skip to Main Content
Er zijn 577 miljoen Spaanssprekenden op de wereld
123rf

Er zijn 577 miljoen Spaanssprekenden op de wereld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

577 miljoen Spaanssprekenden op de wereld

123rf

MADRID – Volgens de meest actuele gegevens van het Instituto Cervantes zijn er op dit moment 577 miljoen inwoners op aarde die Spaans spreken. Het aantal Spaanstaligen is met 0,87% gestegen ten opzichte van 2017. Op dit moment spreekt 7,6% van de wereldbevolking Spaans en over 10 jaar is de kans groot dat de Verenigde Staten als land meer Spaanstaligen zal hebben dan Spanje.

In totaal zijn er op de wereld  577.246.327 Spaanssprekenden (hispanohablantes), een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar, aldus het Cervantes Instituut. Er wordt in 21 landen Spaans gesproken bestaande uit drie groepen: de 480 miljoen inwoners van landen met Spaans als moedertaal, 75 miljoen Spaanssprekenden die dat als tweede voertaal hebben of het Spaans gebrekkig spreken en 22 miljoen studenten.

Moedertaal

Wat betreft moedertaal wordt er op de wereld meer Spaans gesproken dan Engels, dit ondanks dat het Engels nog steeds de meest gesproken taal (op het Chinees na) ter wereld is. Er zijn 480 miljoen personen die het Spaans als moedertaal hebben terwijl dat er 399 miljoen zijn die het Engels als moedertaal hebben.

Zowel het Spaans alsook het Engels komt niet eens in de buurt van het Chinees wat met 960 miljoen personen met het Chinees als moedertaal aan de top staat. Er zijn daarnaast 78 miljoen mensen die het Frans als moedertaal hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Als het niet alleen over Spaans als moedertaal gaat, maar ook als tweede taal en studerenden, wordt met de telling Engels de plank compleet misgeslagen. Denk alleen maar eens aan de 1 miljard mensen in India, waar in 4 deelstaten de voertaal Engels is en in grote delen van de rest van het land Engels als tweede taal wordt gehanteerd.
  Spanje zoekt nog steeds naar argumenten om geen Engels te leren of te spreken, maar zal daar echt wel aan moeten. Vechten tegen de bierkaai.

 2. Je kunt geen taal of dialect uitbannen, een taal of dialect is “forever”.
  Laat iedereen toch in zijn eigen taal kleppen en het is hun eigen keuze of ze daarmee marginaal blijven of niet….

 3. Waarom blijft men de Valenciaanse taal op scholen subsidiëren en promoten ?
  Dit is scholing voor werkloosheid.
  Met de Spaanse taal kom je veel verder.
  Spaanse koppigheid?

  1. Ach, zoals je elders kunt lezen “ investeert” de overheid zelfs €270000;- om bij de politie van Castellón 1 letter weg te halen. Zeer gevaarlijke fundamentalistische idioten zijn het in de de C.V.

 4. Das wel straf want het Spaans dat wij hier spreken in Andalucia dat verstaan ze niet in Catalonie zodus wat is dan de definitie van Spaans spreken???

  1. Mijn reactie op “Ikke” :
   Het is nogal wiedes dat wat met in Andalusië spreekt niet overeenkomt met wat men in Catalonië spreekt !! Appelen kun je ook niet met peren vergelijken.
   In Andalusië spreekt men Spaans. In de late Middeleeuwen heeft de taal van de
   centrale Spaanse hoogvlakte (De Meseta) zich verspreidt over (bijna) heel Spanje. In Catalunië spreekt men Catalaans. En dat vormt onderdeel van een andere taalgroep nl. de taal van “le païs d’Oc”, de zg. “langue d’Oc”. Dwz dat het zuiden van Frankrijk “de Languedoc” en Catalunië ooit 1 taalgebied vormden. Dus Spaans spreken doen ze overal in Spanje behalve in Catalunië en Baskenland (want dat is ook een totaal andere taal) !

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken