Search
menu
Search

Nieuwe Spaanse tv-serie op Amazon Prime Video: ‘Historias para no dormir’

Nieuwe Spaanse tv-serie op Amazon Prime Video: ‘Historias para no dormir’
Beeld: Amazon Prime Video

Nieuwe Spaanse tv-serie op Amazon Prime Video: ‘Historias para no dormir’

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is niet alleen Netflix die goede Spaanse series produceert, dat gebeurt ook steeds meer bij de concurrent Amazon Prime Video. De nieuwste Spaanse productie is een reboot van een serie uit de jaren zestig, zeventig en tachtig genaamd ‘Historias para no dormir’, vertaald ‘Verhalen die je wakker houden’. Deze serie is sinds vrijdag 5 november op Amazon Prime Video te zien en bestaat uit slechts vier afleveringen. Een tweede seizoen is nu al bevestigd.

De oorspronkelijke serie bestond uit 29 afleveringen in 3 seizoenen en werd door Televisión Española (TVE1) uitgezonden tussen 1966 en 1982 toen deze serie gemaakt werd door Narciso ‘Chicho’ Ibáñez Serrador. In 2000 werd een pilotaflevering voor een nieuw seizoen gemaakt maar dat werd later niet uitgezonden. Ook in 2005 was er nog een poging om de serie nieuw leven in te blazen maar uiteindelijk is het Amazon die in 2021 heeft gekozen voor een moderne reboot van de oude serie.

De serie wordt gekenmerkt als een anthologieserie die literaire werken van horror , mysterie, science fiction of suspense van auteurs zoals Ray Bradbury, Edgar Allan Poe of Robert Arthur samenbrengt in diverse afleveringen van variabele duur. De reboot van de serie vindt plaats precies 55 jaar na de uitzending van de eerste aflevering in 1966. Het gaat om een reboot en geen remake, dat wil zeggen dat het oorspronkelijk idee wordt opgepakt om nieuwe afleveringen te maken in plaats van oude afleveringen opnieuw op te nemen.

In de 2021-versie van ‘Historias para no dormir’ is het de beurt aan vier verschillende regisseurs om hun verhalen te vertellen die elk een of diverse hoofdpersonen hebben en verschillende titels, te weten ‘La Broma’ met Eduard Fernández, Natalie Poza en Raúl Arévalo in de hoofdrollen (44 min), ‘El Doble’ met Vicky Luengo en David Verdaguer (65 min), ‘Freddy’ met Miki Esparbé en Adriana Torrebejano (59 min) en ‘El Asfalto’ met Dani Rovira en Inma Cuesta in de hoofdrollen (40 min).

Het nadeel voor de lezers die geen Spaans spreken en begrijpen is dat deze serie niet in het Nederlands ondertiteld is maar wel in het Engels (voor zover wij in Spanje kunnen zien). Overigens is de oude oorspronkelijke tv-serie ook nog te bekijken bij RTVE Play en oom Amazon Prime Video heeft enkele van de oorspronkelijke 29 afleveringen in de portfolio.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?