skip to Main Content
Kort nieuws uit Catalonië rondom het afscheidingsconflict (7) *UPDATES*

Kort nieuws uit Catalonië rondom het afscheidingsconflict (7) *UPDATES*

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Al weken plaatsen we het actuele nieuws over het Catalonië conflict waarbij we proberen deze situatie van alle kanten te bekijken en de actuele Spaanse nieuwsberichten te vertalen naar het Nederlands zodat iedereen die vaak komt in Catalonië of daar woont weet wat er aan de hand is. Vanaf nu gaan we hoofdzakelijk nog “kort nieuws uit Catalonië” brengen waarbij we de huidige situatie, actualiteiten en nieuwtjes behandelen en in enkele gevallen iets dieper ingaan op een onderwerp in een los artikel.

Laatste update: maadnag 6 november om 15.00 uur // laatste nieuws wordt bovenaan vermeld!

Catalaanse ex-regio ministers tijdens transport naar gevangenis door politie hardhandig aangepakt

Volgens diverse Catalaanse woordvoerders en advocaten zijn de afgezette ministers tijdens het transport naar de gevangenissen extra hard aangepakt door de agenten. Volgens de ERC parlementariër Joan Tardá werden de ex-ministers met handboeien achter hun rug vervoert in de bestelbussen waarvan de chauffeurs extra hard de bochten doorreden. Ook werd tijdens het vervoer “Y viva España” als lied opgezet en werden ze voor van alles en nog wat uitgemaakt. Hier zijn geen bewijzen van en vooralsnog klagen enkele mensen hierover maar de ex-ministers, die ook vanuit de cel actief zijn op Twitter, hebben hier geen melding over gedaan. Ook in de cel is vaak het lied “Y viva España” te horen wat of gedraaid wordt of gezongen wordt door andere gevangenen. Het ontbreekt echter aan bewijzen van dit gedrag al is op video wel te zien hoe diverse Policia Nacional agenten de ex-vicepremier Junqueras bespotten toen de bestelbus met de Catalaan daarin voorbij reed.

Honderden Catalaanse burgemeesters reizen dinsdag naar Brussel

Volgens de Catalaanse krant La Vanguardia wil een delegatie van zo’n 200 burgemeesters op dinsdag naar Brussel reizen om daar een persconferentie te geven over de situatie in Catalonië en over de toepassing van artikel 155. Deze reis is voor de Catalaanse radio bevestigd door de burgemeester van Premia de Mar (Barcelona) en de voorzitster van de Associació de Municipis per la Independència (AMI) en tevens burgemeester van de gemeente Vilanova i la Geltru (Barcelona). Waar deze persconferentie plaats moet vinden is niet bekend maar wel dat dit samen zal gebeuren met Catalaanse europarlementsleden. Volgens de krant wilden er nog veel meer burgemeesters meekomen naar Brussel maar waren er niet genoeg lege vliegtuigstoelen te krijgen.

Er zijn echter ook tegenstanders van de onafhankelijkheid die naar Brussel reizen om daar op dinsdag om 12.30 uur een persconferentie te geven. Het gaat in dit geval om leden van de Catalaanse vereniging van ondernemers die tegen onafhankelijkheid zijn.

Belgische rechter stuurt Puigdemont en ex-ministers niet naar de gevangenis

Nadat de afgezette Catalaanse regiopremier Puigdemont en vier van zijn afgezette ministers naar België waren gevlucht en daarna vrijwillig zichzelf op zondagmorgen bij de Belgische politie hadden gemeld nadat een Spaanse rechter op vrijdagavond een Europees arrestatiebevel had uitgegeven, besloot de Belgische rechter dat de Catalanen niet naar de gevangenis hoeven. De rechter is tot deze conclusie gekomen nadat hij gedurende meer dan vijf uur met de “verdachten” had gesproken. Overigens was de overgave van de Catalanen ook al op zaterdag met de Belgische politie afgesproken om zo een mediacircus te voorkomen. Dit houdt dus in dat Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig y Meritxell Serret niet de gevangenis in hoeven en vrij kunnen rondlopen totdat de rechter heeft besloten wat hij doet. Gedurende dat proces, dat wel tot 90 dagen kan duren, mogen de Catalaanse politici België niet verlaten, zijn hun paspoorten ingenomen, moeten ze aangeven waar ze verblijven en worden ze door de politie in de gaten gehouden. De Belgische advocaten zullen er alles aan doen om de mogelijke uitlevering aan Spanje zolang mogelijk uit te stellen of zelfs te voorkomen. In dit geval lijkt de strategie van de Catalaanse ex-regiopremier en zijn ministers dus te werken aangezien Puigdemont zich eventueel vanuit België kandidaat kan stellen voor de regionale verkiezingen van 21 december. Iets wat hij vrijdag al aangaf in een Belgisch televisie interview terwijl hij altijd heeft aangegeven geen interesse te hebben in een nieuwe ambtstermijn als Catalaanse regiopremier. Zoals sommige kranten al schrijven, het Catalaanse circus is nog niet voorbij.

Puigdemont en ministers hebben zich gemeld bij de Belgische politie

Nog voordat de afgezette Catalaanse regiopremier en vier van zijn ministers door de politie gearresteerd zouden worden, hebben zij zich zondagochtend 9.17 uur vrijwillig gemeld bij de Belgische politie. Dat deden zij omdat er een Europees aanhoudingsbevel op hen rustte en zij op aanraden van hun Belgische advocaat wilden voorkomen dat er beelden zouden zijn van een aanhouding door agenten. De afgelopen twee dagen heeft het parket van Brussel de aanhoudingsbevelen onderzocht en zou men op zondag beslissen wat de volgende stap zou zijn. Uiteindelijk bleek dat niet nodig nadat Puigdemont zich vrijwillig meldde waardoor het parket nu 24 uur de tijd heeft om te beslissen wat ze gaan doen. Op maandag rond 9 uur moet bekend worden of de door Spanje gezochte ex-regiopremier Carles Puigdemont en de ex-ministers Antoni Comín (Gezondheid), Clara Ponsatí (Onderwijs), Lluís Puig (Cultuur) y Meritxell Serret (Landbouw) met bepaalde vrijheid van beweging vrij worden gelaten of vast worden gezet in afwachting van een mogelijke uitlevering aan Spanje. Mochten de Catalaanse politici zelf beslissen naar Spanje te willen gaan dan is het proces van uitlevering sneller maar zoniet dan kan een proces in België tot wel drie maanden duren. Het Catalaanse/Spaanse politieke probleem is hierdoor dus nu officieel ook een Belgisch probleem geworden.

Vlaamse pers: Niet Puigdemont maar Rajoy schendt Spaanse grondwet

In de Vlaamse pers wordt vaak kritisch geschreven over het Catalonië conflict waarbij er vanuit België gekeken wordt hoe de situatie is in Catalonië. Op zondag verscheen op Doorbraak.be het volgende artikel geschreven door Jan Ghysels waarbij gesteld wordt dat niet de Catalaanse afgezette regiopremier Puigdemont de Spaanse grondwet heeft geschonden maar juist de Spaanse minister.president Mariano Rajoy.

Een staat moet gezag hebben om zijn grondgebied te besturen. Gezag steunt altijd op macht en macht wordt ontleend aan geweld. De hoogste macht binnen een bepaald grondgebied wordt de ‘soevereiniteit’ genoemd. Een staat is soeverein, onafhankelijk, wanneer zijn overheid de macht uitoefent zonder inmenging van andere staten. Naarmate het gezag zich installeert, is er enkel nog de dreiging met geweld. Gezag installeert zich door regels vast te leggen. In een rechtsstaat onttrekt het gezag ook zichzelf niet aan die regels. De basisregels consolideren het staatsgezag, zij betreffen de gezagsuitoefening en worden daarom met meer gewicht vastgelegd, in wat men noemt een grondwet. LEES HET ARTIKEL HIER.

Barcelona volgeplakt met protest posters

Sinds zondagochtend 11 uur zijn duizenden Catalanen bezig met het volplakken van protest posters met teksten als “Libertat presos politics”, “Som republica” en “Aturem el país” wat dus zoveel betekent als Vrijheid voor de politieke gevangen, We zijn republiek en Stopzetten van het land / staking. Deze posters zijn via deze website te downloaden waarbij de initiatiefnemers ANC of Asamblea Catalana en Omnium de Catalaanse separatisten oproepen om deze posters thuis uit te printen en zoveel mogelijk in de stad te plakken. Mocht je dus op bezoek zijn in Barcelona schrik dan niet van de posters. Helaas gaat dit ook weer veel geld kosten aangezien de gemeentelijke schoonmaakdiensten alles weer moeten verwijderen.

Catalaanse separatisten willen met 100.000 buspassagiers naar Brussel reizen

Op internet via Twitter en Facebook maar ook via de groepen op WhatsApp en Telegram circuleert een idee van de Catalaanse separatisten om op woensdag 6 december, een nationale feestdag in Spanje en Catalonië, met 100.000 Catalanen in bussen naar het centrum van Brussel te reizen om te demonstreren tegen het vastzetten van de politieke gevangenen. Een manifestatie of protestactie voor de gebouwen van de Europese Unie is uitgesloten omdat demonstraties daar verboden zijn maar het is een initiatief wat circuleert op de sociale media netwerken.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 35 reacties
 1. De independistas is één grote sekte, mensen worden opgehitst en het ontbreekt hun aan realiteit en geheugen.
  Ik weet nog goed dat de mossos d´esquardras optraden en plaza catalunya en dat Artur Mas zij dat het nodig was.
  Je kunt de video’s zien op Youtube: carga policial en plaza de Catalunya 27-5-2011, en wat Artur Mas daarna zei over het optreden van de mossos: Youtube: Artur Mas justifica cargas policiales.
  Mensen vergeten snel.

 2. En zo heeft P. de kans gekregen wat hij mss van in het begin wou: ongehinderd een verkiezingscampagne voeren. Als de peilingen correct zijn, heeft hij al een gehalveerde achterban. Wanneer stopt die waanzin die steeds groter lijkt te worden. Iedereen voelt zich via de (a)sociale media geroepen om het vuur hoger te laten branden.

 3. Cooper,

  Het weigeren kan inderdaad in een beperkt aantal gevallen, maar er zijn precedenten. Gelijk welke richting dit uitgaat deze beslissing is een zeer ernstige verantwoordelijkheid met heel ernstige gevolgen en dient heel weloverwogen genomen te worden. Indien de verdediging bezwaar zal hebben tegen de uitlevering, wat ongetwijfeld hier het geval zal zijn, zal dit maanden, ja, misschien wel jaren duren. En ongetwijfeld zal er een heel ernstige diplomatieke escalatie tussen belgie, spanje en eu mee gepaard gaan. Maar ja, zo gaat dit nu eenmaal in een democratische rechtstaat met scheiding van de machten zeker …

  1. Het Belgische gerechtshof mag de strafzaak niet inhoudelijk voeren.
   De ruimte om zaken te gaan verbuigen is beperkt tot nihil, dus in bezwaar gaan is vrijwel kansloos, maar puur om tijd te rekken.
   De mogelijkheid om bezwaar te tekenen tegen een besluit van overlevering heeft niets te doen met scheiding van de rechtstaat binnen en democratische rechtstaat.

 4. “Peter
  05/11/2017 om 23:26

  Klopt, twee mooie woorden “democratie en grondwet”.
  De regering van Puigdemont is democratisch tot stand gekomen in 09/2015 met als verkiezingsbelofte een referendum. (Komt weinig voor dat politieke partijen zich ook aan verkiezingsbelofte houden)
  Dit is tegen de grondwet?? Weet ik niet, misschien wel..
  Wat ik wel weet is dat het geweld dat gebruikt is op 1 OCT tegen de grondwet is.”

  Begin september heeft het Catalaanse parlement geforceerd een wet aangenomen “Ley de Transitoriedad Jurídica y Fundacional de la República”, zeg maar, de grondwet van de Republiek Catalonië. Deze wet is de volgende ochtend onwettig verklaard door het Spaanse gerechtshof.

  Het referendum was puur propaganda communicatie, want deze was in de huidige vorm onwettig. Het houden van referenda is niet onwettig, maar eenzijdig organiseren over onafhankelijkheid is tegen de grondwet.

  Wederom wat plak&knip werk van de politiewet.
  Politieel geweldgebruik maakt inbreuk op grondrechten van burgers, waaronder het recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Maar deze inbreuk wordt gerechtvaardigd door als:
  De ambtenaar van politie die is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak is bevoegd in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening geweld te gebruiken, wanneer het daarmee beoogde doel dit, mede gelet op de aan het gebruik van geweld verbonden gevaren, rechtvaardigt en dat doel niet op een andere wijze kan worden bereikt. Aan het gebruik van geweld gaat zo mogelijk een waarschuwing vooraf.

  Kort samengevat, iedereen die op 1-O bij een illegaal stemlokaal stond/zat/lag deed dit met het doel om de politie te belemmeren in haar taak, dus je accepteert de risico om een paar stokslagen te incasseren.

  1. Je weet helemaal niet waar je het over hebt. Echt een beterweter.. ik woon 23 jaar in Catalonië en stond voor het stemlokaal. Samen met heel veel “gewone mensen”..
   Wanneer je dit goedpraat weet je gewoon niet waarover je het hebt.
   Tijd zal het leren. Blijf maar lekker in je luie stoel de corruptie en dictatuur goedpraten.

   1. Vertel, heeft u uw stem kunnen uitbrengen? Zo niet, was het te druk of liet “Darth Vader” u er niet langs?

    Pas 23 jaar, dan weet u niet wat het leven is in een dictatuur.
    Binnenkort worden we goed geïnformeerd over de corruptie, vriendenpolitiek en meerdere misdragingen van de cosa nostra in Catalonië.

   2. Beste Peter, U woont hier al 23 dan weet U ook nog het optreden van de mossos en Barcelona. Wat zei ex-president Artur Mas van dezelfde partij als Puigdemont. Beste Peter je hebt het over dat Madrid corrupt is. Ik woon hier ook al jaren in Cataluña en ik kan je vertellen dat de politiek en de burgemeesters geen haar beter zijn. Mijn vrouw is Catalana en mijn kinderen zijn Catalaan. Als ik de mogelijkheid had omtevertrekken had ik dat al lang gedaan. Maar dat is ook niet de oplossing we moeten samen verder. Trouwens wat deed U bij het stemlokaal als U wist dat het referendum illegaal was!!!!! Door het optreden van de politie , die de wet moest uitvoeren bent U nu voor een Republiek.

 5. Ik denk dat de meeste mensen vergeten dat het hier om de toekomst van Europa, en dus ook van ons gaat. Als Europa uiteenvalt keren we terug naar toestanden die we ons liever niet herinneren.
  Wat me vooral ook verontrust is de reactie van Jan Jambon. Hij zegt o.a.dat het niet gepast is dat regeringsleiders in de gevangenis gezet worden.
  1°Regeringsleiders zijn mensen zoals iedereen (hopelijk toch). Het zijn geen heiligen en ze kunnen corrupt en dictatoriaal zijn. Ze moeten dus behandeld worden zoals Jan en alleman.
  2° Het verontrust mij ook dat Jan Jambon nu nog altijd niet weet, dat Puigdemont geen regeringsleider meer is.

  1. Helemaal mee eens Jeannic. Alleen een verenigd Europa is in staat tegenwicht te bieden aan China, Rusland, die verschrikkelijke VS en Turkije. Deze landen lachen zich helemaal kriek als door separatisme Europa uiteen valt. Dat mensen dat niet willen inzien is mij een raadsel. Het is mede daarom, dat ik zo fel tegen separatisme ageer, nog los van het egoïsme en de haat, die er achter zittten. Dat zijn slechte raadgevers voor een vreedzame toekomst.
   Ik lees trouwens nergens een reactie van Jan Jambon, waar u
   naar verwijst. Is die reactie misschien verwijderd?

   1. Inderdaad. Redactie? Trouwens de NVA laat nóg maar eens hun ware gelaat zien. Ze hebben ooit een stem van mij gekregen die ze nu kwijt zijn. Hopelijk doen er nog kiezers hetzelfde als ik in 2019?

    1. vlaming, dat was niet slim van u om voor de nva te stemmen
     u wist toch welke partij dit was en wat hun plannen waren
     vraag me af waarom u dit eigenlijk hebt gedaan

     1. Was jaaaren geleden en zelfs toen was ik het niet helemaal eens met hun programmapunten. Het was eigenlijk een puur persoonlijke proteststem tegenover de traditionele partijen. Verstand komt met de jaren zegt men wel eens. Zal nu niet meer gebeuren. Bij de NVA zitten er een aantal zeer ‘donkere’ figuren met bdw op kop…

 6. Ik hoop dat het Belgisch gerecht hier kan tonen dat het “onafhankelijk” is en in een beslissing om al dan niet uit te leveren dezelfde criteria gebruikt zoals in gelijk welke andere vraag tot uitlevering en aan gelijk welke politieke druk kan weerstaan.

  Cruciale vragen die zullen moeten beantwoord worden zijn oa kan de veiligheid van Puigdemont gegarandeerd worden bij uitlevering, is er een garantie op het respecteren van zijn fundamentele rechten, is de vervolging legitiem, is de mogelijke straf proportioneel.
  Ongetwijfeld zal dit aanleiding geven tot een lange gerechtelijke procedure door de verschillende beroepsmogelijkheden, hetgeen garandeerd dat het Belgisch gerecht niet over een nacht ijs zal gaan
  Het Belgisch gerecht is bij de beslissing tot uitlevering ten mindste moreel medeverantwoordelijk voor de rechtvaardigheid van derechtsgang die daarop zal volgen.

  1. Pardon….., u wenst dat het Belgische gerechtshof gaat oordelen over de Spaanse grondwet en haar rechtssysteem, dan zijn we wel een paar jaar verder.

   Hieronder wat knip&plak-werk uit het EU verdrag;
   Het betreft een Europees arrestatiebevel en de procedures van overlevering tussen de lidstaten. Deze procedure treedt in de plaats van de traditionele uitleveringsprocedure. De procedure van tenuitvoerlegging van het Europees arrestatiebevel is in wezen een gerechtelijke procedure. De politieke fase die kenmerkend was voor de uitleveringsprocedure, valt weg.
   Het stelsel berust op de wederzijdse erkenning van gerechtelijke beslissingen. De grondgedachte is de volgende: wanneer een gerechtelijke autoriteit van een lidstaat om de overlevering van een persoon verzoekt, hetzij op grond van een definitieve veroordeling, hetzij omdat tegen deze persoon een strafvervolging is ingesteld, moet haar beslissing op het gehele grondgebied van de Unie automatisch worden erkend en ten uitvoer worden gelegd.
   Slechts in een beperkt aantal gevallen kan tenuitvoerlegging van een Europees arrestatiebevel worden geweigerd.

   1. Helemaal juist verwoord. Wat anderen hier allemaal roepen is onzin. Alles ligt in Europese wetgeving vast. Dit hele circus, inclusief beroep en cassatie kan maximaal 100 dagen duren en er vind GEEN toetsing van het Spaanse rechtssysteem of hoogte van de straf plaats. En aan het eind van het liedje gaan alle 5 gewoon terug naar Spanje. Dit is gewoon een ordinaire truc om tijd te rekken, persaandacht te vragen en in vrijheid ( onder voorwaarden weliswaar) vanuit België campagne te voeren. Zit België lekker mee in zijn maag, want zij zijn nu ook 3 maanden gegijzeld.

 7. Je bent me net voor Ronny. Inderdaad: dit is nu weer zo’n typisch voorbeeld hoe de media met woorden speelt. Het zijn énkel en alleen NVA-politici (en die van het VB) die er van in den beginne mee zijn begonnen het onafhankelijksstreven van Catalonië te verheelijken. Toevallig zit Puidgemont en co dan in België zodra ze de hete adem vd Spaanse justitie in hun nek voelen. Het zou me niet verwonderen dat ze ‘onder de radar’ worden geholpen door voornoemde partijen!!!

 8. Als ze dat doen dan komt dat allemaal snel in orde en zal België snel Puigdemont aan de Spaanse Justitie uitleveren. Ben het volledig met de redactie eens. België heeft al genoeg problemen en zonder Puigdemont zullen ze beter draaien.

 9. Beste separatisten, bespaar jullie de moeite en het geld voor de autocar (tenzij jullie belgische pralines willen kopen) want het is een zaak van het gerecht en niet de politiek; jullie interventies zullen op ieders zenuwen beginnen werken en tenslotte een tegenovergesteld resultaat hebben……
  Daarbij zullen jullie voor overlast zorgen bij de Brusselaars die met deze zaak totaal niets te maken hebben; hou jullie probleem in Spanje!

  1. Helemaal gelijk maar door de komst van Puigdemont en nu het gerecht erbij betrokken is, kun je wel zeggen dat de Catalaanse kwestie, zeker bij veel Vlamingen die ook afscheiding willen, erg leeft. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat de Catalaanse afgezette regiopremier en zijn ministers naar Brussel vluchten om zo een ander land erbij te betrekken, ook al beweedr Puigdemont dat niet het geval is. De Belgische justitie zou er volgens mij goed aan doen om hen zo snel mogelijk uit te leveren aan Spanje om een politieke crisis tussen Spanje en de EU te voorkomen. Of zit ik daar nu naast?

   1. Veel Vlamingen? het gaat over een minderheid van Vlamingen vooral van NVA strekking….omdat dit ook een separatistische partij is….

    1. Wallonië naar Frankrijk, Vlaanderen naar NL en Brussel blijft neutraal als Europese (politieke) hoofdstad. Probleem opgelost!

    2. Beste Ronny ik denk dat je als buitenstaander niets van de Vlamingen begrepen hebt 90procent van de Vlamingen zijn voor een partij zoals de nva wat er nu in spanje gebeurt is een democratisch land onwaardig en een schande voor Europa dit gebeurd enkel in landen zoals turkye die nooit tot Europa zullen kunnen toetreden

     1. Zoals ik eerder al zei: wéér iemand die plots wat cijfertjes uit zijn mouw schud. Waar haalt u die 90% vandaan? Bewijs dit eens even aub of stop met zulke nonsens te plaatsen. Wat Turkye betreft hoop ik net als u dat dit land nooit tot de EU wordt toegeaten, toch niet met hun huidige model. Sterker nog: de EU zou beter volledig stoppen met samenwerken met dit land. Dat Erdogan maar voort gaat ‘tafelen’ met putein.

   2. De vraag blijft natuurlijk of de Catalaanse politici een eerlijk en onafhankelijk proces krijgen in Madrid. Er hangt toch wel een hardnekkige politieke zweem om de gang van zaken tot nu toe en die PP van Rajoy staat toch ook niet echt bekend om haar hoge democratische en vooral liberale gehalte, is zelfs opgericht door een vazal van Franco!

   3. Ja de redactie heeft het inderdaad weer verkeert. Het is immers duidelijk dat jullie tegen zijn. Dus maar snel terug naar Spanje sturen, de gevangenis in en de nationalisten partijen illegaal verklaren. Terug naar de dictatuur en de weg vrij om door te gaan met de corruptie…

    1. Ja Peter, zo snel mogelijk naar Spanje en Madrid
     de democratie in Catalunya laten herstellen.
     Democratie betekent ook het naleven van de grondwet!

     1. Klopt, twee mooie woorden “democratie en grondwet”.
      De regering van Puigdemont is democratisch tot stand gekomen in 09/2015 met als verkiezingsbelofte een referendum. (Komt weinig voor dat politieke partijen zich ook aan verkiezingsbelofte houden)
      Dit is tegen de grondwet?? Weet ik niet, misschien wel..
      Wat ik wel weet is dat het geweld dat gebruikt is op 1 OCT tegen de grondwet is. Al de corruptie van de PP is ook tegen de grondwet. En het opsluiten op basis van politieke ideeën is ook tegen de grondwet.

      Maar ik ben het wel met je eens: democratie is ook het houden aan de grondwet.

      Ps. En ik ben tegen onafhankelijkheid van Catalonië….
      Nee, ik was tegen…. maar door de handelswijze van PP, C’s en PSOE, blijft er maar 1 weg over. Catalunya als republiek

    2. Dank je wel Peter. ? Ik kan niet begrijpen dat er zoveel mensen misleid worden door de media en de werkelijkheid niet meer zien of aanvoelen. Wat er nu aan het gebeuren is met Catalonië/Spanje is een wake-up-call…waar is verenigd (democratisch)Europa nu? Vinden jullie het normaal dat op 1 oktober ll. onschuldige mensen worden geslagen door de politie, dat regeringsleiders worden opgepakt en een celstraf riskeren tot 30-jaar en meer? Wat hebben de Catalaanse ministers verkeerd gedaan? Heel de wereld kijkt nu toe wat er gaat gebeuren met de Catalaanse ministers, of het Belgische gerecht durft in te gaan tegen de corrupte wetten (oa.155) die recent zijn gemaakt. Niet alleen de Catalaanse politiek staat onder zware druk, nu ook de Belgische politiek! Als de Belgische politiek de mensenrechten respecteerd, durft tegen te werken… (onder druk gezet door corrupte presidenten van andere Europese landen en Amerika)!!! Een dikke pluim dan voor de Belgische politiek, die nog moreel denkend is, mensenrechten respecteerd…of willen jullie terug naar een land waar de avondklok in gaat om 23 uur elke avond?

     1. Begin september heeft het Catalaanse parlement geforceerd een wet aangenomen “Ley de Transitoriedad Jurídica y Fundacional de la República”, zeg maar, een soort van grondwet van de Republiek Catalonië. Het juridisch adviesbureau van de Catalaanse regering/parlement had al gewaarschuwd dat dit in strijd is met de (grond)wet. Zoals verwacht werd deze wet de volgende ochtend onwettig verklaard door het Spaanse gerechtshof.

      Het referendum was puur propaganda communicatie, want deze was in de huidige vorm onwettig.
      De Catalaanse regering en parlement heeftt willens en wetens het (Catalaanse) volk misleid door op te roepen om deel te nemen aan een onwettig referendum.
      Die “onschuldige” mensen die op 1-O bij een illegaal stemlokaal stond/zat/lag deed dit met het doel om de politie te belemmeren in haar taak, dus je accepteert de risico om een paar stokslagen te incasseren.

      In elk EU lidstaat is het gebruikelijk , zodra de gerechtelijke macht een demonstratie verbiedt, u negeert dit en gaat gewoon deelnemen, dan moet u niet gaan piepen als de oproer politie u fysiek aanpakt.

     2. Inneke volledig akkooord met U wat er nu in Spanje gebeurt is een democratie onwaardig een fiere vlaming

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken