menu: rubrieken, zoeken & meer

Met eigen vervoer door Frankrijk reizen alleen mogelijk met negatieve COVID-19-test

Met eigen vervoer door Frankrijk reizen alleen mogelijk met negatieve COVID-19-test
Beeld: Reopen.Europe.eu / Twitter

Met eigen vervoer door Frankrijk reizen alleen mogelijk met negatieve COVID-19-test

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 1 juli kunnen alle inwoners voor het reizen binnen de Europese Unie gebruikmaken van het EU-Digital COVID-certificaat (EUDCC). Dit certificaat doet dienst als een bewijs van vaccinatie, bewijs van herstel van COVID-19 of als bewijs van een negatief resultaat van een COVID-19-test. Maar wist je dat iedereen, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet, toch een negatieve COVID-19-test moet laten zien als je op doorreis bent in Frankrijk?

ATTENTIE: Onderstaande informatie is afgeleid van de officiële informatie die te vinden is op de website Reopen.Europe.eu met alle corona-regels per EU-land. Wij gaan er vanuit dat die informatie (die door de autoriteiten per land wordt aangeleverd) correct is. Voor vertrek naar Spanje moet je ALTIJD de officiële website van de Nederlandse, Belgische, Franse en Spaanse autoriteiten nalezen en controleren voor eventuele wijzigingen en updates.

ATTENTIE: We weten dat de informatie in dit artikel misschien wel en misschien niet klopt, dat melden we dan ook aan het begin. Sommige lezers hebben contact gezocht met de Franse ambassade etc. maar feit is dat hetgeen we hier schrijven wel zo vermeld staat op de reopen-europa-eu website, en dat is het enige wat we wilden laten zien met dit artikel zodat iemand wellicht niet voor verrassingen komt te staan. Het lijkt ons ook logisch dat men met een EU-Digital COVID-certificaat ook zonder problemen door Frankrijk mag rijden maar we melden hier zoals het staat geschreven.

Veel Nederlanders en Belgen zullen er deze zomer voor kiezen om met eigen vervoer zoals de auto, camper of motor naar Spanje op vakantie te gaan. Maar volgens de officiële EU website Reopen.Europa.eu moet iedereen die door Frankrijk reist en daar niet blijft een negatieve COVID-19-testuitslag bij zich hebben. 

Op de website Reopen.Europa.eu kun je per EU-land naar de corona-regels kijken maar je kunt ook een reisplan maken met begin- en eindbestemming en doorvoer of transit landen toevoegen. Als we kijken via het reisplan Nederland/België met doorvoer-land Frankrijk en als eindbestemming Spanje zien we het volgende staan (KLIK HIER ):

Doorgang over land: Alle reizigers zijn onderworpen aan de eis voor een negatieve PCR-test vóór vertrek. De test moet binnen 72 uur voor aankomst (in Frankrijk) worden uitgevoerd. Kinderen van 11 jaar en jonger zijn vrijgesteld.

Beeld: Reopen-europe.eu

Dat betekent dus dat ook gevaccineerde reizigers die via een EU-Digital COVID-certificaat (EUDCC) kunnen laten zien dat ze volledig gevaccineerd zijn, een COVID-19-test moeten laten afnemen. Hier werd ook over geschreven in de Belgische krant hln.be waar ook een videoverslag te zien is van reizigers die door de Franse politie zijn teruggestuurd naar Spanje.

Op diezelfde officiële EU website is ook te lezen dat als je Frankrijk inreist en daar blijft, houders van een EUDCC zonder verdere beperkingen (testen of quarantaine) Frankrijk mogen binnenkomen op voorwaarde dat hun certificaat ofwel een bewijs van vaccinatie, dat geldig is:

  • vanaf 2 weken na de tweede dosis van het vaccin;
  • vanaf 4 weken na de enkelvoudige dosis van het Janssen/Johnson&Johnson vaccin;
  • vanaf 2 weken na de eerste dosis van een goedgekeurd vaccin, voor mensen die hersteld zijn van een eerdere COVID-19-infectie.

Negatief resultaat van een COVID-19-test. Zowel PCR als antigene tests worden geaccepteerd. Geldigheid: 72 uur (vóór aankomst).

We hebben naast de website Reopen.Europe.eu geen verdere informatie hierover kunnen vinden (we zijn nog op zoek). De informatie op de Europese website is aangeleverd door de Franse autoriteiten.

Met eigen vervoer door Frankrijk reizen alleen mogelijk met negatieve COVID-19-test
Beeld: Reopen.Europe.eu / Twitter