Waarom overwinteren in Spanje een goed idee is

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Steeds meer Nederlanders en Belgen kiezen ervoor om gedurende de koude, natte en grijze wintermaanden in eigen land te kiezen voor een langdurig verblijf in het buitenland. Spanje is bij veel Nederlanders en Belgen een keuze omdat de temperaturen over het algemeen beter zijn en het leven vaak (maar niet altijd) goedkoper is. Maar waarom is overwinteren in Spanje eigenlijk een goed en gezond idee?

Je kent het wel, regen, wind, sneeuw, ijzige kou en een bewolkte donkere lucht is niet vreemd gedurende de wintermaanden in Nederland en België. Om dat slechte, trieste en treurige weer te voorkomen kiezen veel mensen ervoor om naar het zuiden van Europa te trekken gedurende de wintermaanden om daar te genieten van andere temperaturen en een relaxter leven.

Het overwinteren was vroeger iets van de 65-plussers die alle tijd van de wereld hebben maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer 50-plussers (en jonger) die richting Spanje trekken tijdens de winter. Het is voor velen immers makkelijk om op afstand te werken, als er maar een internet verbinding is. Het aangename mediterrane klimaat en over het algemeen betere weersomstandigheden zijn ideaal om de koude en natte winter in eigen land te vergeten en ook in december op een terras in de zon te werken.

Winterdepressie

Veel Nederlanders en Belgen (van alle leeftijden) hebben last van de zogenaamde winterdepressie als het buiten steeds donkerder, natter en kouder wordt. Aangezien het lichaam natuurlijk daglicht nodig heeft is het aangenamer om met een lekkere temperatuur buiten te zijn. Daarom kiezen veel mensen voor een verblijf in Spanje tijdens de wintermaanden, om dus aan de winterdepressie te ontkomen.

Kwaaltjes

Ziektes als artrose en reuma worden weliswaar niet verholpen door het aangename winterweer in Spanje maar een warmer klimaat kan de pijn van de patiënten wel flink verzachten. Ook astmapatiënten genieten vaak meer in een warmer klimaat aangezien de luchtkwaliteit vanwege de verwarming niet achteruit gaat. Warmer weer zorgt er ook voor dat er een actievere levensstijl is aangezien een stukje wandelen of fietsen leuker is als de zon schijnt.

Stress

De decembermaand is voor veel mensen een stressmaand met een drukke en overvolle agenda en natuurlijk de kerstdagen en eindejaarsstress. Door naar Spanje te trekken voorkom je die stress en beleef je een decembermaand heel anders. Door te overwinteren op een rustige en relaxte plaats in Spanje voorkom je dus de decemberstress en kun je eindelijk zelf genieten van de feestdagen. De feestdagen kunnen ook vaak nare herinneringen met zich meebrengen die eventueel vermeden kunnen worden door een verblijf in een andere en warmere omgeving.

Goedkoper

Het leven in een warmere omgeving kan goedkoper zijn want de stookkosten in eigen land worden vermeden. De laatste jaren is het ook in Spanje op veel plaatsen in de avonduren koud geworden en draaien elektrische kachels overuren. Aangezien elektriciteit niet goedkoop is in Spanje kan dat dus ook prijzig worden.

Over het algemeen zegt men dat het leven goedkoper is in Spanje. Dat merk je in de supermarkt, in een restaurant, op een terras en ook wat betreft de huur van een appartement of woning die vaak in de wintermaanden goedkoper zijn.

Enkele tips

Er zijn uiteraard nog veel meer redenen te melden waarom het overwinteren in Spanje een goed en gezond idee kan zijn. Let daarbij echter wel op waar men gaat overwinteren want de temperaturen zijn niet overal hetzelfde. Zo zijn het noorden, noordwesten en midden van Spanje niet de warmste plaatsen om te zijn in de wintermaanden.

De beste temperaturen worden gemeten langs de Middellandse Zeekust vanaf Barcelona naar het zuiden zoals in het zuiden van de provincie Tarragona (Catalonië), Comunidad Valenciana (Castellón, Valencia en Alicante), Murcia en Andalusië (Almería, Granada, Málaga, Cádiz en Huelva).

Daar spreekt men over een gemiddelde dagtemperatuur van 16 tot 20 graden maar moet men rekening houden dat het kwik ‘s-avonds en ‘s-nachts kan zakken. Ook op de Balearen eilanden kan het aangenaam zijn maar kan de wind nog wel eens voor een koude gevoelstemperatuur zorgen. De beste plaats om te overwinteren alsof je in een eeuwige lente woont zijn de Canarische Eilanden.

Niet overal langs de Spaanse kust is het druk en bij lange niet niet alle winkels, restaurants en bars zijn in de kustplaatsen geopend. Op veel plaatsen leeft men in de zomer maar is alles dicht in de winter en is het een verlaten boel wat de sfeer er soms niet beter op maakt.

Houdt er ook rekening mee dat het leven in Spanje anders is dan in Nederland of België. Zo heeft men een ander tijdschema en is dat te merken in restaurants, bars waar het tussen de middag erg druk kan zijn terwijl winkels, bedrijven en bezienswaardigheden tijdens de “siesta” gesloten zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
scheveneels_chris@hotmail.com

Als je het beste klimaat van Europa wil moet je vanaf Murcia tot en met Huelva zijn.heb op vele verschillende plaatsen verbleven Andelucia is provincie om te wonen

Pedro

Altea Costa Blanca , ligt aan zee tussen bergen in een baai links Calpe en rechts Albir . De ligging speelt een grote rol m.b.t. de weersomstandigheden. De wind kan flink tekeer gaan met veel regen. De golven zijn dan een stuk hoger en komen ver het strand op. Zelfs parkeerplaatsen worden afgesloten en zijn aan zee niet meer begaanbaar , De temperatuur na zonsondergang in de maanden met de R. Zijn echt koud en dat valt niet mee. De zon die maakt het op dagen weer goed en de licht-blauwe zee geeft dat mooie uitzicht. De beschutting tegen de… Lees verder »

Carla

Niet alleen de Costa Blanca maar zeker ook de Costa Almeria is geweldig om de winter door te brengen. Perfect als je astmatische bronchitis hebt!

Femke

heel juist Nico Torrevieja heeft een goed en gezond klimaat ,komt door de ligging maar vooral door de invloed van de 2 zoutmeren

Nico

Niet onmiddellijk gelinkt aan de periode van het jaar is het feit dat het ook veel gezonder is om hier te wonen. Denken we maar aan de luchtvervuiling in België en Nederland (maar ook in andere Europese landen waar er veel industrie is). Hier in de buurt van Torrevieja heb je dit allemaal niet en adem je gezonde lucht in (gans het jaar door). En dat is goed nieuws voor ALLE leeftijdscategorieën…..

Harry

De beste plaats om in Spanje je overwinteren is en blijft de Costa Blanca. De temperatuur zit dan gemiddeld zo rond de 15 tot 18 graden en deze streek is ook tijdens de wintermaanden vrij droog. De Costa del Sol biedt vrijwel gelijke temperaturen, maar is in de winter iets natter. Zelfs de oude Grieken en Romeinen wisten dat al en dat zonder moderne middelen die ons nu ter beschikking staan.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.