Search
menu
Search

Extreem warme week verwacht in Spanje: overdag 35-40 en ‘s nachts 20 graden of meer

Extreem warme week verwacht in Spanje: overdag 35-40 en ‘s nachts 20 graden of meer
Beeld: 123rf

Extreem warme week verwacht in Spanje: overdag 35-40 en ‘s nachts 20 graden of meer

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een meteoroloog en woordvoerder van de Spaanse weerdienst Aemet zullen veel delen van Spanje deze week te maken krijgen met een zeer uitzonderlijke warme periode met temperaturen tussen de 35 en 40 graden. Overdag zullen de temperaturen tussen de 5 en 10 graden hoger zijn dan normaal terwijl op veel plaatsen de temperatuur ook ‘s nachts niet onder de 20 graden zal komen. 

Met name in het zuiden en midden van het Spaanse vasteland zullen de temperaturen enorm stijgen en voor een zinderende hitte zorgen, zowel overdag als ‘s nachts met tropische nachten. Overdag zullen de temperaturen vanaf woensdag in o.a. Andalusië, Extremadura, delen van Castilla-La Mancha, in het zuiden van Castilië en León, Madrid en het zuiden van Aragón tussen de 35 en 40 graden liggen.

Langs de Middellandse Zeekust in de Valencia regio en Catalonië en op de Balearen eilanden liggen de temperaturen lager en komen deze amper boven de 30 graden, behalve misschien in Murcia, het zuiden van de provincie Tarragona en het noorden van de provincie Girona. Ook op de Canarische Eilanden gaan de temperaturen omhoog waarbij deze op sommige plaatsen boven de 30 graden zullen komen.

De oorzaak van deze ‘warme en ongewone episode’ is een combinatie van factoren: enerzijds een massa subtropische lucht samen met hogedrukgebieden zowel aan de oppervlakte als in de hogere niveaus van de troposfeer van waaruit dalende bewegingen optreden van de lucht die de opwarming veroorzaakt. Daarnaast staat in juni de zon erg hoog boven de horizon wat ervoor zorgt dat het aardoppervlak opwarmt. Omdat er nauwelijks bewolking is zal de zon gedurende vele uren de opwarming bevorderen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?