skip to Main Content
Partido Popular zou eventuele nieuwe verkiezingen weer weten te winnen in Spanje

Partido Popular zou eventuele nieuwe verkiezingen weer weten te winnen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2016-2aMADRID – Nu dat de pogingen om vertrouwen te krijgen van andere politici in het Spaanse parlement voor de zittende premier in functie Mariano Rajoy voorbij zijn en hij geen genoeg steun heeft gekregen van de overige politieke partijen, is men in de Spaanse pers alweer bezig met voorspellingen voor een mogelijke nieuwe verkiezingsuitslag.

Zoals bekend heeft Mariano Rajoy van de PP vorig week tweemaal geprobeerd een meerderheid van de stemmen te krijgen om een regering te kunnen vormen, iets wat niet gelukt is. Wat er nu allemaal gaat gebeuren is nog niet bekend maar de socialisten zijn al met gesprekken bezig met onder andere Unidos-Podemos en andere kleinere politieke partijen om te kijken of een alternatieve linkse regering mogelijk is.

In de Spaanse pers is men inmiddels ook alweer begonnen met het kijken naar eventueel nieuwe verkiezingen op 25 of 18 december dit jaar, de derde in 12 maanden tijd. Hierbij valt op dat de PP opnieuw de verkiezingen zou gaan winnen met een 34,8% van alle stemmen waarmee de Partido Popular tussen de 142 en 146 zetels zouden krijgen, 1,7% meer dan bij de laatste verkiezingen op 26 juni.

De PSOE zal nog steeds de tweede grote partij zijn van Spanje waarbij het aantal zetels ongeveer hetzelfde zal blijven met een aantal parlementsleden tussen de 82 en 85, een 22,4% van het totaal. De PSOE zal wel ruim een half miljoen minder stemmers achter zich krijgen. Wellicht vanwege de stugge houding van de leider Pedro Sanchez.

Unidos-Podemos van partijleider Pablo Iglesias zal ook minder stemmen krijgen bij een derde verkiezing en zal net zoals de PSOE ruim een half miljoen stemmen verliezen en tussen de 67 en 70 zetels hebben in het parlement.

De deals die Ciudadanos tot nu toe heeft gemaakt met de PSOE, na de eerste verkiezingen van december 2015, en als laatste met de PP na de verkiezingen van 26 juni zullen de partij van Albert Rivera geen windeieren leggen. Veel C’s kiezers voelen zich een beetje bedrogen en de partij zal bijna een half miljoen stemmen gaan verliezen en daardoor dus ook minder zetels hebben.

Deze gegevens zijn te lezen in een onderzoek van NC REPORT welke werd uitgevoerd door telefonische vraaggesprekken met meer dan 1.000 personen ouder dan 18 jaar welke enkele vragen werden gesteld tussen 29 augustus en 3 september, precies ten tijde van de twee mislukte pogingen om een regering te vromen vorig week – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken