skip to Main Content
Spaanse regering stuurt meer dan 600 politieagenten naar Catalonië
El Pais

Spaanse regering stuurt meer dan 600 politieagenten naar Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse regering stuurt meer dan 600 politieagenten naar Catalonië

El Pais

MADRID – Net zoals het afgelopen jaar met de Catalaanse feest/herdenkingsdag La Diada op 11 september en het illegaal verklaarde referendum op 1 oktober 2017, worden er ook nu voor de veiligheid weer tussen de 600 en 1.000 agenten naar Catalonië gestuurd. Net zoals bij andere grote evenementen waar eventueel problemen en spanningen op straat kunnen ontstaan en eraan denkende dat Spanje nog steeds een terreurdreiging niveau 4 heeft, zullen agenten van de Guardia Civil en Policía Nacional naar Catalonië, met name Barcelona, gaan.

De huidige regering wil niet hetzelfde doen als wat de regering-Rajoy deed op verzoek van de rechter in Barcelona door meer dan 6.000 agenten naar Catalonië te sturen om de orde te handhaven. Het merendeel van deze agenten verbleef op cruiseschepen die in de haven van Barcelona en Tarragona lagen.

Op 11 september viert Catalonië de La Diada, de regionale (autonome) feest/herdenkingsdag welke de laatste jaren steeds meer is uitgegroeid tot Catalaanse protestdag, iets wat dit jaar alleen nog maar meer zal zijn. Op die ene dag zijn er tussen een 300.000 en 1 miljoen Catalanen op de been en dat dient in goede banen geleid te worden.

Daarnaast verwacht men veel protestacties op straat tussen 11 september en 3 oktober waarbij ook problemen kunnen ontstaan en begint het proces tegen de politici die betrokken waren bij de poging Catalonië unilateraal af te scheiden van Spanje.

Daarom heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken besloten om tussen de 600 en 1.000 agenten (afhankelijk van de berichtgeving in de krant) naar Catalonië te sturen ter ondersteuning van de Catalaanse Mossos d’Esquadra. Hierover wordt binnenkort door de betrokken politici en politiechefs van alle eenheden in een bijeenkomst over de veiligheid gepraat.

300 agenten van de Guardia Civil die reeds in Catalonië aanwezig zijn mogen hun post tot tenminste 15 oktober niet verlaten. De agenten die extra naar Catalonië worden gestuurd vormen onderdeel van de oproerpolitie (antidisturbios) van de Guardia Civil (in het groen) en Policía Nacional (in het donkerblauw). De agenten vormen onderdeel van de Unidades de Intervención Policial (UIP).

Op dit moment is men op zoek naar huisvesting voor de agenten waarbij hoe dan ook de problematische cruiseschepen zijn uitgesloten. Er zullen agenten overnachten in politiekazernes in Catalonië terwijl andere agenten in hotels zullen verblijven waarbij waarschijnlijk gemeenten waar vorig jaar problemen waren met de inwoners vermeden zullen worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. Wederom socialistische Sanchez symboolpolitiek. Dit gaat dus gierend uit de hand lopen, want de Mossels zijn, zoals gebleken en bewezen, niet te vertrouwen voor de ordehandhaving in Catalonië. De PSOE van Sanchez (wat houden de oude mastodonten van de PSOE zich toch muisjesstil) is bewust uit op chaos. Zal dus de ondergang van de partij versnellen.

 2. Als Madrid weer een imago wilden geven van een repressieve politie staat aan de wereld dan hadden ze het niet beter kunnen doen dan dit en hebben dus duidelijk hun lessen uit de hun catastrofale pr- avontuur van vorig jaar niet geleerd . Blijkbaar heeft men niet in Madrid niet door dat naast honderden buitenlandse politieke vertegenwoordigers er dus ook een massa buitenlandse journalisten aanwezig zullen zijn op deze Diada .

  1. Als de door U verwachte honderden buitenlandse “waarnemers” (denkt U echt dat Catalonië enige rol van belang buiten Catalonië speelt?) niet uit de hoed van de voortvluchtige oplichter Puizemond komen, zien die toeschouwers iets heel anders dan U verwacht.

   1. Blijkbaar ben u zo goed op de hoogte van wat er bij de Catalanen gebeurt dat u het ondertussen al denkt het beter te weten dan zij zelf. Wacht maar geduldig na 11 september 2018 af voor u rekeningen begint te maken voor anderen.

    1. Blijkbaar weet jij het ook heter aan jouw reactie te lezen en om jouw woordkeuze te gebruiken: die bende oproerkraaiers (waar jij duidelijk toe behoort, dat weten we hier onderhand wel) hebben er duidelijk ook nog niets geleerd van het verleden. Iedereen kan duidelijk de voortdurende provocaties van hen zien en horen. Madrid had er beter driemaal zoveel agenten naartoe gestuurd

  2. Beste Jacob. Deze donderdag is er een vergaderng geweest tussen de minister van binnenlandse zaken en Torra inclusief de korpschefs van alle politie eenheden en is men het met elkaar eens. Catalonië is Spanje en als er wellicht een miljoen mensen de straat opgaan in barcelona is het alleen maar beter dat er meer politie aanwezig is. Er is ook nog steeds een terreurdreiging dus de spaanse regeribg heeft zelfs de verplichting om dit te doen. Je moet er niet teveel achterzoeken, het gaat hier om de veiligheid

  3. En daarnaast …. een repressieve politie staat. Hoe verzin je het. Er is een opstootje geweest, net zoals vele anderen waar de Mossos bij betrokken waren, en die er ook geweest zijn op andere plaatsen in Spanje en zelfs in andere landen dus … onderdrukt Catalaans volk is de grootste onzin. Ik woon al meer dan 20 jaar in Catalonië en ik kan je verzekeren dat er echt geen repressieve politie staat is en dat iedereen zijn of haar eigen mening mag hebben, mag stemmen bij verkiezingen, aan kan en mag doen wat ze willen en iedereen voor rotte vis mogen uitmaken … als dat maar binnen de lijnen van de wet gebeurd en die lijnen zijn ze nu overheen gegaan.

   1. Inderdaad. Maar het zal voor die heethoofden toch nooit genoeg zijn. O.a. Vlaanderen heeft minder autonomie dan Catalonië en zijn stik jaloers op de Catalanen (alé, de nv-a dan toch). Madrid moet dit toch eens gaan beseffen en zich harder opstellen (binnen de wet!).

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by