skip to Main Content
Duizenden Catalaanse separatisten op weg naar Brussel voor manifestatie

Duizenden Catalaanse separatisten op weg naar Brussel voor manifestatie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Duizenden Catalanen die een eigen Republiek willen zijn met auto’s, campers, bussen, met de trein of met het vliegtuig op woensdag naar Brussel vertrokken om deel te nemen aan de grote manifestatie in Brussel. De organisatie meent dat er zo’n 20.000 separatisten deel zullen nemen aan de manifestatie die niet meer dan 60 minuten mag duren. Op woensdag liep het centrum van Brussel al vol en werd vooral het Catalaanse volkslied gezongen en waren er bijna meer Catalaanse senyera vlaggen te zien dan Belgische vlaggen.

De manifestatie “Omplim Brussel.les” is opgezet door de organisaties ANC en Omnium Cultural. Op de sociale media worden onder de noemer #RoadToBrussels honderden foto’s geplaatst van deelnemers die reeds op weg zijn naar Brussel of daar reeds aanwezig zijn. Het is nog onduidelijk hoeveel deelnemers er zullen zijn want in eerste instantie zouden dat er 44.000 zijn maar in de actuele berichten wordt over 20.000 deelnemers gesproken.

 

De route zal om 11 uur beginnen in het Jubelpark waarna de stoet onder de Arc de Triomf richting het Schumanplein zal lopen waar een klein podium gebouwd wordt. Dat podium komt nabij het kantoor van de Catalaanse autoriteiten en de gebouwen van de Europese Commissie. Van de Belgische autoriteiten mag de hele manifestatie niet langer duren dan 60 minuten dus punctualiteit is gewenst aangezien de stoet zelf 40 minuten mag duren en de toespraken op het podium 20 minuten. Later die middag zal er nog in een paviljoen een politieke bijeenkomst zijn waarbij eventueel ook de afgezette Puigdemont en ministers aanwezig zijn, maar dat hangt af van wat de raadkamer op 4 december zal beslissen.

Naast de honderden bussen die ingezet zullen worden waarbij deze grotendeels door het ANC en Omnium Cultural maar ook door de deelnemers zelf betaald zullen worden, zijn er ook al meer dan 150 private voertuigen waarin zo’n 700 deelnemers kunnen zitten die aan hebben gegeven naar Brussel te rijden. Daarnaast zullen er mensen met het vliegtuig komen waarbij er ook bussen worden ingezet om deze duizenden deelnemers naar het centrum van Brussel te brengen.

Het is niet de eerste keer dat er Catalanen in een manifestatie over de Belgische straten van Brussel zullen lopen aangezien dat ook al gebeurde in maart 2009 toen er tussen de 3.000 en 10.000 Catalanen om onafhankelijkheid van Catalonië vroegen.

 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Hoeveel het er zijn geweest is nog niet duidelijk, blijft dus gissen,
  .Maar de mededeling dat het stoofvlees op is, verontrust veel mensen.
  Als wij dan toch serieus moeten blijven, mag u het hier mee doen.

 2. ja daar heb je ze weer de reacties …wie zijn hier doof en blind ?
  llibertat catalunya ! llibertat presos politiques !

  1. Rob, ik denk dat jij doof en blind bent. Wanneer je 45 duizend Catalanen in Brussel niet ziet of hoort (niet erkent).
   Laten we hopen dat deze reacties ze op 21 December herhalen..

   1. Peter, de catalanen die voor afscheiding zijn mogen hun mening eten, dat heet vrijheid van meningsuiting in een democratie wat catalonië te danken heeft als onderdeel van spanje en dus ook de EU

    1. Remco, jij als redactie zal een meer neutrale rol moeten hebben (mijn mening). Of mogen alleen de mensen die hetzelfde denken als jij reageren?
     Ik heb gereageerd op het feit dat je schrijft 20.000, maar het zijn er 45.000. Puur feiten, geen bla bla ….
     Maar geen probleem, ik zal niet meer reageren.

     1. Precies zo is dat Peter dat is ook mijn mening de redactie is absoluut NIET neutraal… als je pro Catalonië bent dan kan je hier beter niet je mening geven want dan vreten ze je op.

   2. Ehh Peter, waar haal jij 45.000 Catalanen vandaan?
    De eigen Belgische pers schreef dat het Catalanen EN sympathisanten waren. Waarvan dus ook veel leden van de Vlaamse NVA en andere mensen.
    Dat is dus NIET alleen Catalanen en laten we ook even niet vergeten, er zijn 5,7 miljoen stemgerechtigde Catalanen, dus zoveel mensen waren er dan in verhouding niet heh.
    Als men echt zo graag wil, waar was men dan??

  2. Ach, die flierefluiters en die gepensioneerden dorpslui gaan overal mee, als de bustrip gratis is en een boterham krijgen. Een dagtocht naar de grote stad.

 3. Naar aanleiding van een vorig artikel hebben veel Catalanen kruidnoten in hun tank proberen te proppen. Per slot van rekening moet het reisje toch wel betaalbaar blijven. Voor degenen die denken dat ik serieus ben……….niet dus.

  1. Heel goed gezegd Cornelis.
   Dit vooral niet te serieus nemen, wat men denkt te doen daar
   Eerst roepen ze dat er wel 300.000 mensen gaan, toen was het 100.000 toen werd het 60.000 en nu?? Men zegt zelf 20.000?
   Waar is nu die meerderheid van ze die het wel ff zou regelen allemaal?
   En de Vlamingen die van de Walen af willen lopen straks heel hard mee te roepen, let maar op. En helaas, dat is wel serieus.
   Sinterklaas is net vertrokken, of weten ze dat niet?
   Oh en de mensen die gaan roepen, dat ze ook nog moeten werken?
   Zowel gisteren als morgen zijn het nationale feestdagen in heel Spanje, dus men is vrij. Ach de ene gaat in een hotel iets leuks doen met zijn vrije tijd, de ander gaat zijn geld vergooien voor een nutteloos tripje naar Brussel.
   We leven in een vrij land, dus ze mogen doen wat ze willen hoor!

   1. Hallo Juan,
    Volgens de organisatie, verwacht 44.000 mensen, maar volgens de redactie en de Spaanse pers: verwachten ze 20.000 mensen…..
    Nu volgens de Politie in Brussel: 45.000 mensen….

    1. Het waren er … 44.999… mensen toch: hoe belangrijk is dit? Al waren het er een miljoen, veel zal er toch niet veranderen. De EU neemt gewoon een afwachtende houding aan naast deze modderpoel. Waarom zouden ze reageren? Is gewoon een interne landsaangelegenheid

    2. Je leest wederom niet Peter, de EIGEN organisatie, dus Catalanen, dachten dat er 20.000 Catalanen zouden komen, wat dus ook heel goed kan als er 45.000 mensen aanwezig zijn.
     Heb jij van alle 45.000 gevraagd waar ze vandaan kwamen?
     Denk het niet.
     En welk punt wil je nu bewijzen hiermee?
     Dat de ene partij beter kan tellen dan de andere?
     Dat de ex-Catalaanse regering niet zo goed kan tellen, hebben ze al bewezen, want ze vinden 1,8 miljoen een meerderheid op 5,7 miljoen.ç
     Daar heb je denk ik geen zak-japanner voor nodig om deze wiskundige issue op te lossen??

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken