skip to Main Content
PP-partij niet schuldig voor het wissen van computers in fraudezaak
123rf

PP-partij niet schuldig voor het wissen van computers in fraudezaak

MADRID – Een rechter in Madrid heeft de politieke partij Partido Popular (PP) niet schuldig verklaard voor het verwijderen en wissen van de harde schijven van computers die men nodig had voor een fraude en corruptie onderzoek wat betreft de voormalige penningmeester Luis Barcenas. Volgens de rechter is duidelijk dat de computers vroegtijdig zijn gewist maar kan niet bewezen worden om welk materiaal het gaat en wie het gedaan heeft.

Deze zaak speelt al sinds 2013 toen er een onderzoek gestart werd naar de voormalige PP penningmeester Luis Barcenas die voor fraude, corruptie en witwassen terecht staat. Ook zijn politieke partij Partido Popular (PP) moest voor de rechter verschijnen vanwege de betrokkenheid bij het ontvangen van ‘zwart’ geld, fraude en in dit geval voor het wissen en verwijderen van harde schijven uit computers die door de politie in beslag waren genomen als bewijsmateriaal.

In 2017 besliste een rechter al dat de PP partij samen met de huidige penningmeester en twee andere medewerkers voor de rechter moest verschijnen voor het wissen van de harde schijven van de computers die van de van fraude en corruptie beschuldigde Bárcenas waren. Het was toen de eerste keer dat een politieke partij strafrechtelijk vervolgd werd. 

De rechter heeft nu beslist dat de PP als partij en daarnaast de drie verdachte medewerkers Carmen Navarro (voormalig penningmeester), Alberto Duran (advocaat) en José Manuel Moreno (IT specialist) niet schuldig zijn omdat niet genoeg bewezen kan worden dat zij iets met het wissen van de harde schijven te maken hebben. Ook vindt de rechter dat de getuigenis van de voormalige penningmeester Luis Barcenas niet helemaal te vertrouwen is.

Feiten

Ondanks dat de verdachten in juli 2016 gevraagd hadden om niet voor de rechter te hoeven verschijnen meende het Provinciaal Hof in Madrid dat er genoeg bewijs was dat er een strafbaar feit heeft plaatsgevonden. De PP als vennootschap en de medewerkers van die partij konden niet in hoger beroep gaan tegen deze beslissing aangezien deze bindend was. 

Volgens het Hof waren er bewijzen genoeg dat de PP medewerker en IT specialist José Manuel Moreno zich strafbaar heeft gemaakt door maar liefst 35 keer de harde schijven van verschillende computers te wissen en daarna te bekrassen om er zeker van te zijn dat er geen informatie meer op zou staan. Daarna gooide hij deze harde schijven op aangeven van juridisch adviseur Alberto Durán in het afval. Deze twee medewerkers moesten dan ook als verdachten voor de rechter verschijnen.

De zaak van de gewiste harde schijven van de computers van de PP gaat terug naar het jaar 2013 toen bekend werd dat er vermeende enveloppen met zwart geld rondgingen binnen de politieke partij Partido Popular. Daar werd de PP ook voor veroordeeld waarna een motie van wantrouwen volgde en de voormalige premier Mariano Rajoy moest opstappen.

Als hoofdverdachte werd al snel de toenmalige penningmeester Luis Bárcenas naar voren geschoven die dan ook miljoenen euro’s op bankrekeningen in het buitenland had staan. In een onderzoek naar die zaak gaf rechter Ruz opdracht om de computers in het partijgebouw van de PP in beslag te nemen omdat deze belangrijke informatie zouden kunnen bevatten.

De PP had deze computers echter in beslag genomen om, zoals de toenmalige partijsecretaris María Dolores de Cospedal bekend maakte, zelf onderzoek te doen. Rechter Ruz wilde echter de computers toch hebben waarop een rechterlijk bevel werd afgegeven en de computers in beslag werden genomen. 

Op dat moment waren de harde schijven echter al vervangen en waren de oude harde schijven gewist en kapot gemaakt. Volgens de PP was dat een routinekwestie vanwege de veiligheid maar dat geloofde toen bijna niemand.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
  1. Natuurlijk en logisch dat de rechter deze uitspraak moet doen. De andere kant van het verhaal waar de PP dus mee wegkomt is, dat ze alle tijd van de wereld hadden om juist die schijven te wissen en te vernietigen die hele belangrijke confronterende bewijsmaterialen bevatte voor de PP. Dus die hebben goed hun huiswerk gedaan, of er moet in de toekomst nog iemand zijn die zijn geweten wil opschonen en naar buiten komt met belastende verklaringen.

    1. Niet schuldig wegens gebrek aan bewijs. En dat bewijsmateriaal heeft de PP zelf vernietigd. En zo komt de PP er weer makkelijk vanaf. Spaanse justitie / gerechtigheid.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken