skip to Main Content

Herfstmaand oktober veel te warm begonnen in Spanje (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de Spaanse weerwebsite eltiempo.es is het veel te warm in Spanje en is de herfstmaand oktober met veel te hoge temperaturen begonnen. Uiteraard is dat voor de vakantievierders geen enkel probleem en zelfs een welkome afwisseling met het slechte weer in eigen land maar voor de boeren is het slecht nieuws want het wordt steeds droger. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet is oktober begonnen met 10 graden meer op de teller dan wat normaal is voor deze tijd van het jaar.

Dat lekkere warme en zonnige weer wordt echter niet alleen gemerkt in de gemeenten en provincies langs de Middellandse Zee kust of op de Balearen en Canarische Eilanden maar ook in delen van Spanje waar dit voor de tijd van het jaar zeker niet normaal is zoals de provincies Ourense, Ponferrada, Cáceres en Salamanca. Op deze plaatsen werden zelfs de hoogste temperaturen ooit voor deze tijd van het jaar gemeten en werden de weerrecords verbroken.

Aan het begin van deze eerste week van oktober steeg het kwik op veel plaatsen naar de 30 graden met uitschieters naar de 34,9 graden in Ourense (Galicië) waarmee het oude record uit 2011 met 0,6 graden werd verbroken. In de provincie Ponferrada (Castilla y León) werd het 32,9 graden wat de 31 graden van oktober 2011 als oude record heeft voorbijgestreefd. In Cáceres (Extremadura) steeg het kwik naar 33,8 graden wat 0,2 graden meer is dan welke andere waarneming in een eerste week van oktober ooit. In Salamanca (Castilla y Léon) werd bij het vliegveld een temperatuur gemeten van 31 graden wat het oude record uit 2011 van 30,7 graden achter zich liet.

Op veel andere plaatsen werden er geen weerrecords verbroken maar was het toch erg warm zoals in Sevilla met 34,6 graden, Córdoba met 35,3 graden, Madrid met 29,5 graden, Badajoz met 35 graden, Vigo met 29,7 graden, Léon met 28 graden en Zamora met 30,2 graden.

Middellandse Zee kust

Vakantiegangers en inwoners van de gebieden langs de Middellandse Zee zoals Catalonië, Comunidad Valenciana, Andalusië en de Balearen eilanden mogen zeker niet klagen over de temperaturen en de het aantal zonuren aangezien het in die gebieden goed vertoeven is. Ook hier worden temperaturen gemeten die veel hoger zijn dan normaal voor een eerste week van een oktobermaand maar daar hoor je bijna niemand over klagen.

De enige die in Spanje niet blij zijn met dit warme en zonnige weer zijn de boeren en regionale overheden die zien dat de stuwmeren leger en leger worden door gebrek aan regenwater. Alles wijst er ook op dat deze winter wel eens de droogste sinds jaren kan worden waardoor er een serieus watergebrek kan ontstaan op veel plaatsen.

Kouder

Ondanks dat de regio Málaga deze vrijdag te maken gaat krijgen met de El Terral wind waardoor de temperaturen flink gaan stijgen, zal het vanaf vrijdag toch kouder gaan worden in Spanje. Dat is vooral te merken in die delen van Spanje waar het normaal zeker niet zo warm en mooi weer is zoals in het noordwesten, noorden en midden van Spanje. Langs de kust is dat een ander verhaal en kan het wellicht iets kouder gaan worden maar is het nog steeds aangenaam lekker herfstweer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
 1. Zo is dat. En laten we ook stoppen met die onzinnige seizoensvoorspellingen. Nu weer over de droogte . Dit IS NIET te voorspellen! Gewoon afwachten . De kletsnatte afgelopen winter had ook niemand voorzien. De stuwmeren hier aan de costa Blanca zitten nog steeds heel goed gevuld , ver boven het 10-jaarsgemiddelde zelfs.

 2. Zo is het altijd.
  Wat voor de ene gunstig is , is voor de ander ongunstig.
  Niks aan te doen.
  Op het weer hebben we geen invloed.
  Diegenen die nu in Spanje zijn en die nog gaan, vinden dit heerlijk.
  Daar ga je tenslotte voor.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken