Search
menu
Search

Winkels, bars, restaurants en hotels mogen de airco toch op 25 graden zetten in Spanje

Winkels, bars, restaurants en hotels mogen de airco toch op 25 graden zetten in Spanje
Beeld: Canva

Winkels, bars, restaurants en hotels mogen de airco toch op 25 graden zetten in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds dat de Spaanse regering een pakket bekend heeft gemaakt met energiebesparende maatregelen regent het aan opmerkingen en klachten. Een van de genomen maatregelen is dat de airconditioning niet lager mag staan dan 27 graden in de zomermaanden en niet hoger dan 19 graden in de wintermaanden. Internationale experts zien de 27 graden als de limiet van gezonde temperatuur maar in de horeca en winkels is men het daar niet mee eens. 27 graden botst namelijk met een andere wet waarin 25 graden gemeld wordt voor ‘lichte werkzaamheden’.

Het speciale en tijdelijke pakket met maatregelen heeft de lange naam ‘Plan de choque de ahorro y gestión energética en climatización para reducir el consumo en el contexto de la guerra en Ucrania’ gekregen. Hierin staan maatregelen en acties voor overheidsinstellingen, bedrijven, industrie, winkels, winkelcentra, hotels, horeca, culturele instellingen en de personen vervoer sector. Deze maatregelen gelden dus niet voor particulieren.

De norm is dat de airconditioning in de zomermaanden niet lager mag staan dan 27 graden. In de wintermaanden mag de temperatuur niet hoger zijn dan 19 graden. Een andere maatregel is dat deuren niet open mogen staan wanneer de airconditioning of verwarming aan staat, iets dat voor 30 september (2022) geregeld moet zijn zoals met automatische deuren etc.

Met name de 27 graden voor de airconditioning in de warme zomermaanden in Spanje is niet goed gevallen bij veel ondernemers in de horeca, toeristische sector en detailhandel zoals winkels en supermarkten. De 27 graden botst namelijk met de arbeidswet en een gezonde werkomgeving waarbij de temperatuur op 25 graden is vastgesteld. 

In een koninklijk besluit van 14 april staat dat in ruimten waar zittend personeel aanwezig is in een kantoor of soortgelijke ruimten, temperaturen gelden tussen 17 en 27 graden. In geval van ruimen waar lichte werkzaamheden worden uitgevoerd gelden temperaturen tussen 14 en 25 graden, met name in gesloten ruimten. Werkzaamheden in de horeca, toeristische sector zoals hotels en de detailhandel vallen onder deze lichte werkzaamheden. 

Omdat de twee wetten botsen heeft de minister van Ecologische Transitie en Demografische uitdaging een stapje teruggedaan. Teresa Ribera heeft aangekondigd dat de 27 graden ‘flexibel’ wordt gehandhaafd in bijvoorbeeld sportscholen, winkels, bars, restaurants en hotels om geen conflict te krijgen met werknemers. Er moet bij een eventuele controle wel worden aangegeven waarom de airco niet op 27 graden staat.

airco
Spanje presenteert pakket aan energiebesparende maatregelen: airco op 27 graden
Spanje heeft maandag het speciale en tijdelijke pakket aan energiebesparende maatregelen gepresenteerd waarin ook staat dat de airco niet lager mag staan dan 27 graden en de verwarming niet hoger dan 19 graden.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?