Spaanse apotheken mogen geen Nolotil meer aan Britse vakantiegangers verkopen

Apotheken mogen geen Nolotil meer aan Britten verkopen
Beeld: Archieffoto

Spaanse apotheken mogen geen Nolotil meer aan Britse vakantiegangers verkopen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse ministerie van Gezondheidszorg heeft de apothekers in Spanje een verbod opgelegd op de verkoop van het medicijn Nolotil aan Britse toeristen. Het verbod komt nadat de Britse media de dood van tien Britten linkt met het medicijn nadat dit in Spanje verkocht was.

Op aandringen van het Ministerio de Sanidad heeft het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS) de verkoop van het medicijn Nolotil aan Britse vakantiegangers stopgezet. Apothekers mogen dit medicijn nu niet meer aan Britten verkopen.

De Britse krant The Times schreef in de zondageditie over de effecten van dit medicijn en dat het verantwoordelijk was voor de dood van tien Britten die het medicijn in Spanje hadden gekocht.

Agranulocytose is een van de nadelige effecten van Nolotil wat de afweer verlaagt en de ontwikkeling van sepsis en meerdere infecties bevordert. Uiteindelijk kan Nolotil zelfs de dood veroorzaken.

De hoofdverbinding van Nolotil is metamizol waardoor het medicijn een krachtig pijnstillend, koortswerend en spasmolytisch effect heeft. AEMPS herinnert er in de officiële verklaring aan dat de Nolotil alleen mag worden verkocht op recept. Daarnaast moeten er bloedanalyses van de patiënt beschikbaar zijn om het gebruik ervan bij patiënten met een verhoogd risico op agranulocytose te voorkomen.

Nolotil is in Nederland en België in de handel onder de naam Novalgin. Novalgin is een hele sterke pijnstiller en koortsverlagend middel voor kortdurend gebruik indien andere therapieën geen effect hebben gehad. Gebruik is beperkt gezien er vele bijwerkingen zijn en gezien het feit dat er voldoende alternatieven zijn.

Andere namen voor nolotil zijn: Metamizol, Algozone, Algocalmin, Analgin, Dipirona, Novalgin, Neo-Melubrina en Optalgin.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.