Search
menu
Search

Oktober is op veel plaatsen in Spanje de maand van de irritante vliegen

Oeps ... foto ontbreekt!

Oktober is op veel plaatsen in Spanje de maand van de irritante vliegen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ze zijn niet schadelijk of giftig, ze zijn gewoon irritant en iedereen krijgt er wel mee te maken. In principe zijn ze er het hele jaar maar in de herfst wordt de eerste plaats van irritant insect overgenomen door de muggen die, nu het iets kouder begint te worden, langzaamaan verdwijnen. Vliegen, in allerlei soorten, maten en kleuren maar allemaal vervelend. We hebben het hier dan niet over de Spaanse vlieg maar over de huis, stal, brom en andere soorten vliegen.

In totaal zijn er 120.000 soorten vliegen maar met dit verhaal concentreren we ons op de soorten waar men in Spanje het meest mee te maken krijgen. Vliegen bestaan al sinds mensenheugenis en zij worden gevonden in alle continenten. Vroeger brachten vliegen dodelijke ziektes over zoals dysenterie, cholera, melaatsheid ent. In een aantal gevallen liggen vliegen aan de indirecte oorzaak van een laag gewicht van het vee en aan de dood van pluimvee.

Tijdens de levensduur van een vlieg, rond de 30 dagen, zal een vrouwtje 400 tot 600 eitjes leggen. Elk eitje gaat over in een larve dat meer op een worm lijkt en daarna worden deze larven volwassen vliegen. Deze cyclus duurt maar een paar dagen.

Soorten vliegen

Er zijn een aantal soorten vliegen die voorkomen rond boerderijen, woonwijken en horecazaken.

De huisvlieg

Deze vlieg (Musca domestica) is een van de meest voorkomende insecten. Eitjes van de huisvlieg worden in bijna elk warm organisch materiaal gelegd. Dierlijke en pluimvee mest is een ideale plaats voor voortplanting. Rottende vegetatie zoals grasmaaisel en afval geven ook een optimale kweekmogelijkheid. Huisvliegen zijn sterke vliegers en zij kunnen grote verplaatsingen maken door gebruik te maken van de wind, voertuigen en dieren maar in het algemeen blijven vliegen wel in hun kweekgebied.

De stalvlieg

Deze vlieg staat ook bekend als de hondenvlieg en zij is een bloedzuigende vlieg. Stalvliegen zullen in de eerste plaats dieren als voedingsbron kiezen maar bij afwezigheid van dieren zullen zij mensen als slachtoffer kiezen. Een volwassen vlieg kan zich tot 70 km verwijderen van zijn kweekgebied. Deze stalvlieg is gelijkaardig aan de huisvlieg wat betreft de grootte en de kleur maar zij heeft wel een bajonetachtig mondgedeelte om bloed te zuigen. Anders dan andere soorten zuigen zowel mannetjes als vrouwtjes bloed. De beten kunnen enorm pijnlijk zijn voor zowel mens als dier. Als de diertjes hongerig naar bloed zijn dan zijn zij ook zeer vasthoudend en zij zetten hun pogingen verder om aan een maaltijd te komen.

De vleesvlieg

De vlieg is een alleseter maar zij eten vooral dierlijk afvalmateriaal en karkassen van dode dieren. Vrouwelijke vleesvliegen houden de eitjes bij zich tot ze klaar zijn om uit te komen. De larven worden direct op het voedsel gelegd en de larven kunnen zo direct beginnen met eten. De levenscyclus van een vleesvlieg is voleindigd tussen de 8 en de 21 dagen.

Bromvliegen en gekleurde bromvliegen

Er worden een paar soorten bromvliegen en gekleurde bromvliegen rond woningen gevonden. De groene, blauwe en bronzen bromvliegen zijn in stedelijke gebieden meer voorkomend dan de gewone huisvlieg. Bromvliegen broeden op dierlijk afval, dierlijke mest en menselijk afval dat zij rond de woningen vinden. De volwassen exemplaren zijn binnen de woning zeer actief en zij worden aangetrokken door licht. De levenscyclus duurt meestal tussen de 9 en 21 dagen.

De Spaanse vlieg

We hebben het hier niet over een echte vlieg maar vanwege de naamsbekendheid maken we er toch even melding van. De Spaanse vlieg is eigenlijk een groene kever die in Zuid Europa voorkomt, dus ook in Spanje. De Spaanse vlieg geniet grote bekendheid omdat één van de bestanddelen ervan populair is als afrodisiacum. Meestal wordt het verkocht in poedervorm of als liefdesdrank die de man die het inneemt een grotere seksuele potentie zou verschaffen.

De “lustopwekkende werking” wordt in werkelijkheid veroorzaakt door de bijtende stof die bij excretie de urineleider irriteert, zodat meer bloed naar de schaamstreek stroomt. Dit maakt het inderdaad makkelijker om een erectie te krijgen maar het gaat hier om een giftige stof waarvan de grens tussen een werkzame dosis en een gevaarlijke dosis erg nauw is. Voor mensen kan 0,03 gram cantharidine dodelijk zijn. Dus opgepast met het gebruik van de Spaanse vlieg, wellicht de enige vliegsoort die niet vervelend is. Lees hier meer over de Spaanse vlieg.

Enkele feiten over vliegen

 • Vliegen hebben 4.000 facetten in elk oog.
 • Beweging trekt vliegen meer aan dan kleur.
 • Vliegen ruiken iets op meer dan 685 meter.
 • Een vlieg zoekt zijn voedsel binnen een straal van 2 km.
 • Een enkele niet leeggemaakte afvalbak kan een voedselbron zijn voor 30.000 vliegen.
 • Tijdens warm weer kan een vlieg een generatie produceren binnen de twee weken.

Hoe kan je vliegen doden?

 • Met een plant zoals de Venus vliegenvanger. Het lijkt mooi maar het is maar voor 10% effectief.
 • Een kleverige band: ze zijn goedkoop maar het ziet er niet uit. Ze zijn wel voor 80% effectief.
 • Elektrische vliegenvanger met licht: ze zijn voor 100% effectief.
 • De stofzuiger: deze worden meestal gebruikt in de hitte van het moment en ze zijn 55% effectief maar een stofzuiger is niet dodelijk.
 • Springen en bewegen: dat is voor 1% effectief maar het ziet er redelijk onnozel uit.
 • Een krant: na het lezen van de krant kan dit een dodelijk wapen worden. Je moet er enkel op letten dat het exemplaar redelijk dik is om voldoende effectief te zijn.
 • Laat spinnen hun werk doen: het nadeel is hier dat 50% van de vrouwen en 10% van de mannen tekenen vertonen van arachnofobie. Het is misschien niet de beste methode maar zij is wel voor 95% effectief.
 • De gimmick: dikwijls te duur en het is meestal een impulsaankoop. Ze zijn effectief voor 10 tot 80%.
 • De hand: deze methode is voor 10% effectief maar iedereen zal wow zeggen als je die vlieg hebt doodgeslagen.
 • De vliegenmepper: Ieder huis moet er minstens een hebben. Ze zijn voor 60% effectief maar het is afhankelijk hoe goed je hiermee bent.
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?