Spaanse regering wil voorlopig geen toeristenbelasting in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In Spanje betalen Spaanse en buitenlandse toeristen op dit moment alleen een speciale toeristenbelasting in de autonome deelstaten Catalonië en de Balearen eilanden. Voor de overige 15 autonome deelstaten zijn er volgens de minister van Toerisme voorlopig nog geen plannen om een toeristenbelasting in te voeren.

In 2017 wist Spanje 82 miljoen buitenlandse toeristen te ontvangen, een aantal dat dit jaar niet of maar net gehaald zal gaan worden. Daarbovenop moet men nog de miljoenen Spaanse vakantiegangers rekenen die graag in eigen land op vakantie gaan.

Ondanks die meer dan 100 miljoen toeristen in Spanje wil de Spaanse regering nog niets weten van een toeristenbelasting of ecotaks die voor heel Spanje zou moeten gelden. Daarin is Spanje redelijk uniek want ondanks dat Spanje een op-en-top vakantieland is hoeven toeristen geen extra belasting te betalen bij een bezoek, iets wat in andere EU-landen al jaren heel normaal is.

In Spanje wordt alleen een toeristenbelasting geheven in de autonome deelstaat Catalonië die dit sinds 2012 vraagt aan de toeristen die Barcelona, de Costa Brava, de Costa Dorada of de Catalaanse Pyreneeën bezoeken.

Daarnaast betalen toeristen op de Balearen eilanden ook sinds 2016 een toeristenbelasting waarvan de bedragen in 2018 werden verdubbeld. Op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera heeft dit echter de naam “ecotasa” ofwel ecotaks gekregen.

Andere toeristische autonome regio’s in Spanje zoals de Comunidad Valenciana, Andalusië, de Canarische Eilanden en ook de Comunidad de Madrid hebben het er wel eens over gehad (als ernaar gevraagd wordt) maar tot nu toe wil men nog niet aan de toeristenbelasting.

Een van de redenen die men aanvoert om geen speciale belasting voor de vakantieganger in te voeren is dat men vreest dat de toeristen minder op vakantie zouden gaan of helemaal niet meer komen omdat het te duur is in Spanje.

In Catalonië en op de Balearen is echter gebleken dat ondanks de bedragen die men in de receptie van de accommodatie dient te betalen voor de toeristenbelasting of ekotaks er niet minder toeristen komen. Sterker nog, het toerisme in deze twee deelstaten is zelfs het meeste gestegen de laatste jaren.

Een toeristenbelasting zou echter wel een goede bron van extra inkomsten zijn voor de Spaanse staatskas waarbij dit geld weer gebruikt kan worden voor projecten om het toerisme in het land te verbeteren. Daarnaast is het ook vrij logisch dat al die vakantiegangers in Spanje ook veel extra geld kosten en daar zouden toeristen best een stukje van mee mogen betalen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

als ik toeristen belasting in spanje zou moeten betalen om de extra kosten straatvegen te betalen ( ik noem maar wat ), dan hoeven de straten in mijn woonland ( waar ik dan niet verblijf ) minder schoon te worden gemaakt en verwacht ik wel geld terug omdat ik anders voor 365 dagen betaal.
Wie denkt dat ik geld ga terugkrijgen ?

hoor al steeds meer geluiden dat mensen naar turkije en hongarijen gaan dus al die prijs stijgingen en uitmelk praktijken die al genoeg aan de orde zijn zal uit eindelijk in minder toerisme en emigratie lijden werkloosheid stijgt ookal dus beter dat ze het laten

Er word hier gesteld dat de toeristen veel geld kosten, wat ik nog al een sterke uitspraak vind.
Sta er ook eens bij stil wat ze opleveren, het contrast zal groot zijn.

Afschaffen het verdwijnt toch in hun eigen zakken

Zou tevens het toerisme niet tengoede komen, aangezien de meesten dat dan ook weer zullen verrekenen in hun verhuurprijzen. En het toerisme is nu al teruggelopen. Hopelijk blijven ze bij hun standpunt.

Nog een toeristentaks effen lijkt mij een beetje te veel van het goede, wij hebben een vakantie woning in Spanje. Jaarlijks betalen we al onze niet residen taks “model 210”
Datlijkt mij al voldoende. Vooral omdat onze woning uitsluitend door ons zelf gebruikt wordt.

Heel verstandig om dit niet in te voeren. Vind het sowieso diefstal, omdat dit bovenop alle bestedingen van de toeristen komt. Op deze bestedingen zit ook al veel indirecte belasting, zoals BTW.
Verder sluit ik mij aan bij George.

Als die belasting geheven wordt, dan wordt die echt niet gebruikt voor projecten om het toerisme in het land te verbeteren. Dat verdwijnt gewoon in het gat dat “staatskas” heet. Dat zie ik hier in Catalonië al gebeuren. Ze vangen hier miljoenen aan toeristenbelasing, maar er wordt niets mee gedaan voor de toeristen.

Het wordt hier in Catalonië idd al sinds 2014 (is het) toeristenbelasting opgevoerd. Dit komt in de staatskas/provinciekas. Maar uit deze kas worden ook de onkosten betaald die de toeristen maken. Wat denk je wat het alleen al extra kost aan afvalverwerking in de maanden dat het inwoneraantal van dorpen zoals Lloret, Tossa, Blanes, Calonge, Playa d’Aro verdrie- of zelfs verviervoudigd worden. Het strand wat vol met afval ligt na 1 dagje toeristen, komt niet vanzelf schoon, daar moeten extra mensen aan gezet worden en die werken niet voor niks. Als dit niet zou gebeuren dan zouden de badgasten de… Lees verder »

Alsof de Spanjaarden zo proper zijn ? ? Ik kom minstens 2 maal per jaar naar Mallorca (waar mijn vriendien sinds 1997 residente is) en stel vast dat de boorden van de wegen vol vuilnis zitten en dat e nooit kaas gegeten hebben van scheiding van afval, desondanks de talrijke verschillende containers met diverse kleuren voor de scheiding van de afval. Ook worden de stranden pas een week voor het aanvang van de zomer proper gemaakt! Dus neen, de “co”taks is gewoon een verkapte belasting bestemd voor de zakken van de plaatselijke bewindvoerders !

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.