skip to Main Content
Contactloos tot 20 euro betalen met de pincode in Spanje
Wikimedia

Contactloos tot 20 euro betalen met de pincode in Spanje

MADRID – Het wordt in Spanje door steeds meer mensen gedaan, het contactloos of wel contactless betalen met de betaalpas. Bij contactloos betalen moet je de betaalpas kortstondig dichtbij de betaalautomaat houden om te betalen. Bij bedragen tot en met 20 euro is in Spanje geen pincode nodig. Boven dit bedrag moet je wel altijd een pincode intikken op de betaalautomaat. Maar op meer momenten kan de pincode gevraagd worden.

Volgens de EU-regels mogen banken het contactloos betalen tot 50 euro toestaan maar in Spanje is dat wettelijk niet hoger dan 20 euro terwijl dat in de meeste gevallen in Nederland 25 euro is, net zoals in België. 

Volgens de laatste gegevens maakt men in Spanje steeds meer gebruik van het contactloos betalen en is dat sinds januari 2018 met 80% gestegen in Spanje en zelfs 97% in Europa. In Spanje worden 48% van de verkopen inmiddels gedaan door met contactless te betalen waarbij de meeste bedragen niet hoger zijn dan 5 euro.

Contactloos maar met pin

In de meeste gevallen hoef je als je een bedrag onder de 20 euro betaalt met een contactloos betaalpas geen pincode in te toetsen. Maar in sommige gevallen is een pincode wel verplicht.

In het eerste geval is dat logischerwijze als je een hoger bedrag dan 20 euro wilt betalen. Als je in dat geval de betaalpas tegen het scherm van de betaalautomaat aanhoudt vraagt het apparaat een pincode.

Je mag maximaal 150 euro contactloos betalen in Spanje. Helaas staat er in de regels niet duidelijk in welk tijdsbestek dat is waardoor sommige banken al snel een pincode zullen vragen.

Er geldt ook een limiet voor het aantal keren dat je contactloos mag betalen. In Spanje is dat 5 keer achter elkaar (maximaal dus 100 euro). Helaas staat ook daar in de regels niet duidelijk in welk tijdsbestek dat is waardoor het dus opnieuw mogelijk is dat de bank een pincode vraagt.

Dan is het ook nog mogelijk dat banken in verdachte gevallen zoals bij dubieuze of nieuwe winkels, in een vermoedelijke geval van fraude of als de betaalpas een of andere cyberattack heeft gehad wel een pinpas vragen, ook als het bedrag lager is dan 20 euro. 

Maak jij gebruik van contactloos betalen in Spanje, waar doe je dat dan het meeste (super, winkels, tabacos of parkeerautomaat) en wat is jouw ervaring?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Het gaat er hier in hoofdzaak om dat iemand je code niet kan zien. Dát is de hele opzet!
  Jullie allemaal hier weten nog niet een kwart van wat of hoe men aan jullie ingetikte code kan geraken: spray op het display, spiegel, camera’s,…enz
  Dan is contactloos beter, Ook nog niet-echt waterproof maar we moeten ergens beginnen

  1. Al die trucs zijn niet nodig hoor. Bijna niemand de bij het intoetsen zijn hand ervoor houdt zodat anderen gewoon mee kunnen kijken. De apparaten hadden vroeger nog wel een afscherming om het apparaat heen, maar dat is allang niet meer.

 2. De hele wereld is inmiddels ‘contactloos’, dan kan contactloos betalen er ook nog wel bij 🙂 Als makke en genummerde schaapjes worden wij geleefd steeds meer en meer.

 3. Ik betaal NOOIT contactloos, ook niet in Nederland als ik daar op vakantie ben. Heb het ook uitgeschakeld bij mijn bank. Pin invoeren is net zo makkelijk.
  En bij verlies van mijn kaart wordt ik gratis geplunderd. Geen zin in!

 4. Ik betaal vaak contactdoos, oa bij de tabaco shop en in winkels, mijn boodschappen moet ik altijd in het app. Steken omdat ik veel tegelijk haal en het bedrag te hoog is dan.
  Verder alleen bij winkels die ik vertrouw!

 5. Betaal altijd contactloos… boven 25 euro pincode.. en meestal na 3x contactloos. Vraagt bank pincode.. was in nederland ook zo.

 6. Gewoon met contant geld betalen. Hoef je ook niet in de stress te zitten of jouw betaling wel of niet geaccepteerd wordt.

  1. Jammer dat het cash geld nog bestaat. Zorgt voor heel veel ellende. Weg ermee. Vooral nu er zoveel filmgeld in omloop is. Ik weiger cash te betalen. Vraag altijd van tevoren of ik kan pinnen, zo niet dan tot ziens.

 7. Ik heb het contactloos betalen enkele malen geprobeerd. El, ik vind het voordeel van het contactloos betalen, tegenover het indrukken van vier cijfers, te gering. Ik hou het maar bij pinnen.

 8. Betaal overal draadloos in alle supermarkten door mijn Apple Watch- horloge kortstondig dichtbij betaalautomaat te houden én in horeca door dit tegen het draadloos betaal-bakje van kelner te houden.
  Even 2x horlogeknop indrukken en klaar is kees.

  1. Als je nu met je horloge eventueel gratis bij Pakje boter gekregen of voor een ontiegelijk bedrag een Apple heb gekocht. Soms vraagt de bank een pincode . Ook als je met vinger afdruk activeert zal zo af en toe de pin code worden gevraagd. Ook de ontvangende bank kan hier misschien wel verantwoordelijk voor zijn . Heel soms weigeren ze contactloos en moet je de pas in het apparaat stoppen.
   Zit maar eens een dag aan de kassa in een grote super dan weet wel hoe vaak het niet wil en sta je dus niet verbaast te kijken dat na 2 a 3 maal de contact apparaat naar je pincode vraagt of zelfs dat je hem in het apparaat moet steken .

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken