Spaanse regering wil voorlopig geen toeristenbelasting in Spanje

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In Spanje betalen Spaanse en buitenlandse toeristen op dit moment alleen een speciale toeristenbelasting in de autonome deelstaten Catalonië en de Balearen eilanden. Voor de overige 15 autonome deelstaten zijn er volgens de minister van Toerisme voorlopig nog geen plannen om een toeristenbelasting in te voeren.

In 2017 wist Spanje 82 miljoen buitenlandse toeristen te ontvangen, een aantal dat dit jaar niet of maar net gehaald zal gaan worden. Daarbovenop moet men nog de miljoenen Spaanse vakantiegangers rekenen die graag in eigen land op vakantie gaan.

Ondanks die meer dan 100 miljoen toeristen in Spanje wil de Spaanse regering nog niets weten van een toeristenbelasting of ecotaks die voor heel Spanje zou moeten gelden. Daarin is Spanje redelijk uniek want ondanks dat Spanje een op-en-top vakantieland is hoeven toeristen geen extra belasting te betalen bij een bezoek, iets wat in andere EU-landen al jaren heel normaal is.

In Spanje wordt alleen een toeristenbelasting geheven in de autonome deelstaat Catalonië die dit sinds 2012 vraagt aan de toeristen die Barcelona, de Costa Brava, de Costa Dorada of de Catalaanse Pyreneeën bezoeken.

Daarnaast betalen toeristen op de Balearen eilanden ook sinds 2016 een toeristenbelasting waarvan de bedragen in 2018 werden verdubbeld. Op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera heeft dit echter de naam “ecotasa” ofwel ecotaks gekregen.

Andere toeristische autonome regio’s in Spanje zoals de Comunidad Valenciana, Andalusië, de Canarische Eilanden en ook de Comunidad de Madrid hebben het er wel eens over gehad (als ernaar gevraagd wordt) maar tot nu toe wil men nog niet aan de toeristenbelasting.

Een van de redenen die men aanvoert om geen speciale belasting voor de vakantieganger in te voeren is dat men vreest dat de toeristen minder op vakantie zouden gaan of helemaal niet meer komen omdat het te duur is in Spanje.

In Catalonië en op de Balearen is echter gebleken dat ondanks de bedragen die men in de receptie van de accommodatie dient te betalen voor de toeristenbelasting of ekotaks er niet minder toeristen komen. Sterker nog, het toerisme in deze twee deelstaten is zelfs het meeste gestegen de laatste jaren.

Een toeristenbelasting zou echter wel een goede bron van extra inkomsten zijn voor de Spaanse staatskas waarbij dit geld weer gebruikt kan worden voor projecten om het toerisme in het land te verbeteren. Daarnaast is het ook vrij logisch dat al die vakantiegangers in Spanje ook veel extra geld kosten en daar zouden toeristen best een stukje van mee mogen betalen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.