skip to Main Content

Día de la Constitución op 6 december of de dag van de Spaanse grondwet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – 6 december is het nationale feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat er een grondwet op werd gesteld in het jaar 1978, 39 jaar geleden dus, een belangrijk feit wat elk jaar herdacht wordt. De grondwet, ook wel Carta Magna genoemd, werd opgesteld nadat de dictator Franco drie jaar daarvoor in 1975 overleed en er een nieuwe democratie werd gevormd in Spanje.

6 december is een dag die altijd gevierd wordt aangezien dat een historische datum is in de Spaanse geschiedenis. Op 6 december 1978 werd de Spaanse grondwet door middel van een referendum onder de Spanjaarden goedgekeurd. Maar liefst 92% van de toenmalige bevolking keurde de eerste grondwet goed.

De grondwet is in Spanje de laatste maanden veel in het nieuws geweest vanwege de politieke en constitutionele problemen in de autonome deelstaat Catalonië. De Catalaanse separatisten vinden namelijk dat deze grondwet ouderwets is en aangepast dient te worden aan de huidige situatie. Mede vanwege die grondwet, waar de Catalaanse politici tijdens het afscheidingsproces afstand van hebben genomen, is de regio nu door de centrale regering tijdelijk overgenomen door gebruikmaking van artikel 155 van de Spaanse grondwet.

Monarchie

De grondwet voorzag een constitutionele monarchie en erkende de multiculturele samenleving van Spanje waarbij Spanje onderverdeeld werd in autonome deelstaten, provincies en regio’s. Tegelijk stelde het dat Spanje niet opdeelbaar is, iets wat de laatste jaren vooral dankzij de onafhankelijks drang van de regio Catalonië steeds meer ter sprake komt.

Nadat de grondwet werd ingevoerd kwam er al snel kritiek op zijn vaagheid en dubbelzinnigheid, maar het leverde toch het uitstekende raamwerk voor de overgang naar de democratie waarin Spanje momenteel leeft.

Parlement bezoeken

Dagen voordat het 6 december is wordt het Spaanse parlementsgebouw geopend voor het publiek en mag iedereen een kijkje komen nemen in het gebouw waar alle belangrijke beslissingen worden genomen door de politici die het volk gekozen heeft. Op enkele dagen lopen er ook politici rond waarmee men de discussie kan aangaan of op de foto kan. Afgelopen weekend was het dan ook een drukte van belang overal waarbij er rijen met wachtende mensen stonden. Geïnteresseerden moesten soms wel twee uur wachten voordat ze eindelijk naar binnen mochten. De meeste bezoekers vinden het geweldig om eens op een stoel plaats te nemen waar normaal gesproken de politici zitten en iedereen zoekt standaard in het hoge plafond naar de kogelgaten van de mislukte staatsgreep in 1981.

Feest, feest en nog eens feest

Dit jaar valt 6 december op een woensdag dus voor veel mensen is dat goed nieuws omdat het een vrije dag is. Veel Spanjaarden hebben dan ook de maandag en dinsdag vrij genomen om een zogenaamde brug of puente te houden waarbij men een extra lang weekend of een hele week vrij heeft. Doorgaans echter wordt de Día de la Constitución feestdag gecombineerd met het weekend en met 8 december, de dag van La Inmaculada de Concepción, eveneens een feestdag in heel Spanje. Dit jaar vallen de feestdagen op een woensdag en vrijdag waardoor veel Spanjaarden een lang weekend of de hele week vrij nemen en er op uit trekken, vaak richting de zee maar steeds vaker de bergen in om te gaan skiën.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken