skip to Main Content
Ryanair past koffer beleid aan: handbagage alleen nog mogelijk voor betalende prioriteit passagiers

Ryanair past koffer beleid aan: handbagage alleen nog mogelijk voor betalende prioriteit passagiers

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ongetwijfeld gaat de Ierse low cost vlieger Ryanair de volle laag krijgen en zal er veel geklaagd worden maar Ryanair heeft toch haar koffer beleid aangepast. Zo zal het vanaf 1 november alleen nog mogelijk zijn handbagage in de cabine mee te nemen als men voor priority/prioriteit (als eerste in het vliegtuig stappen) betaalt. Alle overige passagiers mogen geen handbagage meer mee nemen in de cabine. Voor hen wordt de handbagage gratis meegenomen in de kofferruimte. Ook gaan de prijzen voor de normale koffers veranderen en zal het mogelijk zijn om meer kilo’s mee te nemen.

Deze woensdag maakte Ryanair bekend dat ze het koffer beleid gaan aanpassen. Daarbij worden de prijzen voor het meenemen van koffers verlaagd van 35 naar 25 euro en worden de toegestane kilo’s voor die prijs verhoogd van 15 naar 20 kilo. Dat is echter niet de enige maatregel die Ryanair gaat nemen om de “overlast” van de handbagage koffers aan boord op te lossen.

Handbagage met prioriteit

Vanaf 1 november mogen alleen mensen die “priority” of “prioriteit” hebben geboekt de handbagage meenemen aan boord. Zoals te lezen valt op de website van Ryanair kost het met prioriteit instappen bij Ryanair per vlucht 5 euro of 7 euro (voor de rijen 2 tot en met 5). Deze prijzen kunnen variëren aangezien er vaak aanbiedingen zijn waarbij de prijzen lager zijn. Dan is er ook nog de mogelijkheid om prioriteit met extra beenruimte te reserveren voor de rijen 1 en 2 (stoelen D,E,F) of de rijen 16 en 17 (nooduitgang) met een bijbetaling van 11 euro. Dit zijn de prijzen als men boekt via de website van Ryanair. Op het vliegveld bijboeken kost ongeveer 2 euro extra.

Handbagage in ruim (geen prioriteit)

Alle passagiers die geen prioriteit hebben bijgeboekt zullen hun handbagage koffers moeten afgeven bij de gate, dus net voor het betreden van het vliegtuig waarbij de koffer naar beneden wordt gebracht naar het ruim van het vliegtuig. Het vervoer van de handbagage koffers in het ruim is dan gratis. Alle passagiers dienen de koffers gewoon mee te nemen naar de gate waar men dan de grootste van de twee handbagage die is toegestaan dient af te geven terwijl de kleinste mee mag in de cabine.

Twee stuks bagage

Zoals bekend mag men bij Ryanair sinds enkele jaren twee stuks handbagage meenemen in de cabine van het vliegtuig, iets wat nogal voor veel problemen heeft gezorgd omdat veel passagiers misbruik maken van deze regel en het personeel of niet goed controleert of daar geen erg in heeft. Het feit dat passagiers twee stuks handbagage meenemen zorgt voor nogal wat problemen met de bagageruimte in de cabine waardoor ook weer vertragingen ontstaan. Passagiers met prioriteit mogen nog steeds twee stuks bagage meenemen terwijl de niet prioriteit passagiers nog maar een stuk handbagage (de kleinste) in de cabine mogen meenemen.

Afmetingen

Passagiers met prioriteit mogen twee stuks bagage meenemen, dat wil zeggen een handkoffer met de afmetingen 55x40x20 cm (maximaal 10 kilo) en een stuk handbagage wat niet groter mag zijn dan 35x20x20 cm. Passagiers die beslissen geen prioriteit bij te boeken mogen alleen een stuk handbagage van 35x20x20 cm meenemen in de cabine terwijl de handbagage koffer in het ruim vervoerd wordt.

Uitzonderingen

De enige twee uitzonderingen die gemaakt worden door Ryanair zijn voor families of ouders die met baby’s reizen waarbij men een kleine tas/koffer van maximaal vijf kilo gratis mag meenemen in de cabine. Ook die personen die verplicht in de cabine met medicijnen moeten reizen of een medische verklaring hebben daarvoor, moeten dat altijd aangeven van te voren bij het personeel van Ryanair. Het is nog niet bekend of dat in beide gevallen al bij boeking op de website gedaan kan worden.

Waarom?

Ryanair heeft aangegeven deze drastische stap te moeten nemen om het aantal handbagage koffers in de cabine te verminderen. Met vliegtuigen die voor 97% gevuld zijn en steeds meer mensen kiezen om alleen handbagage (zoals altijd eigenlijk al) mee te nemen, is er geen ruimte genoeg in de kofferruimtes in de cabine waar eigenlijk maar plaats is voor ongeveer 90 handbagage koffers. Nu er veel misbruik wordt gemaakt van het feit dat men bij Ryanair twee stuks handbagage mee mag nemen, is de situatie alleen maar erger geworden.

Ryanair heeft al meerdere keren gevraagd aan de passagiers om de flexibele handbagage regels te respecteren maar blijkbaar heeft niemand daar gedurende deze zomer gehoor aan gegeven waarop Ryanair heeft besloten zelf maatregelen te nemen die de Ierse vliegmaatschappij ongetwijfeld veel kritiek zal gaan opleveren.

Om problemen in de cabine te voorkomen en om ervoor te zorgen dat men nog steeds op tijd en dus zonder vertragingen kan blijven vliegen, heeft Ryanair besloten om de regels voor het meenemen van bagage aan te passen. Uiteraard wil Ryanair ook dat meer mensen prioriteit bij boeken want dat levert natuurlijk meer inkomsten op. Ryanair verdient de laatste jaren steeds meer geld met de “extra kosten” zoals prioriteit, stoelreservering maar ook verzekeringen, autoverhuur en hotelovernachtingen. Volgens Ryanair is dat goed nieuws want dan kunnen de vliegtickets ook goedkoper worden en men uiteindelijk alleen betaalt voor hetgeen men ook daadwerkelijk gebruikt.

Er wordt al vaker gezegd door belangrijke mensen in de luchtvaart dat wellicht in de toekomst de vliegtickets gratis worden en dat passagiers alleen nog maar gaan vliegen voor de extra kosten bedragen die uiteraard dan ook hoger zullen worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 36 reacties
 1. Altijd alleen handtas bij, aan de andere mensen, eigen schuld dikke buld, wij blijven Ryanair trouw

 2. Als alle formaten koffers en rugzakken die toch echt groter en langer zijn dan die 55 cm er vanaf het begin direct bij laatste incheck appert gehouden zouden worden zou dat al veel verschil maken. Ook bij de instap in het toestel kijken ze er bijna nooit naar. Dan zijn toch de 2 plekken waar het probleem op te lossen is. Maar het personeel moet al snel handelen om de juiste vertrektijden te houden. In de 9 jaar dat we Ryan air vliegen praktisch geen vertraging gehad enkel door overmacht slecht weer of schade die gerepareerd moest. Altijd prioriteit gedaan. Omdat we niet meer dan de 10 kilo pp nodig hebben de extrakleine tas onder de stoel is dan ook handig voor de iPad en papieren en ereader ed. Helaas voor de mensen die de regels niet naleven die verzaken dit voor de welwillenden. Heb eerder toch ook iets gelezen over toestellen met grotere bagagevakken om nog minder in het bagageruim te stouwen. Alles wat de passagier zelf doet kost ook daar minder tijd dus sneller vliegtuig weer weg.

 3. Die profiteurs die veel teveel handbagage meenamen in de cabine waren zeker geen alleenstaande gevallen, het was eerder de regel. Dat Ryaniar daar nu eindelijk op reageert is volledig terecht. Wie kritiek heeft op Ryanair moet maar met andere maatschappijen vliegen!

 4. Op nummer stoel / berg-ruimte afstemmen. p.p. aantal kilo,s / afmeting. De rest gaat het ruim in , opgeruimd staat netjes. Bij protest ga je ook de koffer in. Of naast de huisdieren in de kooi. Gratis een bak water en voer wat wil je nog meer.

 5. Wat is nou eigenlijk het probleem? Even aan de bagageband wachten op je koffer?

 6. Ryanair valt zeker iets te verwijten.
  Wij hebben ons altijd aan de regels gehouden en zagen dan vol verbazing dat mensen met grote koffers en rugzakken in het vliegtuig werden toegelaten.
  Op dat moment hadden ze moeten handhaven en die bagage naar het ruim moeten laten verplaatsen. Ze hebben al eens lege rijen gebruikt om die veel te grote bagage te stallen. Dan vraag je om problemen, want di spreekt zich rond en de mensen nemen steeds meer mee.
  Wij vliegen in januari nog een keer met Ryanair, voor de rest rijden we heerlijk relaxed zelf met de camper, en de nieuwe regels gaan pas in voor boekingen vanaf 1 november 2017. zie onder:
  Het nieuwe bagagebeleid zal ingaan voor alle klanten die een boeking gemaakt hebben voor een vlucht vanaf 1 november. Ons bestaande beleid zal t/m 31 oktober voor alle vluchten van toepassing blijven

  1. Heb me altijd aan het aantal kg’s en afmetingen gehouden; de bergingsruimte boven de stoelen is daar precies op ingemeten.
   Heb me bij elke boarding geërgerd aan passagiers, die denken meer te kunnen binnen sleuren dan wat toegestaan is. Aan die specifieke groep heeft de rest het aan te danken, daardoor vaak moeten wachten op mijn koffer bij de band in de arrivalhall.

 7. Als we onze koffers pakken, dan zijn we écht in de weer met bagageweger en de lintmeter om ons aan de regeltjes te houden. Maar telkens zien we hoe laks sommige passagiers zijn en de maatschappijen nóg lakser…..En dan moesten wij van Ryanair onze betaalde grote koffer én onze toegelaten handbagage in het ruim achterlaten, terwijl wij voor ons handbagage zagen die haast niet met één hand te manipuleren was….

  1. Ik reis veel met alleen handbagage, daarom is het makkelijk om handbagage mee te nemen in het ruim, nu zijn er heel veel reizigers die 20 kg in hun koffer proppen, en daarnaast nog 10kg in de handbagage, om niet extra te hoeven te betalen.
   Daarvoor zou het eigenlijk zo moeten zijn, als je ruimbagage incheckt , dat je dan geen handbagage mag meenemen, wel een schoudertasje met al je belangrijke spulletjes natuurlijk.
   En als je alleen handbagage bij je hebt , je dit wel mag meenemen.
   Nu is het zo dat als ik handbagage bij me heb, ik ook geen schoudertasje mag meenemen met mij paspoort/portemonnee etc, maar wel als je 3 koffers incheckt.

 8. als je je PC niet in de bagageruimte wil dan moet je wel priority kiezen , of niet ?

 9. Ik hoor hier veel klagen, maar veel wordt er door de mensen zelf aangericht. Ik zat laats naast een Nederlander maar zal zeker ook bij andere gebeuren, en die vertelde mij dat hij het ticketje dat ze aan zijn handbagage plakte om in het bagaruim te gaan er terug had afgetrokken om zo toch zijn handbagage mee te kunnen nemen in het vliegtuig. Als er dat tien doen zit je in problemen. En inderdaad wat sommige soms handbagage noemen is echt niet te overzien.En aan Coen wil ik zeggen,als je alles hebt gelezen zie dat al de boekingen die gebeurd zijn voor 1 november aan de nieuwe normen zijn,ook ik heb geboekt voor december. Vind dit allemaal ook niet prettig maar het is de bluts met de buil,je kan niet alles hebben 😃😃😃

 10. Er zijn genoeg low cost companies om een andere vlucht te nemen. Ik ga al jaren lang niet meer met Ryanair, de Supermercados in het luchtruim ! Personeel aan boord propt hun eigen bagage in de rekken voordat de passagiers dat kunnen doen. Maar het is waar dat veel mensen egoistisch te veel bagage in het vliegtuig meenemen. Denk eens een beetje aan de andere !

 11. Inderdaad een logische maatregel. Wij konden ook vaak onze handbagage niet kwijt boven onze stoelen. Een extra nadeel daarvan is dat je er geen zicht meer op hebt. Daar wordt weer van geprofiteerd door lieden die artikelen uit je handbagage stelen. dat komt steeds vaker voor.
  Jammer dat de eigen verantwoordelijkheid van passagiers niet werkt. Ook jammer dat er door sommigen zo primitief wordt gereageerd. Van ons mag vliegen gratis worden en dan willen wij graag betalen voor de extra´s die wij belangrijk vinden

 12. En dit dankzij al die figuren die rugzakken (niet 1 maar 2 per persoon) meenemen waar je in kunt wonen. 2 van deze nemen de gehele ruimte boven de stoelen in beslag. Zelf gezien en het werd toegestaan door het personeel. Dus door het toe te staan moeten andere er voor boeten. Leidt uw personeel beter op. Die super grote stuks handbagage niet meer accepteren, of helemaal geen buitenmaatse rugzakken meer. Er moet beter gekeken worden naar de afmetingen van handkoffertjes. Laat de handbagage zoals die nu is gaan en wees duidelijker tegen die rugzaktoeristen. Die verpesten het. En mensen met handkoffertje en gewone dames/heren handtas waar de nodige oa. reis papieren ed inzitten gewoon toelaten.

 13. Dat bedacht ik mij ook net, dus als je voor priority betaald, kan het wel, dan is er opeens wel plek voor al die handbagage?? Zeer vreemd. Stelletje oplichters zijn het.

  1. Ik zie ook regelmatig bij Priority dat dikke rugzakken in het ruim moeten.
   En bij de andere passagiers worden de koffers geteld.
   Vol is vol.
   De laatste koffers moeten dan ook in het ruim.
   Is altijd al zo geweest.
   Wij zitten altijd vooraan en hebben goed zicht op de handbagage die beneden blijft staan om vervoerd te worden naar het ruim.

 14. En hoe zit het dan met mijn vorige maand geboekte tickets voor december 2017 ? Daar zijn toch nog de dan geldende voorwaarden van toepassing ?

  1. Mits geen dikke rugzak of te grote koffer zal alles hetzelfde zijn.
   En zeker als je Priority hebt.
   Geen Priority, ga dan op tijd aanschuiven en wacht niet tot de rij vol staat.

 15. Ik neem altijd klein tasje mee ivm tarwe allergie. Ik kan helaas geen tarwe vrije box kopen of glutenvrij bij de meeste maatschappij. Vroeger wel bin easyjet maar dat kan helaas ook niet meer.In mijn koffer kan ik ze niet plaatsen ivm breken. Dus gebruik ik een extra tas. Ik word helemaal opgezwollen als ik tarwe eet. Maar ja niet ernstig genoeg voor maatschappij. En tarwe/spelt/rogge allergie komt zelden voor behalve bij coeliaki maar daar gelden wel speciale regels. Dus moet ik mijn crackers in koffer plaatsen en dus kleine stukje crackers eten tijdens de vlucht. Medische verklaring helpt niet. Laten maatschappijen voor deze enkele passagiers ook iets doen. Want mij garanderen dat ik tarwe vrij aan boord kan eten kan men niet.
  Maar doet ook niets extra voor deze passagiers.

 16. Ach, ze passen zich aan, wegens de “profiteurs” .Het moet wel rendabel blijven, anders blijft het niet lopen. (Berlin Airways)

 17. Na men tot voor kort de handbagage in het “mandje” moest wrikken, liet men plotsklaps alle controle varen. Tja, dan zie je het voor je ogen gebeuren met 97% bezetting dat men in de problemen komt. Alles went zullen we maar zeggen en die enkele Euro’s met priority is nog wel op te hoesten. Maar ik merk zelf als reguliere Ryanair reiziger dat ik vaker voor Transavia kies op prijs. Overigens in het hoogseizoen zie je de prijzen bij Ryanair gemakkelijk stijgen naar de 400 Euro retour Canarische Eilanden.

 18. Smoesjes van Ryanair! Het gaat helemaal niet om de overlast, het gaat om meer geld binnenhalen. Feit is wel, ik zie ook regelmatig mensen met idioot veel handbagage. Maar als Ryanair dat zo erg vindt, waarom controleren ze dan niet simpelweg aan de gate? Tot een paar jaar geleden moest je trolly altijd in zo’n “mandje” om te zien of de maat goed was. Simpel toch? En bovendien, wat als iedereen vanaf nu priority boekt? Past het dan opeens wél, met al die koffers?

  1. Dat bedacht ik mij ook net, dus als je voor priority betaald, kan het wel, dan is er opeens wel plek voor al die handbagage?? Zeer vreemd. Stelletje oplichters zijn het.

 19. Prima regeling van Ryanair, mensen die iets meer betalen meer priority te geven, dat is een normale zaak. Alle extra’s die je gratis geeft wordt te veel misbruik van gemaakt en dan gaat het mis.

 20. Fuc.. Ryanair! Om 7.00 uur vertrekken van Alicante en nu ook nog deze discriminatie?
  Lekker vliegen met Transavia. Laat ze het maar voelen.

  1. ik denk niet dat Ryanair iets gaat voelen als je niet meer met hen vliegt. Bij Transavia is een stiuk handbagage toegestaan maar wacht maar, als Ryanair begint volgen andere maatschappijen al snel.

 21. De mensen die zich wel aan de regels houden moeten het bekopen.
  Inderdaad heb ook al mensen zien sleuren met wat je geen handbagage kan noemen en dan moet jij een kleine handbagage tussen je voeten houden want er is geen plaats meer om die op te bergen, alles zit propvol.

 22. Eigen schuld. Indien iedereen de regels zou handhaven was dit niet gebeurd. Alles proppen ze in de bagagerekken. Die tweede “kleine” handtas is ook bedoeld voor onder de stoelen.
  chapeau voor Ryanair

 23. Ryanair is niet de enige maatschappij waar men steeds meer moet betalen voor de extra’s. Ik vindt het overigens een logische maatregel, gezien het misbruik door vele passagiers. Eerlijk gezegd ben ik zelfs voorstander van hele simpele regelgeving, zoals iedereen maar 1 stuk handbagage van max. 55x40x25 en een rek bij de incheckbalie waar je moet aantonen dat je handbagage hieraan voldoet. Passagiers met prioriteit en/of extra beenruimte boekingen mogen deze meenemen, voor de rest alles in het ruim. Enige uitzonderingen zijn ouders met kinderen en passagiers met een noodzaak om medicijnen bij zich te houden. Op die manier kan de bemanning bij het boarden beter een oogje in het zeil houden

 24. Dit gebeurt vakker ook bij andere luchtvaartmaatschappijen , als je ziet wat andere mee nemen als zo genaamde hand begage wat het beslist geen hand begage meer is . Ook gezinnen met kinderen , ieder kind heeft tegenwoordig zijn eigen hand begage koffertje bij zich , dat neemt heel wat ruimte in beslag in het vliegtuig . Neem gewoon een slotje mee om je kleine koffertje op slot te doen als hij het ruim in moet . Wil je het wel bij je houden dan moet je er maar wat voor betalen .

 25. Terecht van Ryanair. Er waren teveel mensen die misbruik gingen maken van de soepele bagageregeling van de maatschappij. Wij vliegen zeer regelmatig met Ryanair en konden vaak onze handbagage pas 3 of 4 rijen verder kwijt omdat mensen in onze rij de gehele bagage bak boven onze stoelen “in gebruik nomen”. Met uitstappen liep dan iedereen tegen elkaar in om bij hun koffer te komen.

 26. Wij vliegen elke maand minstens één keer over en weer van Malaga naar Brussel en we hebben het zien gebeuren! Kleine valiezen die hoe langer hoe dikker en groter werden en ‘handtassen’ die eigenlijk rugzakken zijn. Jammer voor de mensen die zich wél aan de regels houden. En in deze valt er Ryanair niets te verwijten. Zij hebben hun regels versoepelt, maar zoals zo vaak zijn er dan teveel mensen die daar misbruik van maken…

  1. Dit is ook mijn reactie
   Ryanair valt niks te verwijten
   De mensen hebben dit zelf naar de kl… geholpen
   Handtassen werden inderdaad grote rugzakken
   Zal er geen hinder van hebben aangezien wij altijd prioriteit reserveren
   Maar anderen waarschijnlijk wel

 27. Eigen schuld dikke bult.
  Op deze maatregel kon je gewoon wachten, er werd door zeer vele misbruik van gemaakt.
  En dan ook nog onschuldig kijken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken