skip to Main Content
Spaanse regering wil voorlopig geen toeristenbelasting in Spanje
123rf

Spaanse regering wil voorlopig geen toeristenbelasting in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Spaanse regering wil voorlopig geen toeristenbelasting in Spanje

123rf

MADRID – In Spanje betalen Spaanse en buitenlandse toeristen op dit moment alleen een speciale toeristenbelasting in de autonome deelstaten Catalonië en de Balearen eilanden. Voor de overige 15 autonome deelstaten zijn er volgens de minister van Toerisme voorlopig nog geen plannen om een toeristenbelasting in te voeren.

In 2017 wist Spanje 82 miljoen buitenlandse toeristen te ontvangen, een aantal dat dit jaar niet of maar net gehaald zal gaan worden. Daarbovenop moet men nog de miljoenen Spaanse vakantiegangers rekenen die graag in eigen land op vakantie gaan.

Ondanks die meer dan 100 miljoen toeristen in Spanje wil de Spaanse regering nog niets weten van een toeristenbelasting of ecotaks die voor heel Spanje zou moeten gelden. Daarin is Spanje redelijk uniek want ondanks dat Spanje een op-en-top vakantieland is hoeven toeristen geen extra belasting te betalen bij een bezoek, iets wat in andere EU-landen al jaren heel normaal is.

In Spanje wordt alleen een toeristenbelasting geheven in de autonome deelstaat Catalonië die dit sinds 2012 vraagt aan de toeristen die Barcelona, de Costa Brava, de Costa Dorada of de Catalaanse Pyreneeën bezoeken.

Daarnaast betalen toeristen op de Balearen eilanden ook sinds 2016 een toeristenbelasting waarvan de bedragen in 2018 werden verdubbeld. Op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera heeft dit echter de naam “ecotasa” ofwel ecotaks gekregen.

Andere toeristische autonome regio’s in Spanje zoals de Comunidad Valenciana, Andalusië, de Canarische Eilanden en ook de Comunidad de Madrid hebben het er wel eens over gehad (als ernaar gevraagd wordt) maar tot nu toe wil men nog niet aan de toeristenbelasting.

Een van de redenen die men aanvoert om geen speciale belasting voor de vakantieganger in te voeren is dat men vreest dat de toeristen minder op vakantie zouden gaan of helemaal niet meer komen omdat het te duur is in Spanje.

In Catalonië en op de Balearen is echter gebleken dat ondanks de bedragen die men in de receptie van de accommodatie dient te betalen voor de toeristenbelasting of ekotaks er niet minder toeristen komen. Sterker nog, het toerisme in deze twee deelstaten is zelfs het meeste gestegen de laatste jaren.

Een toeristenbelasting zou echter wel een goede bron van extra inkomsten zijn voor de Spaanse staatskas waarbij dit geld weer gebruikt kan worden voor projecten om het toerisme in het land te verbeteren. Daarnaast is het ook vrij logisch dat al die vakantiegangers in Spanje ook veel extra geld kosten en daar zouden toeristen best een stukje van mee mogen betalen.

 Zou jij het vreemd of vervelend vinden als je tijdens je vakantie te maken krijgt met een toeristenbelasting in Spanje? 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. als ik toeristen belasting in spanje zou moeten betalen om de extra kosten straatvegen te betalen ( ik noem maar wat ), dan hoeven de straten in mijn woonland ( waar ik dan niet verblijf ) minder schoon te worden gemaakt en verwacht ik wel geld terug omdat ik anders voor 365 dagen betaal.
  Wie denkt dat ik geld ga terugkrijgen ?

 2. hoor al steeds meer geluiden dat mensen naar turkije en hongarijen gaan dus al die prijs stijgingen en uitmelk praktijken die al genoeg aan de orde zijn zal uit eindelijk in minder toerisme en emigratie lijden werkloosheid stijgt ookal dus beter dat ze het laten

 3. Er word hier gesteld dat de toeristen veel geld kosten, wat ik nog al een sterke uitspraak vind.
  Sta er ook eens bij stil wat ze opleveren, het contrast zal groot zijn.

 4. Zou tevens het toerisme niet tengoede komen, aangezien de meesten dat dan ook weer zullen verrekenen in hun verhuurprijzen. En het toerisme is nu al teruggelopen. Hopelijk blijven ze bij hun standpunt.

 5. Nog een toeristentaks effen lijkt mij een beetje te veel van het goede, wij hebben een vakantie woning in Spanje. Jaarlijks betalen we al onze niet residen taks “model 210”
  Datlijkt mij al voldoende. Vooral omdat onze woning uitsluitend door ons zelf gebruikt wordt.

 6. Heel verstandig om dit niet in te voeren. Vind het sowieso diefstal, omdat dit bovenop alle bestedingen van de toeristen komt. Op deze bestedingen zit ook al veel indirecte belasting, zoals BTW.
  Verder sluit ik mij aan bij George.

 7. Als die belasting geheven wordt, dan wordt die echt niet gebruikt voor projecten om het toerisme in het land te verbeteren. Dat verdwijnt gewoon in het gat dat “staatskas” heet. Dat zie ik hier in Catalonië al gebeuren. Ze vangen hier miljoenen aan toeristenbelasing, maar er wordt niets mee gedaan voor de toeristen.

  1. Het wordt hier in Catalonië idd al sinds 2014 (is het) toeristenbelasting opgevoerd. Dit komt in de staatskas/provinciekas. Maar uit deze kas worden ook de onkosten betaald die de toeristen maken. Wat denk je wat het alleen al extra kost aan afvalverwerking in de maanden dat het inwoneraantal van dorpen zoals Lloret, Tossa, Blanes, Calonge, Playa d’Aro verdrie- of zelfs verviervoudigd worden. Het strand wat vol met afval ligt na 1 dagje toeristen, komt niet vanzelf schoon, daar moeten extra mensen aan gezet worden en die werken niet voor niks. Als dit niet zou gebeuren dan zouden de badgasten de volgende dag op het afval van de gasten van de vorige dag moeten liggen enz enz. (overigens dit laatste zou wel eens een keer goed zijn om mensen met hun neus op de feiten te drukken dat ze hun troep op moeten ruimen) Maar goed dit is een klein gedeelte wat er mee gedaan wordt. Het water moet extra gereinigd worden, de straten, meer afval te verwerken (nachts containers leeghalen) etc etc. Dus nee met het geld wordt niets voor de toeristen gedaan in de trant van dat er fietspaden, skeelerpaden en toeristische atrakties mee gemaakt worden, maar het wordt gebruikt om de onkosten mee te dekken die de toeristen met zich mee brengen.

   1. Alsof de Spanjaarden zo proper zijn ? ? Ik kom minstens 2 maal per jaar naar Mallorca (waar mijn vriendien sinds 1997 residente is) en stel vast dat de boorden van de wegen vol vuilnis zitten en dat e nooit kaas gegeten hebben van scheiding van afval, desondanks de talrijke verschillende containers met diverse kleuren voor de scheiding van de afval. Ook worden de stranden pas een week voor het aanvang van de zomer proper gemaakt! Dus neen, de “co”taks is gewoon een verkapte belasting bestemd voor de zakken van de plaatselijke bewindvoerders !

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken