat de waarde ongeveer is en wat het is. Ook mijn NIE moet online ingevuld worden. Sol zit dat allemaal op de laptop te doen en kijkt eerst vreemd en dan boos naar het scherm. Mijn NIE doet het niet. Er komt een melding dat er iets met de belasting is. Morgen nog eens proberen. Maar het blijft hetzelfde.

Sol besluit te gaan bellen, maar met welk nummer? Er staat niets in de brief. We rijden dan maar naar Correos in Chantada om het daar te vragen. De beambte leeft de brief en begint een beetje te gniffelen… tja brexit! zegt hij. Goed, dat dachten wij ook al, maar wat is er dan met mijn NIE, en die van Sol, want die doet het ook niet. Sol belt met het gestor kantoor dat de auto zaken regelt, zij kunnen het doen maar dan kost het 120 euro. Nou nee! We vragen waar we moeten zijn en Sol krijgt het nummer van het belastingkantoor in Lugo.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

Sol belt en vraagt aan een medewerker wat er niet goed is aan onze NIE. Geen idee wat er besproken wordt maar na een tijdje blijkt die van Sol te werken. Die van mij blijft een probleem.  Niet zo zeer de NIE, maar de medewerker. Voornaam? Robby…. que? R.O.B.B.Y Achternaam? van den Wijngaart…. que? Of het 3 achternamen zijn en zo mee. Nee ze kan mij onmogelijk vinden. Beter naar Lugo komen. Morgen om 9 uur? Prima.

We vertrekken vroeg van het is een kleine 70 km rijden. Als we er zijn moeten we eerst buiten wachten, Covid-19, niet te veel mensen binnen. Maar al snel mogen we binnen en krijgen we van een automaat een nummer. Na 5 minuten zijn we aan de beurt. Sol legt het probleem van mijn NIE uit. De medewerker kijkt naar zijn scherm, tikt het nummer van mij NIE in, zet waarschijnlijk ergens een vinkje weg, drukt op ENTER en zegt dat het nu goed is. Echt? Ja… nu is het goed. Oké, bedankt. Na koffie met iets lekkers op een terras rijden we weer naar huis. Als Sol de gestor belt en vertelt wat er gaande was, blijkt ook de gestor problemen te hebben met mijn NIE in combinatie met een nieuw kenteken.

Thuis gekomen gelijk internet op om het formulier voor het pakje uit het VK in te vullen. Nu werkt het wel en zal het pakje spoedig Madrid verlaten. Volgende week nog maar eens naar de bank, de problemen daar zullen nu ook wel opgelost kunnen worden.

Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Groetjes Sol, Rob en Antares.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?