Search
menu
Search

Nieuw Spaans boek ‘El Holandés’ over de grootste fraudezaak ooit in Benidorm

Nieuw Spaans boek ‘El Holandés’ over de grootste fraudezaak ooit in Benidorm
Beeld: Tusquets Editores / web

Nieuw Spaans boek ‘El Holandés’ over de grootste fraudezaak ooit in Benidorm

De Spaanse schrijfster Elisa Ferrer uit Valencia, heeft begin oktober haar boek ‘El Holandés’ gepresenteerd. Dit boek vertelt het verhaal van de grootste fraudezaak ooit in Benidorm in de jaren tachtig. Het is geen fictief boek, want het is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar de namen zijn veranderd. Maar wat heeft een Nederlander hier mee te maken?

‘El Holandés’ verwijst naar de hoofdpersoon van dit boek, Rafael (fictieve naam), eigenaar van een kleine bar en een discotheek in de jaren tachtig in Benidorm aan de Costa Blanca. Rafael had een briljant idee waarmee hij zo’n 400 miljoen peseta’s, omgerekend 2,5 miljoen euro, kon buitmaken via de grootste fraude ooit in de bruisende stad Benidorm.

Maar wie was deze echte Rafael dan, was dat, zoals de titel van het boek aangeeft, een Nederlander? Nee, het gaat om een nu 72-jarige Spanjaard die, om aan een gevangenisstraf te ontkomen, vluchtte naar Utrecht in Nederland. Tegenwoordig woont de echte oplichter weer in Spanje nu zijn misdrijf verjaard is en hij niet meer strafrechtelijk vervolgd kan worden. Of is de link met Nederland de advocaat die Nederlands was? Om daarachter te komen zul je het boek moeten lezen dat nu alleen nog in het Spaans te krijgen is.

Dit is er echt gebeurd

In 1988 werd een advocaat uit Valencia het slachtoffer van identiteitsfraude. Iemand had zijn identiteit gestolen en in zijn naam een stuk grond in Benidorm verkocht aan een Galicische ondernemer. Jaren later werden zes mensen berecht voor deze samenzwering. Ze hadden een derde persoon overgehaald zich voor te doen als de echte eigenaar van het land. Daardoor konden ze het land voor een veel hogere prijs verkopen dan het waard was.

Ga naar de inhoud