skip to Main Content
Wie gaat Rajoy opvolgen als partijleider bij de Partido Popular (PP)
20 Minutos

Wie gaat Rajoy opvolgen als partijleider bij de Partido Popular (PP)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wie gaat Rajoy opvolgen als partijleider bij de Partido Popular (PP)

20 Minutos

MADRID – De spanning bij de Partido Popular (PP) is te snijden nu er binnen de conservatieve politieke partij verkiezingen worden gehouden onder de leden over wie Mariano Rajoy moet gaan opvolgen. Na een eerste stemming blijkt dat het merendeel van de kiezende leden heeft gekozen voor de voormalige vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría maar Pablo Casado volgt op minder dan 2.000 stemmen.

Op donderdag werd er een eerste stemronde gehouden onder de leden van de Partido Popular (PP) waarbij men kandidaten moet kiezen die de voormalige partijleider Mariano Rajoy die, nadat hij door een motie van wantrouwen door Pedro Sánchez uit zijn functie als premier van Spanje werd gezet, de brui aan de politiek heeft gegeven. Er zijn meerdere kandidaten maar de kiezers hebben duidelijke favorieten gekozen.

In feite zijn er zes kandidaten om Rajoy op te volgen. Op donderdag konden 66.706 leden in 1.096 stemlokalen aangeven wie Rajoy moet gaan opvolgen. Uiteindelijk hebben er 58.305 PP-leden gestemd, een 87% van het totaal, waaruit het volgende is gebleken.

De voormalige vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría heeft de meeste stemmen gekregen met 21.513 stemmen (37,03%) gevolgd door vice-secretaris Communicatie Pablo Casado met 19.667 stemmen (34,35%), slechts 1.600 minder dan Soraya Sáenz de Santamaría. Als derde staat voormalige minister van Defensie María Dolores de Cospedal op de lijst met 15.090 stemmen (25,97%).

Van de overige kanshebbers haalde José Manuel García-Margallo (voormalig minister Buitenlandse Zaken) slechts 680 stemmen (1,17%) binnen, José Ramón García Hernández (verantwoordelijke Internationale Relaties) slechts 668 stemmen (1,15%) en Elio Cabanes slechts 185 stemmen (0,32%).

De strijd gaat dus verder tussen Soraya Sáenz de Santamaría, Pablo Casado en María Dolores de Cospedal waarbij de laatste eigenlijk al niet meer meedoet in de race en de eindstrijd zal gaan tussen de eerste twee, Sáenz de Santamaría en Casado. Mocht Soraya weten te winnen dan is het de eerste keer dat een vrouw partijleider zal worden bij de conservatieve Partido Popular.

De eerste stemming was slechts een tussenstand want er gaan nog enkele weken voorbij voordat de echte stemming zal gaan plaatsvinden tijdens het volgende nationale partijcongres op 21 juli.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. nee carlos, persoonlijk ken ik niemand…. maar moet dat?
  iedereen graait in de pot en zeker in spanje en daar is niets tegen te doen
  negatief is dit toch niet? het zijn toch feiten maar misschien heb ik het enkele maanden geleden niet goed gelezen

 2. Soraya Sáenz de Santamaría is nog erger dan Rajoy, die zat ook volgens mij achter heel veel sneaky dingen die de PP heeft uitgevoerd, ik kan haar kop niet eens aanzien met die smerige grijns erop. De PP is niets was niets en zal nooit wat gaan worden. Een grote diven bende en daar gaat Soraya Sáenz de Santamaría gewoon mee door als ze de kans krijgt.

  1. ha ha daar es em ze anonymke, deze die altijd beleefd blijft
   NOGMAALS een voorbeeld wat voor een agressief manneke dat is
   ga je er ook op kloppen net zoals je bij mij wil doen
   nu zou ik uwe kop eens willen zien, rood van woede
   is het niet ROBERT?

  1. dat kan Rob maar ik lees ook jou commentaren hier op de site en die zijn ook altijd negatief vooral als het over de catalaanse kwestie ging, dan was je HEEL gefrustreerd.
   dus gaan we als gelijken door het leven zeker?
   of heb ik het verkeerd voor?
   dat zal wel.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken