Search
menu
Search

Spaanse apotheken mogen geen Nolotil meer aan Britse vakantiegangers verkopen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse apotheken mogen geen Nolotil meer aan Britse vakantiegangers verkopen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg heeft de apothekers in Spanje een verbod opgelegd op de verkoop van het medicijn Nolotil aan Britse toeristen. Het verbod komt nadat de Britse media de dood van tien Britten linkt met het medicijn nadat dit in Spanje verkocht was.

Op aandringen van het Ministerio de Sanidad heeft het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) de verkoop van het medicijn Nolotil aan Britse vakantiegangers stopgezet. Apothekers mogen dit medicijn nu niet meer aan Britten verkopen.

De Britse krant The Times schreef in de zondageditie over de effecten van dit medicijn en dat het verantwoordelijk was voor de dood van tien Britten die het medicijn in Spanje hadden gekocht.

Agranulocytose is een van de nadelige effecten van Nolotil wat de afweer verlaagt en de ontwikkeling van sepsis en meerdere infecties bevordert. Uiteindelijk kan Nolotil zelfs de dood veroorzaken.

De hoofdverbinding van Nolotil is metamizol waardoor het medicijn een krachtig pijnstillend, koortswerend en spasmolytisch effect heeft. AEMPS herinnert er in de officiële verklaring aan dat de Nolotil alleen mag worden verkocht op recept. Daarnaast moeten er bloedanalyses van de patiënt beschikbaar zijn om het gebruik ervan bij patiënten met een verhoogd risico op agranulocytose te voorkomen.

Nolotil is in Nederland en België in de handel onder de naam Novalgin. Novalgin is een hele sterke pijnstiller en koortsverlagend middel voor kortdurend gebruik indien andere therapieën geen effect hebben gehad. Gebruik is beperkt gezien er vele bijwerkingen zijn en gezien het feit dat er voldoende alternatieven zijn.

Andere namen voor nolotil zijn: Metamizol, Algozone, Algocalmin, Analgin, Dipirona, Novalgin, Neo-Melubrina en Optalgin.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?