Subsidies stoppende Nederlandse varkenshouders goed voor Spanje

Subsidies stoppende Nederlandse varkenshouders goed voor Spanje
Beeld: Pixabay

MADRID – De Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de varkenshouderij duurzamer maken en gezondheids- en leefomgevingsrisico’s in gebieden met een hoge veedichtheid verminderen. Varkenshouderijen die geuroverlast voor omwonenden veroorzaken en die willen stoppen kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Stoppende varkenshouders zijn een mogelijkheid voor Spaanse bedrijven om meer varkensvlees in Nederland te verkopen.

In de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) staat omschreven dat varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken en die willen stoppen via de Srv een marktconforme financiële vergoeding kunnen ontvangen voor het varkensrecht, naast een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen. De Srv richt zich specifiek op concentratiegebied Zuid en Oost van de Meststoffenwet, waar de meeste varkens worden gehouden.

Volgens de krant Heraldo heeft de Nederlandse minister toestemming aan de Europese Commissie gevraagd om 180 miljoen euro subsidie te geven aan de Nederlandse varkenssector om de stoppende varkenshouders te compenseren voor het beëindigen van de activiteiten.

Volgens de Rabobank kunnen van de 4.300 varkenshouders er dankzij deze subsidieregeling zo’n 3.500 verdwijnen. Maar dat komt ook omdat veel varkenshouders gemiddeld ouder dan 50 jaar zijn en er vaak geen vervanging is voor de doorgang van een bedrijf. Men verwacht dat het aantal varkenshouders met 77% zal afnemen de komende jaren en dat kan goed nieuws zijn voor de Spaanse varkenshouders die daardoor meer varkensvlees kunnen exporteren naar Nederland.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Gesleep met dieren is niet meer van deze tijd. Zeker niet naar landen als China waar dieren op een walgelijke manier aan hun einde komen. In Spanje leven inmiddels meer varkens dan mensen onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Mag hopen dat NL een import verbod oplegt. Als je een beetje gevoel in je donder heb stop lekker met vlees eten, of iig eet minder vlees. Beter voor je gezondheid, het milieu en vooral het dierenwelzijn.

Beste El, voor zover ik geïnformeerd ben gaat de route van het Nederlandse vleesvarken via het slachthuis om daarna gedemonteerd in onderdelen naar de verbruiker te gaan, in Nederland of daarbuiten. Vermoedelijk gaat zulks in Spanje ook zo. Verder heb ik gevoel in mijn donder, maar ik blijf vlees eten, zeker nadat ik dat als jager zijnde in de natuur in het jachtveld in Nederland of daarbuiten bemachtigd heb. Ter geruststelling, wel conform wettelijke en weidelijkheidsregels. Enne, hoe je daar ook tegen aan kijkt, ik lig daar niet zo wakker van, ik blijf het zolang het mij gegeven is gewoon… Lees verder »

Ik heb begrepen dat veel varkens vanuit Nederland worden geëxporteerd naar Italië en Spanje voor verwerking tot ham (jamón, prosciutto). Dat zou wel weer mogelijkheden bieden…

Spaanse varkenshouder, reken je niet rijk, Nederland heeft een overschot aan varkensvlees van 80 % dat gedumpt wordt op de wereldmarkt. Maar tot de 20% van de vleesproductie van varkensvlees voorziet de Nederlandse markt in zijn geheel en die zal wel blijven bestaan. Spaanse varkenshouders kunnen zich beter richten op export naar China i,p.v. naar Nederland.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.