skip to Main Content
Gespot: verse boerenkool of “kale” bij de Mercadona in Spanje

Gespot: verse boerenkool of “kale” bij de Mercadona in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Een lezer van SpanjeVandaag wist ons te melden dat de Mercadona supermarkten in Spanje nu ook zakken met verse boerenkool verkopen. Uiteraard heeft het in Spanje een andere naam en staat er op de verpakking “kale” geschreven terwijl de boerenkool eigenlijk “col crespa” of “col rizada” heet in het Spaans. Op zich is het vreemd dat de Mercadona verse boerenkool verkoopt aangezien de Spanjaarden normaal gesproken niet zo met deze groente weglopen en er geen fan van zijn. Toch is er op internet te lezen dat de “kale” de hippe groente is op dit moment en dat er steeds meer vegetariërs zijn die de “kale” drinken.

Nadat de “kale” in Catalonië ook al bij de Esclat supermarkten te vinden was, verkoopt nu blijkbaar ook de Mercadona in heel Spanje de traditionele Nederlandse winterkost. Op zich is dat niet heel vreemd aangezien veel van de boerenkool die men in Nederland eet in Spanje gecultiveerd wordt, vooral in de achterlanden van de Costa Dorada (Tarragona) waar velden vol verse boerenkool te zien zijn. De Spanjaarden lopen er echter niet zo mee weg aangezien ze het niet zo lekker vinden maar gezien het feit dat het blijkbaar een “fashion” groente is en de de vegetariërs er sap van maken, heeft Mercadona besloten om met het boerenkool fenomeen mee te doen.

Zak

Bij de Mercadona is de verse boerenkool te koop in zakken van 200 gram en wordt deze reeds gewassen aangeboden. De “kale”, zoals op de transparante zak met blauwe kleuren staat geschreven, bezit een “alto contenido de fibra, vitamines A+C+K y un fuente de calcio”. De verse boerenkool wordt aangeboden door het huismerk van de verse groenten en in zakken verpakte salades, VerdiFresh. Het is niet helemaal bekend wat de prijs is van een 200 grams zak (iemand?).

Catalaans feestje

Ondanks het feit dat niet veel Spanje gek zijn van de col rizada, kale, berza of col crespa is er toch een gebied waar de Spaanse boerenkool gegeten wordt. In de Catalaanse Pyreneeën, in de zone Puigcerdà, viert men elk jaar eind februari het “Festa del Trinxat” waarbij als gerecht de boerenkool geserveerd wordt met aardappelen en speklappen. Het is niet helemaal hetzelfde als de Hollandse stamppot met boerenkool en aardappelen maar het lijkt er wel een beetje op.

Rookworsten?

Nu is het nog wachten op de rookworsten bij de Mercadona en dan is het Nederlandse feestje compleet. Helaas zal dat niet zo snel gaan gebeuren en moeten de in Spanje wonende Nederlanders voor de rookworsten naar de Nederlandse supermarkten en winkels of moeten deze online gekocht worden. De Spaanse Hema heeft al aangegeven dat, zodra het logistiek mogelijk wordt, ook daar de bekende Hema worsten te vinden zullen zijn. UIteraard kun je als je naar Nederland gaat ook je koffer voor de helft (of helemaal) vullen met rookworsten en/of vragen of iedereen die bij je in Spanje op bezoek komt een rookworst meeneemt – (Remco Stoffer)

kale

Foto: Ragonda Plagge (via Facebook)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Bij de Carrefour hier in Sitges bieden ze inmiddels al een paar weken ongesneden verse boerenkool aan, die inderdaad erg lekker is om zelf te strippen, wassen en bereiden.

  2. Een paar maanden geleden zagen wij tot ons genoegen dat er ook boerenkool verkocht werd in de Mercadona in Granada. Jammer dat hij nog niet ongesneden op de markt verkocht wordt. Zoveel lekkerder. Ik dacht dat de boerenkool ca. 1 1/2 euro kostte per 300 gram.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken