skip to Main Content
Subsidies stoppende Nederlandse varkenshouders goed voor Spanje
Pixabay

Subsidies stoppende Nederlandse varkenshouders goed voor Spanje

MADRID – De Nederlandse minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil de varkenshouderij duurzamer maken en gezondheids- en leefomgevingsrisico’s in gebieden met een hoge veedichtheid verminderen. Varkenshouderijen die geuroverlast voor omwonenden veroorzaken en die willen stoppen kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Stoppende varkenshouders zijn een mogelijkheid voor Spaanse bedrijven om meer varkensvlees in Nederland te verkopen.

In de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) staat omschreven dat varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken en die willen stoppen via de Srv een marktconforme financiële vergoeding kunnen ontvangen voor het varkensrecht, naast een vergoeding voor het waardeverlies van de stallen. De Srv richt zich specifiek op concentratiegebied Zuid en Oost van de Meststoffenwet, waar de meeste varkens worden gehouden.

Volgens de krant Heraldo heeft de Nederlandse minister toestemming aan de Europese Commissie gevraagd om 180 miljoen euro subsidie te geven aan de Nederlandse varkenssector om de stoppende varkenshouders te compenseren voor het beëindigen van de activiteiten.

Volgens de Rabobank kunnen van de 4.300 varkenshouders er dankzij deze subsidieregeling zo’n 3.500 verdwijnen. Maar dat komt ook omdat veel varkenshouders gemiddeld ouder dan 50 jaar zijn en er vaak geen vervanging is voor de doorgang van een bedrijf. Men verwacht dat het aantal varkenshouders met 77% zal afnemen de komende jaren en dat kan goed nieuws zijn voor de Spaanse varkenshouders die daardoor meer varkensvlees kunnen exporteren naar Nederland.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Gesleep met dieren is niet meer van deze tijd. Zeker niet naar landen als China waar dieren op een walgelijke manier aan hun einde komen. In Spanje leven inmiddels meer varkens dan mensen onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Mag hopen dat NL een import verbod oplegt. Als je een beetje gevoel in je donder heb stop lekker met vlees eten, of iig eet minder vlees. Beter voor je gezondheid, het milieu en vooral het dierenwelzijn.

    1. Beste El,
      voor zover ik geïnformeerd ben gaat de route van het Nederlandse vleesvarken via het slachthuis om daarna gedemonteerd in onderdelen naar de verbruiker te gaan, in Nederland of daarbuiten. Vermoedelijk gaat zulks in Spanje ook zo. Verder heb ik gevoel in mijn donder, maar ik blijf vlees eten, zeker nadat ik dat als jager zijnde in de natuur in het jachtveld in Nederland of daarbuiten bemachtigd heb. Ter geruststelling, wel conform wettelijke en weidelijkheidsregels. Enne, hoe je daar ook tegen aan kijkt, ik lig daar niet zo wakker van, ik blijf het zolang het mij gegeven is gewoon doen. Een waidmansgroet.

  2. Ik heb begrepen dat veel varkens vanuit Nederland worden geëxporteerd naar Italië en Spanje voor verwerking tot ham (jamón, prosciutto). Dat zou wel weer mogelijkheden bieden…

  3. Spaanse varkenshouder, reken je niet rijk, Nederland heeft een overschot aan varkensvlees van 80 % dat gedumpt wordt op de wereldmarkt. Maar tot de 20% van de vleesproductie van varkensvlees voorziet de Nederlandse markt in zijn geheel en die zal wel blijven bestaan. Spaanse varkenshouders kunnen zich beter richten op export naar China i,p.v. naar Nederland.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by