Spaanse basketbalspeler Pau Gasol beëindigt zijn carrière

Spaanse basketbalspeler Pau Gasol beëindigt zijn carrière
Beeld: paugasol.com

Spaanse basketbalspeler Pau Gasol beëindigt zijn carrière

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BASKETBAL – Op 19-jarige leeftijd maakte de Catalaanse basketbalspeler Pau Gasol zijn professioneel debuut en nu 22 jaar later neemt hij op 41-jarige leeftijd afscheid van het Spaanse en internationale basketbal. De 2m13 lange Catalaan heeft alles bereikt wat hij wilde bereiken en heeft bijna alle prijzen gewonnen die te winnen zijn.

Pau Gasol speelde van 1999 tot 2001 voor FC Barcelona Bàsquet. Hij werd met deze club in zowel 1999 als 2001 kampioen van de Liga ACB. Gasol tekende in 2001 bij Memphis Grizzlies, zijn eerste club in de NBA. Hier speelde hij tot 2008. Daarna kwam hij van 2008 tot 2014 uit voor Los Angeles Lakers en van 2014 tot 2016 voor Chicago Bulls. Gasol ging in juli 2016 vervolgens naar San Antonio Spurs.

Pau Gasol werd in 2002 als eerste niet-Amerikaanse speler uitgeroepen tot rookie of the year in de NBA. Hij was zes keer NBA All Star en werd als speler van de Los Angeles Lakers twee keer kampioen van de NBA. 

Pau en zijn jongere broer Marc zijn de enige broers ooit die beiden kampioen werden in de NBA. Met Spanje werd hij in 2006 wereldkampioen en won hij in 2009, 2011 en 2015 het Europees kampioenschap. Ook won hij twee keer een zilveren medaille op de Olympische Zomerspelen.

Gasol won in 1998 met Spanje het Junior European Championship en een jaar later volgde de titel op de World Cup Youth door in de finale te winnen van de Verenigde Staten. Hij won in augustus 2006 met zijn land het wereldkampioenschap in Japan. 

Op de Olympische Zomerspelen 2008 in Beijing behaalde Gasol de zilveren medaille met zijn landgenoten. Hij won een jaar later het Eurobasket 2009 in Polen en werd daarop ook verkozen tot beste speler.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.