skip to Main Content
Het toerisme in met name Barcelona begint de gevolgen van het Catalonië conflict te merken (2017)

Het toerisme in met name Barcelona begint de gevolgen van het Catalonië conflict te merken (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nadat er op 17 augustus dit jaar een terroristische aanslag plaatsvond in hartje centrum Barcelona en op de strandboulevard van de kustplaats Cambrils merkte het toerisme al een kleine daling wat betreft boekingen en had men te maken met annuleringen. Met name Barcelona had met dit fenomeen te maken maar dat was gelukkig niet van lange duur en nog geen drie weken later verliep alles weer zoals tevoren. Totdat de Catalaanse autoriteiten doorzetten met hun afscheidingsplannen en de politie moest ingrijpen waarbij deze beelden de hele wereld rondgingen.

De hotelsector in Barcelona heeft aangegeven dat men nu begint te merken dat er geannuleerd wordt en dat er een daling van reserveringen is van ongeveer 10% waardoor er per dag minstens 1 miljoen euro verlies wordt geleden en er dus minder geld binnenkomt. Dat keer 30 dagen in een maand komt al snel neer op 30 miljoen of meer per maand en dat is nog maar het begin. Mocht het Catalaanse parlement een universele onafhankelijkheid uitroepen en de Spaanse regering gaan ingrijpen dan weet niemand wat er gaat gebeuren maar er worden rellen, stakingen en wellicht wel veel erger verwacht in Barcelona en op andere plaatsen in Catalonië.

Cruises

Afgelopen zondag werden diverse cruiseschepen op het laatste moment vanwege de situatie in Barcelona omgeleid van de haven van Barcelona naar Valencia om de Catalaanse stad en alle problemen op straat te vermijden. Datzelfde gebeurde ook afgelopen dinsdag tijdens de stakingsdag in Catalonië waarbij ook twee cruiseschepen naar Valencia vertrokken om daar aan te meren en Barcelona links lieten liggen. Hierdoor gaat er ontzettend veel geld verloren omdat het cruiseschip toerisme erg belangrijk is voor de stad.

Economie

Voor de veiligheid zullen veel reisorganisaties en ook toeristen beslissen de reis niet door te laten gaan uit angst voor wat er komen gaat. Dat houdt dan in dat er miljoenen euro’s verlies geleden gaat worden, wellicht banen verloren gaan en de Catalaanse economie dit verlies ook zal gaan merken. Het toerisme is goed voor 15% van het bruto binnenlands product (bbp) van de regio en is erg belangrijk voor de Catalaanse financiën. Op de lange duur kan er wellicht weer vertrouwen komen in Catalonië en zullen toeristen terugkeren maar dat hangt ook veelal af of Catalonië binnen de Schengenlanden, Europese Unie en eurozone blijft.

Catalaanse kustplaatsen

Langs de Catalaanse kust zoals aan de Costa Brava, Costa Maresme, Costa Barcelona en Costa Dorada is op zich nog niet zoveel te merken van het Catalonië conflict en veel hotels zitten op dezelfde bezetting als de jaren daarvoor. Daarbij moet ook gezegd worden dat veel hotels reeds gesloten zijn waardoor er ook minder toeristen zijn. De meeste problemen en annuleringen in hotels zijn te merken in Barcelona.

Buitenlanders

De buitenlandse toeristen blijven op zich nog wel komen naar Catalonië omdat er weliswaar door veel landen reiswaarschuwingen zijn afgegeven maar geen negatieve reisadviezen vanwege een onzekere en gevaarlijke situatie. Of dat zo zal blijven in de toekomst is niet zeker en dat hangt allemaal af van wat de politici gaan beslissen de komende dagen en weken. Komen er wel negatieve reisadviezen dan zal er massaal geannuleerd gaan worden.

Spaanse toeristen

Er zijn echter wel dalingen in Spaanse toeristen naar Catalonië waarbij er duizenden zijn die geen trek meer hebben in een vakantie naar Catalonië waar men de Spanjaarden niet waardeert, zoals het vaak omschreven wordt maar wat vaak zeker niet zo is. Catalonië wordt jaarlijks door miljoenen Spanjaarden bezocht en dat kan in de toekomst allemaal wegvallen omdat ze dan niet meer “in eigen land” op vakantie zouden gaan. Veel Spanjaarden voelen zich op dit moment niet prettig in Catalonië en gaan liever naar andere delen in Spanje op vakantie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Ik ben al enkele dagen in Barcelona en het is er prima toeven. Er zijn geen betogingen meer en alles functioneert zoals altijd. De mensen zijn vriendelijk. Door alle commotie is het wel relatief rustig bij de topattractie. Dat is een pluspunt dat je ervaart wanneer je ondanks alles toch naar de hoofdstad van Catalonië gaat!

 2. Beetje kortzichtig om alleen Puigdemont hiervoor verantwoordelijk te houden. Rajoy heeft dit – met ruggesteun van z’n arrogante Brusselse vrienden Juncker en Timmermans – enorm op de spits gedreven. We hebben het gezien in NL met het Oekraïne-referendum en in GB met de Brexit: de mensen zijn die bestuurlijke arrogantie meer dan zat en dat roept een tegenreactie op in de vorm van tegenstemmen. Als Rajoy niet de Guardia Civil de boel had laten overnemen, geloof ik nooit dat een meerderheid voor afscheiding had gestemd… Extreem dom van Rajoy dus, en nu wil geen van beiden aan het kortste eind trekken. Het wordt tijd dat de verschillende Europese bestuurders nu eens beginnen te begrijpen dat de hedendaagse mondige burgers zich nu eenmaal niet zo makkelijk laten opleggen wat ze moeten vinden…

  1. Ik denk dat het andersom is. Dat de burgers eens gaan beseffen dat het zich afscheiden van een groter geheel alleen maar nadelig is. Dat men zich niet moet later leiden door populistisch machtswellustelingen die onder het mom van het recht op zelfbeschikking de democratie aan hun laars lappen en hun zin erdoor drijven met behulp van een kleine groep fanatiekelingen en veel grote woorden. Juist deze ‘populisten’ zijn met referenda en verdraaien van de feiten erop uit de gevestigde democratieën kapot te maken ter meerdere glorie van hunzelf om als het even kan zo zelf de macht te grijpen. Gelukkig zijn er nog mensen die daar niet aan wensen mee te werken en begint bij meer en meer anderen het besef door te dringen dat we in de moderne tijd meer gebaat zijn bij samenwerkingen en overleg dan bot egoïsme en xenofobe gedrag. Wilders, Farage, Le Pen en Puigdemont zijn allemaal kleine intriganten die geen ander doel na streven dan het zelf voor het zeggen te krijgen. En als het zo ver komt dan is de ‘echte’ democratie inmiddels ter ziele gegaan.

   Mensen moeten beseffen dat een ‘recht op zelfbeschikking’ niet bestaat en ook niet kan. We leven nu eenmaal in een wereld met velen en waar er spelregels zijn om te regelen hoe we met elkaar omgaan. “Wetten” heten die. Er zijn wel mensen die volledig over hun eigen handelen denken te gaan. Maar die worden overal “criminelen” genoemd en worden overal ter wereld vervolg.

   1. Wauw Rudy! Wat een inzicht! En wat kun je dat goed verwoorden! Ik ga jouw tekst gebruiken bij de discussies met verblinde Catalaanse familieleden.

 3. Nu gelukkig hebben we Valencia. Een stad met zoveel te bieden en alles op loop-of FIETS afstand.
  De cruiseschepen, die er al aanmeerden hebben dus ook fietsexcursies en die zijn fantastisch. Ik kan een ieder dit aanbevelen. Eerst even een rondje centrum,daarna richting botanische tuin en vanaf hier de droge rivierr de Turia in (rechtsaf) richting ciudad des artes y ciencias, etc. Een aanrader!!

 4. Stoer maar dom
  Puigdemont en consorten spelen met vuur. Na een stoere, maar domme onafhankelijkheidsverklaring zit Cataluña straks met de gebakken peren, want Europa zit niet te wachten op nog meer landjes. Op de Spaanse tv gaat het bijna de hele dag over bedrijven die Barcelona en omgeving de rug (willen) toekeren. Je kunt er ook gif op opnemen dat ook de Sociedad ESPAÑOLA de Automoviles Turismos (SEAT) naar ‘het echte Spanje’ gaat verkassen als Puigdemont c.s. maar blijven doordrammen. En het zou me ook niet verbazen als mijn geliefde FC Barcelona na de voorgenomen stappen van de onverantwoordelijke Catalaanse autoriteiten uit de Spaanse competitie wordt geknikkerd. FC Barcelona schermt nu wel met deelname aan een buitenlandse competitie, maar ik denk dat bijvoorbeeld PSG niet zit te wachten op een bezoek aan Camp Nou en een vrijwel wisse nederlaag.

  1. Die onafhankelijkheidsverklaring lijkt steeds verder weg. Eerst 2 dagen na het illegale referendum, toen 3, toen binnen 3 dagen, toen maandag bij een extra vergadering en nu dinsdag? Gekonkel tot en met achter de schermen. Mijn vermoeden? Bergpiek loopt aan de halsband van de CUP en JpSi. Dit zij. De echte fundamentalisten. Maar Bergpiek lijkt niet helemaal dom en ziet nu de gevolgen. Cataluña loopt leeg en niemand steunt ze. Ik gok erop dat hij gaat aftreden.

 5. Nou, niet alleen het toerisme hoor. Ook de grote bedrijven hollen inmiddels weg naar Madrid of Alicante. Oh, oh,Oh, wat zijn die Catalanen toch omgelofelijk dom! Wanneer vallen nu eindelijk eens de schellen van de ogen en zien ze in dat Bergpiek met zijn boevenbende hen de afgrond instuurt? Gedreven door blinde haat aan Madrid.

 6. Wij hebben een relatief kleine B&B ( http://www.Bed-and-Breakfast-Barcelona.com) op een boot in Port-Forum Barcelona. Na de aanslagen een flinke duik in de reserveringen gemaakt, maar dat begon net weer een beetjes op te krabbelen.
  Helaas is het nu vrijwel stil gevallen. Een paar aanstaande congressen genereren nog wel wat zakelijke reserveringen, maar 2018 ontwikkeld zich echter rampzalig. Gasten zijn ongerust en stellen veel vragen. Hoe help je, met ook o.a. het vertrek van inmiddels veel grote bedrijven, een floriserende regio om zeep! Geweldig gedaan door Puigimont en z´n bende 🙁

  1. Vaya .. dat is niet fraai maar goed om te horen van iemand die er middenin zit. Bedankt voor de bevestiging van de ellende die de catalaanse autoriteiten nu hebben gecreeërd. Mooie boot trouwens maar .. jullie kunnen natuurlijk altijd wegvaren en ergens anders aanmeren of zie ik dat verkeerd (niet verkeerd opvatten hoor).

  2. Leuke boot Cas, vervelend om te horen dat dit alles zo’n affect heeft op de boekingen. Ik was aan het kijken voor data in 2018, maar via het boekingsgedeelte van je website lijkt er niet veel beschikbaar in januari t/m april. Er bestaat alleen de mogelijkheid om de hele boot te huren ipv losse kamers. Kan er ook niets geboekt worden na 1 mei? Dat zie ik namelijk op je homepage staan. Wellicht gaat er iets mis?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken