Op 7 juni NL-Alert testbericht in Nederland maar bestaat dat ook in Spanje?

Op 7 juni NL-Alert testbericht in Nederland maar bestaat dat ook in Spanje?
Beeld: Freepik

Op 7 juni NL-Alert testbericht in Nederland maar bestaat dat ook in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op maandag 7 juni verzendt de Nederlandse overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht in heel Nederland. Op deze manier wordt elke inwoner van Nederland eraan herinnert hoe een NL-Alert bericht klinkt en er uitziet op de mobiele telefoon. Maar heeft Spanje ook een NL-ALert of beter gezegd een ES-ALerta of iets dergelijks?

Het NL-Alert systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen.

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem.

En Spanje? 

In Spanje heeft men landelijk gezien (nog) niet zo’n berichtensysteem en worden de meeste berichten via sociale media zoals Twitter verspreid. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een Twitter account en dus is dat systeem niet echt geschikt.

Dat bleek in 2020 bij een chemische brand en explosie in Tarragona toen er een gifwolk (later bleek dat niet het geval te zijn) vrij was gekomen en dat alleen via Twitter verspreid werd waardoor veel mensen niet op de hoogte waren en in plaats binnen te blijven de straat op gingen.

Maar ook in Spanje zal een ES-Alerta (of andere naam) komen en dat moet het land zelfs voor juni 2022 in gebruik nemen aldus de opdracht van de Europese Commissie. Ondertussen wordt er veel vergaderd tussen alle betrokken partijen zoals de overheid, het leger, de politie, de burgerwacht en de telefoonproviders. Maar op dit moment is dit systeem dus nog niet actief.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.