skip to Main Content
Wat betekenen de gele lintjes buiten Catalonië en over de hele wereld
20 Minutos

Wat betekenen de gele lintjes buiten Catalonië en over de hele wereld

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Wat betekenen de gele lintjes buiten Catalonië en over de hele wereld

20 Minutos

BARCELONA – Als teken van solidariteit met de in voorlopige hechtenis verblijvende Catalaanse politici, die door veel Catalanen gezien worden als “presos politicos” ofwel politieke gevangenen terwijl dit eigenlijk niet zo is en het politici zijn die gevangen zijn gezet omdat ze wetten hebben overtreden en zich daarvoor moeten verantwoorden, hangen er overal in Spanje gele lintjes (lazos amarillos). Hoe kleurig en origineel dit is, het is niet iets exclusiefs Catalaans.

De gele lintjes hebben de laatste weken voor aardig wat problemen gezorgd en het is inmiddels een politieke kwestie geworden terwijl het meer een symbool was voor solidariteit met de Catalaanse politici die in voorlopige hechtenis verblijven.

De Catalaanse nationalisten of separatisten kwamen met het gele lintje op de proppen om de solidariteit met de gevangen zittende politici weer te geven. Maar overal op de wereld zijn gele lintjes te vinden die niets met de Catalaanse kwestie te maken hebben. De krant 20 Minutos heeft een aantal landen op rij gezet.

Catalonië

In de autonome deelstaat Catalonië is een geel lintje een solidariteits symbool met de “presos politicos” ofwel politieke gevangenen. Dat is althans wat de separatisten vinden want in feite gaat het om “politicos presos” ofwel politici die gevangen zitten vanwege een of meerdere strafbare feiten.

Rest van Spanje

Het gele lintje is niet exclusief voor de Catalaanse zaak want het geel gekleurde lintje wordt al 12 jaar in Spanje gebruikt door de Asociación de Afectadas Endometriosis Estatal (ADAEC) uit solidariteit met de chronische ziekte endometriose.

Daarnaast wordt het gele lintje ook gebruikt in de strijd tegen verschillende andere ziektes zoals spina bifida (al sinds 5 jaar), blaas, botkanker, sarcoom en ook als bewustmakingscampagne wat betreft zelfmoord.

Duitsland

In 2010 begon men in Duitsland gele lintjes te gebruiken uit solidariteit met de Duitse troepen in het buitenland naar aanleiding van de dood van drie Duitse soldaten in Afghanistan.

Verenigde Staten

In 1973 werd het lied “Tie a yellow ribbon round the ole oak tree” een wereldhit waarin gezongen wordt over een jonge man die aan zijn geliefde vraagt een geel lint om een oude eik te binden als teken van liefde.

Tijdens de gijzelingscrisis in Iran in 1979 werden gele linten gebruikt als steun voor de ontvoerde Amerikanen en werden deze om bomen en op openbare plaatsen opgehangen in het land.

Canada

Net zoals in Duitsland en de Verenigde Staten heeft men in Canada ook gebruik gemaakt van de gele lintjes om de troepen te ondersteunen. Het Canadese ministerie van Nationale Defensie heeft de gele lintjes zelfs geregistreerd als beeldmerk.

Australië

Na de bosbrand in 2009 in de staat Victoria werden gele banden en lintjes gebruikt als een gebaar van solidariteit met de getroffenen. 16 oktober werd uitgeroepen tot de Yellow Ribbon Day in Queensland waarop de vrijwilligers brigades van landelijke brandweermannen worden gehuldigd.

China

In China werden de gele lintjes gebruikt als teken van solidariteit met de vermisten na de bootramp Dong Fang Zhi Xing waarbij in 2015 442 mensen overleden.

Zuid Korea

Bij een andere bootramp in Zuid Korea in 2014 verloren 304 mensen het leven en ook toen werden de gele lintjes gebruikt als teken van solidariteit.

Indonesië

Gedurende de opstand in 1998 werden in Indonesië de gele lintjes gebruikt als steun voor de etnische Chinese bevolking die vermoord en misbruikt werden.

Singapore

In 2004 werd in Singapore het project Yellow Ribbon Project opgezet om voormalige gevangenen te helpen bij de rehabilitatie.

Denemarken en Zweden

Net zoals Duitsland, Canada en de Verenigde Staten gebruikt men in Denemarken en Zweden ook de gele lintjes om de solidariteit en ondersteuning van de militaire troepen te laten zien wanneer deze naar het buitenland gaan.

Andere kleuren

Over het algemeen is een gekleurd lintje een “awareness ribbon” (aandachtslintje) waarbij de kleuren een symbolische waarde hebben en voor een bepaald onderwerp staan. De lintjes hebben betekenis voor degene die de lintjes dragen en tonen dat de drager solidair is met de groep die het betreft.

Naast de gele lintjes die over het algemeen als teken van solidariteit gezien kunnen worden zijn er nog vele andere kleurige lintjes te vinden zoals zwart (rouw, slaapstoornis en huidkanker), rood (AIDS/HIV, hart- en vaatziekten, middelenmisbruik, beroerte, reflex sympathische dystrofie), donkerblauw (artritis, kindermishandeling, vrijheid van meningsuiting, veiligheid water), paars (gynaecologische kanker, ADHD, ziekte van Creutzfeldt-Jakob, ziekte van Hodgkin, testiculaire kanker, ziekte van Crohn, huiselijk geweld), groen (scoliosis, depressie, syndroom van Gille de la Tourette, veiligheid voetgangers, ziekte van Lyme), wit (botkanker, adoptiekinderen, geweld tegen vrouwen, vrede) en roze (stichting Pink Ribbon voor borstkanker).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Natuurlijk zijn die mensen wel degelijk politieke gevangenen.
  Zij zijn opgepakt omdat ze op niet gewelddadige wijze voldeden aan wat hun kiezers meermaals na mekaar in verkiezingen hen opdroegen.
  Bovendien kan een referendum onmogelijk illegaal zijn: het is niet meer of niet minder een vorm van vrije meningsuiting: Pedro wil dit en Pilar wil dat, en zo worden de meningen opgeteld, en bekomt men ‘de wil van het volk in Catalonië”.
  Alle reacties van Madrid tot op heden zijn niet meer of niet minder dan dictatoriaal: het omgekeerde van democratisch.

  1. Helaas, een referendum over zelfbeschikking is volgens de Spaanse grondwet illegaal. Dat staat misschien niet bij andere landen in de grondwet maar in Spanje wel en dat wisten ze maar al te goed. De kiezers kunnen opdragen wat ze willen maar als dat tegen de wet is mag dat niet, en ook dat wisten ze van te voren maar ze hebben de kiezers een bepaalde kant opgestuurd. Als ze in Catalonië nu net zoals in 2014 een niet-bindende vraag hadden gesteld was er niets aan de hand geweest. Dit illegale referendum is echter bedoeld om een minderheid de macht te geven om te doen wat een meerderheid niet wilt in Catalonië.

 2. Ik ben het met Jacob volledig eens.Het moet nl nog blijken of genoemde politici strafbare feiten gepleegd hebben.Amnesty zegt o.a. dat hier nog heel veel onduidelijkheid over bestaat Het gerechtelijk onderzoek loopt nog ( steeds )De aanklacht is nog altijd voorlopig en er is nog geen enkel strafbaar feit vastgesteld.Dus om zomaar te schrijven dat ze wetten hebben overtreden is wel erg gekleurd.
  Wat de beide Jordi’s betreft . Zij zijn vastgezet wegens opruiiing.Zij zeggen echter dat ze vastgezet zijn omdat ze van hun recht op vrije meningsuiting en het organiseren van openbare vergaderingen gebruik maakten .
  Mocht dit zo zijn dan kan de Spaanse Staat rekenen op een fikse schadeclaim.
  Waarom de voorlopige hechtenis zo lang duurt is voor mij een raadsel.
  Zoekt de Spaanse staat nog steeds naar rechtvaardiging voor hun optreden?.
  Joost mag het weten.
  Dus laten we eerst maar even wachten met een oordeel voordat alle feiten bekend zijn.

 3. Met dit artikel schiet u in uw eigen voet aangezien deze duidelijk aangeeft dat elke objectiviteit bij uw publicatie totaal zoek is.

  1. Hier hebben we JACOB weer. Waarom schiet men hier in eigen voet? Je wéét heel goed dat de redactie gewoon artikels uit de kranten vertaald. In dit geval kan je dit goed lézen: namelijk uit de krant “20 minutos”. Ik zou zeggen: ga uw gram daar halen.
   En wat heel die zever van gele lintjes betreft: ik stel voor om er evenveel rode tussen te hangen! Iedereen tevreden.

  2. Helemaal niet. Wij hebben altijd geschreven dat we tegen een zogenaamde catalaanse republiek zijn en zijn van mening dat diegene die daar wel in geloven gigantisch in de maling worden genomen. Maar feiten zijn feiten, grondwet is overtreden en rechterlijk bevel niet opgevolgd door politici die ALLE Catalanen dienen te vertegenwoordigen en niet alleen de minderheid.

 4. Gele lintjes duiden dus op een of andere ziekte / ongelukkige gebeurtenis / treurige toestanden enz
  Is perfect van toepassing voor Catalonië dat “dankzij” die gele lintjes, gele kruisen enz een verscheurde maatschappij geworden is !

  1. gele linden werden in de middeleeuwen ook gebruikt door mensen welke de pest hadden

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken