skip to Main Content
Spaanse apotheken mogen geen Nolotil meer aan Britse vakantiegangers verkopen
Archieffoto

Spaanse apotheken mogen geen Nolotil meer aan Britse vakantiegangers verkopen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg heeft de apothekers in Spanje een verbod opgelegd op de verkoop van het medicijn Nolotil aan Britse toeristen. Het verbod komt nadat de Britse media de dood van tien Britten linkt met het medicijn nadat dit in Spanje verkocht was.

Op aandringen van het Ministerio de Sanidad heeft het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) de verkoop van het medicijn Nolotil aan Britse vakantiegangers stopgezet. Apothekers mogen dit medicijn nu niet meer aan Britten verkopen.

De Britse krant The Times schreef in de zondageditie over de effecten van dit medicijn en dat het verantwoordelijk was voor de dood van tien Britten die het medicijn in Spanje hadden gekocht.

Agranulocytose is een van de nadelige effecten van Nolotil wat de afweer verlaagt en de ontwikkeling van sepsis en meerdere infecties bevordert. Uiteindelijk kan Nolotil zelfs de dood veroorzaken.

De hoofdverbinding van Nolotil is metamizol waardoor het medicijn een krachtig pijnstillend, koortswerend en spasmolytisch effect heeft. AEMPS herinnert er in de officiële verklaring aan dat de Nolotil alleen mag worden verkocht op recept. Daarnaast moeten er bloedanalyses van de patiënt beschikbaar zijn om het gebruik ervan bij patiënten met een verhoogd risico op agranulocytose te voorkomen.

Nolotil is in Nederland en België in de handel onder de naam Novalgin. Novalgin is een hele sterke pijnstiller en koortsverlagend middel voor kortdurend gebruik indien andere therapieën geen effect hebben gehad. Gebruik is beperkt gezien er vele bijwerkingen zijn en gezien het feit dat er voldoende alternatieven zijn.

Andere namen voor nolotil zijn: Metamizol, Algozone, Algocalmin, Analgin, Dipirona, Novalgin, Neo-Melubrina en Optalgin.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Waarom alleen niet aan Britse mensen? Ik heb gelukkig de waarschuwingen al gezien (én gedeeld) op facebook. Het gevaar geldt voor mensen uit de UK en Scandinavië.
    Ik ben van origine Nederlandse. Zo veel verschillend zijn wij niet. De apotheker geeft het dus wel aan mij?

    1. Geen idee. Op het moment van schrijven van het artikel sprak men alleen over Britten en niet over andere nationaliteiten. Dat is blijkbaar later bijgesteld.

    2. Ik heb vorige week nog recept van de huisarts deze Nolotil 575mg ontvangen bij een apotheek in Denia. Durf het niet meer in te nemen. Ben behoorlijk geschrokken van dit bericht!

  2. Novalgin is in nederland alleen nog in injectievorm in de handel. De tabletten zijn in de 70’er jaren vanwege de ernstige bijwerkingen uit de handel genomen

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken