skip to Main Content

Hittegolf officieel voorbij maar het blijft warm in Spanje

Hoogste temperaturen tijdens hittegolf in Spanje

123rf

MADRID – Officieel is de hittegolf in Spanje voorbij maar dat houdt niet in dat het niet warm is en zal blijven de komende dagen/weken. Volgens de Spaanse weerdienst is de 5-daagse hittegolf die tussen afgelopen woensdag en zondag het hele land in haar greep had met extreem hoge temperaturen, zowel overdag alsook ‘s-nachts, voorbij. Temperaturen zullen vanaf deze maandag langzaam gaan dalen naar normale waardes.

Sinds woensdag 1 en tot en met zondag 5 augustus was er door de Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) een hittegolf voorspeld en die voorspelling is ook uitgekomen. Gedurende vijf dagen heeft Spanje te maken gehad met extreem hoge temperaturen in het zuiden, oosten en midden van het land.

Temperaturen

De hoogste temperatuur die gedurende deze hittegolf werd gemeten was 46,6 graden in de gemeente El Granado (Huelva) op zaterdag 4 augustus. In diezelfde gemeente werd het op vrijdag 3 augustus ook al 46,4 graden terwijl het in Badajoz (Extremadura) zaterdag 4 augustus 46 graden werd.

In de gemeente Montoro (Córdoba), waar op 13 juli 2017 de hoogst gemeten temperatuur ooit van 47,3 graden werd geregistreerd, was het ook nu niet echt fris met een temperatuur van 45,6 graden op vrijdag 3 augustus en 44,6 graden op zaterdag 4 augustus. Bekijk HIER de hoogst geregistreerde temperaturen tijdens de hittegolf.

Over het algemeen werden de afgelopen dagen de hoogste temperaturen gemeten in de deelstaten Andalusië, Extremadura en Murcia waar het kwik op veel plaatsen niet onder de 42 graden kwam.

Vanaf nu

Ook de komende dagen zal de temperatuur op veel plaatsen langs de Middellandse Zee zoals in Catalonië, Comunidad Valenciana, Murcia, Andalusië en op de Balearen eilanden nog boven de 30 graden blijven maar wordt er officieel dus niet meer gesproken van een hittegolf omdat deze temperaturen normaal zijn voor de periode van het jaar.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Welke criteria hanteert men in Spanje om officieel van een hittegolf te kunne spreken?
    In België moet het gedurende 5 dagen minimum 25º zijn waarvan dat er 3 dagen in de loop vd dag de temp even boven de 30º moet komen

    1. Volgens mij een tijdje terug al eens in deze rubriek gestaan. Ik meende van 33.5º en hoger gemeten op 8 weerstations van minimaal 3 aaneengesloten dagen . Staat misschien wel bij Spanje weetjes onder de naam ola de calor.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken