skip to Main Content
Waarom is de elektriciteit op dit moment zo duur in Spanje?
123rf

Waarom is de elektriciteit op dit moment zo duur in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Waarom is de elektriciteit op dit moment zo duur in Spanje?

123rf

MADRID – De elektriciteit is in Spanje dit jaar nog niet zo hoog geweest als op dit moment. Om aan te geven dat de stroom duurder is geworden kan men kijken naar de MWh prijs wat op 8 januari 65,11 euro was en op 5 september 74,58 euro wat 11% meer is dan het jaar daarvoor. Maar waarom stijgt de prijs dan zo in Spanje? Hoe wordt elektriciteit opgewekt in Spanje?

Vreemd genoeg is de hoge prijs voor elektriciteit eind augustus en begin september te danken aan de “energías renovables” ofwel de hernieuwbare energiebronnen die gedurende de zomermaanden een lage bijdrage hebben geleverd omdat de productie van wind- en hydraulische energie lager was dan in andere jaren.

Waar men in Spanje wel records mee heeft gebroken in de maand juni is de thermische zonne-energie maar dat levert nog niet genoeg op om andere bronnen te vervangen, te weten in juli was dat slechts 4,1% van de totale elektriciteitsopwekking in Spanje.

Opwekking

Minder elektriciteit door hernieuwbare energiebronnen houdt in dat er in Spanje een grotere afhankelijkheid is van gas en steenkool waardoor de prijzen stijgen. Spanje heeft ongeveer 200 gas- en kolencentrales (centrales térmicas) met een totale potentie van 27.000 MW. Deze centrales zijn goed voor eenderde van alle elektriciteitsproductie wat ongeveer de helft wordt als men de 6 nog actieve kerncentrales van Spanje meetelt.

Bronnen

Elektriciteit in Spanje wordt grotendeels opgewekt door de gas- en steenkoolcentrales (21,44%) en kerncentrales (22,99%). Andere elektriciteitsopwekkers zijn windenergie (16,80%), warmte-krachtkoppeling (16,04%), waterkracht (9,87%), import van elektriciteit (5,87%), zonne-energie door middel van fotovoltaïsche cellen (3,4%) en thermische zonne-energie (2,97%). Dit zijn percentages van 6 september 2018 die zo gemeld staan op de website van OMIE.

Prijzen

Maar wie bepaalt de elektriciteitsprijzen in Spanje? De stijging of daling hangt af van de prijzen (precios fijos) die elke dag om 12 uur gepubliceerd worden door de energieleveranciers. Deze prijzen vormen 35% van de elektriciteitsrekening. De markt waarbinnen dit gebeurt is de OMIE (Operador del Mercado Ibérico de Energía).

In deze energie markt lanceren de energieproducerende bedrijven via de energiecentrales in oplopende economische orde (nucleair, hernieuwbare energie, gas en steenkool) de aanbiedingen voor die dag waarna er een overeenkomst van het aanbod tot stand wordt gebracht.

De MWh-prijs wordt daarna vastgesteld door de laatste producent die de “pool” binnen is gegaan wat uiteindelijk de kosten duurder maakt. Daarbovenop komen dan de vaste kosten die te maken hebben met de distributie en het transport van de energie.

Duur

Spanje is (volgens Eurostat in mei) het zesde land binnen de Europese Unie (EU) wat betreft de hoogste elektriciteitsprijs voor huishoudens. De nummer een op de lijst is Duitsland met een gemiddeld bedrag van 30,50 euro per kWh gevolgd door Denemarken met 30,10 eur per kWh en België met 28,80 euro per kWh, Ierland met 23,60 euro per kWh, Portugal met 22,30 euro per kWh en dan Spanje op de zesde plaats met 21,80 euro per kWh. Nederland staat op de lijst met ongeveer 15,60 euro per kWh, onder het EU gemiddelde van 20,50 euro per kWh.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 19 reacties
 1. Zou het niet beter zijn van in centimes te spreken 1 kWh is in Spanje 0.21,80 euro per kWh, dat kan iedereen begrijpen.

 2. Wij wonen hier in het noorden van de provincie Granada en hebben een offgrid systeem waar we heel tevreden over zijn. Het was indertijd nogal prijzig (jaar 2011). Ondertussen zijn de prijzen al een stuk gedaald, maar de batterijen zijn nog steeds vrij duur en is het nog een paar jaar wachten tot offgrid goedkoper zal zijn dan een aansluiting aan het electriciteitsnet

 3. De energie maffia heeft het voor het zeggen in Spanje!!
  Provincie Almeria heeft 3000 zonuren per jaar! geen zonnepanelen te vinden omdat deze extra belast worden en er niets terug geleverd mag worden.
  Zo jammer gemiste kans energie ligt op straat hier.

  1. Die energiemaffia waar jij het over hebt is de Spaanse Staat (net als alle andere europese overheden). Zij verzieken de vrije energiemarkt om de zogenaamde duurzame energiebronnen te promoten (feel good , save the planet). Dat zonnepanelen ook in Spanje geen toekomst hebben komt doordat het energetisch en financieel een groot tranendal is.

 4. In de laatste paragraaf staat dat de elektriciteit in Duitsland 30,5€/kWh kost.
  Dat is 100 keer te veel want het is 30,5€c (eurocent)/kWh. Journalisten blijven maar fouten maken als het over eenheden met milli, centi, deca, kilo, hecto, mega en giga gaat. Zo las ik onlangs dat er afgelopen zomer 10.000 miljoen ton sinaasappels geoogst zijn.

 5. Dit is zeker in Spanje niet nodig.
  Offgrid systemen worden zeer betaalbaar.
  Wij zijn als test met vooral nieuwe Nederlandse componenten begonnen in ons huis in de buurt van Granada.
  Concept werkt en de belangstelling is groot.
  Geen zonnebelasting overzichtelijke investering ,uiteindelijk geen rekening.
  Groen dus.

  1. Ed, ik zou als ik jou was mezelf eerst eens in de Spaanse wetgeving verdiepen voordat je jezelf in dit avontuur stort. Het is nl. verboden om stroom in accu’s op te slaan, of het te distribueren. Hier staan zeer forse boetes op (tot 1 miljoen!). Dit alles dankzij de Energie-lobby.

   1. Je loopt achter.
    Dankzij de EU mag Spanje niets meer verbieden en ook geen boetes en extra belastingen heffen.
    Eindelijk zou ik willen zeggen.

 6. wij hebben nu eenmaal gekozen voor een vrije markteconomie, en dan moet er veel geld verdiend worden voor enkelen over de ruggen van velen.

 7. Gezien het minimale inkomen is de Spanjaard met de elektriciteit meer de klos dan de andere genoemde landen. In principe betaald de Spanjaard daardoor het meest en is het een enorme aanslag op het magere inkomen.

  1. Leo, je redenering klopt natuurlijk niet. De Portugezen verdienen nog beduidend minder, maar betalen nog hogere energieprijzen dan de Spanjaarden.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken