Contactloos tot 20 euro betalen met de pincode in Spanje

Contactloos tot 20 euro betalen met de pincode in Spanje
Beeld: Wikimedia

MADRID – Het wordt in Spanje door steeds meer mensen gedaan, het contactloos of wel contactless betalen met de betaalpas. Bij contactloos betalen moet je de betaalpas kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Bij bedragen tot en met 20 euro is in Spanje geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet je wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat. Maar op meer momenten kan de pincode gevraagd worden.

Volgens de EU-regels mogen banken het contactloos betalen tot 50 euro toestaan maar in Spanje is dat wettelijk niet hoger dan 20 euro terwijl dat in de meeste gevallen in Nederland 25 euro is, net zoals in België. 

Volgens de laatste gegevens maakt men in Spanje steeds meer gebruik van het contactloos betalen en is dat sinds januari 2018 met 80% gestegen in Spanje en zelfs 97% in Europa. In Spanje worden 48% van de verkopen inmiddels gedaan door met contactless te betalen waarbij de meeste bedragen niet hoger zijn dan 5 euro.

Contactloos maar met pin

In de meeste gevallen hoef je als je een bedrag onder de 20 euro betaalt met een contactloos betaalpas geen pincode in te toetsen. Maar in sommige gevallen is een pincode wel verplicht.

In het eerste geval is dat logischerwijze als je een hoger bedrag dan 20 euro wilt betalen. Als je in dat geval de betaalpas tegen het scherm van de betaalautomaat aanhoudt vraagt het apparaat een pincode.

Je mag maximaal 150 euro contactloos betalen in Spanje. Helaas staat er in de regels niet duidelijk in welk tijdsbestek dat is waardoor sommige banken al snel een pincode zullen vragen.

Er geldt ook een limiet voor het aantal keren dat je contactloos mag betalen. In Spanje is dat 5 keer achter elkaar (maximaal dus 100 euro). Helaas staat ook daar in de regels niet duidelijk in welk tijdsbestek dat is waardoor het dus opnieuw mogelijk is dat de bank een pincode vraagt.

Dan is het ook nog mogelijk dat banken in verdachte gevallen zoals bij dubieuze of nieuwe winkels, in een vermoedelijke geval van fraude of als de betaalpas een of andere cyberattack heeft gehad wel een pinpas vragen, ook als het bedrag lager is dan 20 euro. 

Maak jij gebruik van contactloos betalen in Spanje, waar doe je dat dan het meeste (super, winkels, tabacos of parkeerautomaat) en wat is jouw ervaring?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

18
Reageer op dit artikel

11 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Het gaat er hier in hoofdzaak om dat iemand je code niet kan zien. Dát is de hele opzet!
Jullie allemaal hier weten nog niet een kwart van wat of hoe men aan jullie ingetikte code kan geraken: spray op het display, spiegel, camera’s,…enz
Dan is contactloos beter, Ook nog niet-echt waterproof maar we moeten ergens beginnen

Anoniem

Al die trucs zijn niet nodig hoor. Bijna niemand de bij het intoetsen zijn hand ervoor houdt zodat anderen gewoon mee kunnen kijken. De apparaten hadden vroeger nog wel een afscherming om het apparaat heen, maar dat is allang niet meer.

brianvanhees@hotmail.com

De hele wereld is inmiddels ‘contactloos’, dan kan contactloos betalen er ook nog wel bij 🙂 Als makke en genummerde schaapjes worden wij geleefd steeds meer en meer.

Anoniem

Zwartkijker!

ronaldo@solcon.nl

Ik betaal NOOIT contactloos, ook niet in Nederland als ik daar op vakantie ben. Heb het ook uitgeschakeld bij mijn bank. Pin invoeren is net zo makkelijk.
En bij verlies van mijn kaart wordt ik gratis geplunderd. Geen zin in!

leo

Ik kan online direct mijn kaart deactiveren als ik deze kwijt ben, dus gewoon kontaktloos betalen.

maclaren0@gmail.com

misschien gemakkelijk maar ik vind het niets ik geef wel de pin code in

Michiel

Ik ook ! Altijd met Bancontact (Mister cash) of Mastercard.

Louise

Ik betaal vaak contactdoos, oa bij de tabaco shop en in winkels, mijn boodschappen moet ik altijd in het app. Steken omdat ik veel tegelijk haal en het bedrag te hoog is dan.
Verder alleen bij winkels die ik vertrouw!

Barbara

Betaal altijd contactloos… boven 25 euro pincode.. en meestal na 3x contactloos. Vraagt bank pincode.. was in nederland ook zo.

Harry

Gewoon met contant geld betalen. Hoef je ook niet in de stress te zitten of jouw betaling wel of niet geaccepteerd wordt.

johan

Jammer dat het cash geld nog bestaat. Zorgt voor heel veel ellende. Weg ermee. Vooral nu er zoveel filmgeld in omloop is. Ik weiger cash te betalen. Vraag altijd van tevoren of ik kan pinnen, zo niet dan tot ziens.

henk

Ik betaal zoveel mogelijk met pas. Zelfs een brood van 1 euro in de supermercado.

Michiel

Inderdaad, ik ook. Mijn bakker beveelt het zelfs aan, ook voor kleine bedragen.

luc.van.ginneken@gmail.com

Ik heb het contactloos betalen enkele malen geprobeerd. El, ik vind het voordeel van het contactloos betalen, tegenover het indrukken van vier cijfers, te gering. Ik hou het maar bij pinnen.

Michel

Betaal overal draadloos in alle supermarkten door mijn Apple Watch- horloge kortstondig dichtbij betaalautomaat te houden én in horeca door dit tegen het draadloos betaal-bakje van kelner te houden.
Even 2x horlogeknop indrukken en klaar is kees.

Harm

Als je nu met je horloge eventueel gratis bij Pakje boter gekregen of voor een ontiegelijk bedrag een Apple heb gekocht. Soms vraagt de bank een pincode . Ook als je met vinger afdruk activeert zal zo af en toe de pin code worden gevraagd. Ook de ontvangende bank kan hier misschien wel verantwoordelijk voor zijn . Heel soms weigeren ze contactloos en moet je de pas in het apparaat stoppen. Zit maar eens een dag aan de kassa in een grote super dan weet wel hoe vaak het niet wil en sta je dus niet verbaast te kijken dat… Lees verder »

Marijke

Ik gebruik graag ALTIJD mijn pincode, heb dus het min. Op 0 laten zetten.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.