Search
menu
Search

Nieuwe transseksualiteit-wet in Spanje: wordt het geslacht van de identiteitskaart geschrapt?

Nieuwe transseksualiteit-wet in Spanje: wordt het geslacht van de identiteitskaart geschrapt?
Beeld: Canva

Nieuwe transseksualiteit-wet in Spanje: wordt het geslacht van de identiteitskaart geschrapt?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nieuwe wet rond transseksualiteit roert de politieke gemoederen in Spanje. Het voorstel ligt op tafel om voortaan het geslacht van een persoon niet langer op zijn of haar identiteitskaart te plaatsen. Een voorstel waar lang niet alle politieke partijen het over eens blijken te zijn.

De zogeheten ley (wet) trans is er in geslaagd een kloof te slaan tussen de verschillende partijen van de regeringscoalitie. Afgelopen week wees de PSOE op de afstand tussen haar positie en die van de andere linkse en rechtse partijen uit het parlement. Unidas-Podemos heeft rond haar positie zowel PDeCAT, JxCAT, Coalición als de gewoonlijke partners van ERC, PNV, EH Bildu, Más País, Compromís en BNG weten te scharen. Samen ijveren ze voor het weghalen van het geslacht van het DNI (Spaanse Identiteitskaart).

De partijen stellen voor dat personen onder de 16 jaar zelf kunnen beslissen met welk geslacht ze zich vereenzelvigen. Ook zou men er voor kunnen kiezen elke verwijzing naar geslacht van alle persoonlijke officiële documenten te schrappen. Verder zou de categorie non-binair een van de mogelijke opties worden volgens het voorstel. De groep rond Unidas Podemos komt hiermee tegemoet aan een groot deel van de eisen van de Spaanse LGTBIQ+ gemeenschap.

De grootste tegenstand tegen het wetsvoorstel kwam ditmaal vooral vanuit de hoek van de PSOE. Zelfs de PP toonde zich kritisch tegen een aantal argumenten van die PSOE, bijvoorbeeld de mogelijke noodzaak van een medische diagnose voor wie officieel van geslacht wil veranderen. Het laatste woord is duidelijk nog niet gezegd over de nieuwe Ley Trans. Het debat wordt vanuit vele hoeken met argusogen in de gaten gehouden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?