Contactloos tot 20 euro betalen met de pincode in Spanje

Contactloos tot 20 euro betalen met de pincode in Spanje
Beeld: Wikimedia

Contactloos tot 20 euro betalen met de pincode in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het wordt in Spanje door steeds meer mensen gedaan, het contactloos of wel contactless betalen met de betaalpas. Bij contactloos betalen moet je de betaalpas kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Bij bedragen tot en met 20 euro is in Spanje geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet je wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat. Maar op meer momenten kan de pincode gevraagd worden.

Volgens de EU-regels mogen banken het contactloos betalen tot 50 euro toestaan maar in Spanje is dat wettelijk niet hoger dan 20 euro terwijl dat in de meeste gevallen in Nederland 25 euro is, net zoals in België. 

Volgens de laatste gegevens maakt men in Spanje steeds meer gebruik van het contactloos betalen en is dat sinds januari 2018 met 80% gestegen in Spanje en zelfs 97% in Europa. In Spanje worden 48% van de verkopen inmiddels gedaan door met contactless te betalen waarbij de meeste bedragen niet hoger zijn dan 5 euro.

Contactloos maar met pin

In de meeste gevallen hoef je als je een bedrag onder de 20 euro betaalt met een contactloos betaalpas geen pincode in te toetsen. Maar in sommige gevallen is een pincode wel verplicht.

In het eerste geval is dat logischerwijze als je een hoger bedrag dan 20 euro wilt betalen. Als je in dat geval de betaalpas tegen het scherm van de betaalautomaat aanhoudt vraagt het apparaat een pincode.

Je mag maximaal 150 euro contactloos betalen in Spanje. Helaas staat er in de regels niet duidelijk in welk tijdsbestek dat is waardoor sommige banken al snel een pincode zullen vragen.

Er geldt ook een limiet voor het aantal keren dat je contactloos mag betalen. In Spanje is dat 5 keer achter elkaar (maximaal dus 100 euro). Helaas staat ook daar in de regels niet duidelijk in welk tijdsbestek dat is waardoor het dus opnieuw mogelijk is dat de bank een pincode vraagt.

Dan is het ook nog mogelijk dat banken in verdachte gevallen zoals bij dubieuze of nieuwe winkels, in een vermoedelijke geval van fraude of als de betaalpas een of andere cyberattack heeft gehad wel een pinpas vragen, ook als het bedrag lager is dan 20 euro. 

Maak jij gebruik van contactloos betalen in Spanje, waar doe je dat dan het meeste (super, winkels, tabacos of parkeerautomaat) en wat is jouw ervaring?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.