40 jaar Spaanse grondwet

40 jaar Spaanse grondwet
Beeld: Archieffoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Dag van de Grondwet (Día de la Constitución) is een Spaanse feestdag op 6 december, die het goedkeuren van de Spaanse grondwet op 6 december 1978 herdenkt. Op die dag werd de huidige post-Franquistische grondwet per referendum met een grote meerderheid aangenomen. Dit jaar is het een speciale Día de la Constitución aangezien deze, ondanks alle controverse, alweer 40 jaar bestaat.

De Spaanse grondwet werd op 6 december 1978, drie jaar na afloop van de dictatuur onder Franco, in een referendum door 88,5% van de stemgerechtigde Spanjaarden goedgekeurd. Dit referendum kwam tot stand doordat koning Juan Carlos I na de dood van Franco invoering van de democratie wilde bewerkstelligen, ook wel Transición Española genoemd.

De grondwet trad in werking op 29 december 1978 en voorziet in een constitutionele monarchie voor een ondeelbaar Spanje. De grondwet is een subtiel evenwicht tussen allerlei gevoeligheden onder de Spaanse bevolking en leverde het raamwerk voor de overgang naar de democratie.

Een deel dat heel belangrijk was in de Spaanse grondwet was de grote mate van zelfstandigheid voor de 17 autonome deelstaten. Deze kregen eigen regionale overheden en een grote mate van bevoegdheden. De Spaanse grondwet legt ook de soevereiniteit bij het Spaanse volk en bepaalt dat de constitutie is gebaseerd op de ondeelbare eenheid van de Spaanse natie.

Stemming

“¿Aprueba el Proyecto de Constitución?” ofwel keurt u de grondwet goed? was de enige vraag waar de Spanjaarden een antwoord op mochten geven bij het  Referéndum para la ratificación de la Constitución española.

Van de 26.632.180 stemgerechtigden (censo) hebben 17.873.271 Spanjaarden een stem uitgebracht wat 67,11% is van het totaal. Van dit totaal antwoorden 15.706.078 Spanjaarden (88,54%) met SI (ja), 1.400.505 Spanjaarden (7,89%) met NO (nee) en lieten 632.902 Spanjaarden (3,57%) hun stembiljet niet ingevuld (en blanco).

Niet perfect

Volgens velen is de Spaanse grondwet niet perfect en met name in Catalonië is dat gebleken gedurende de laatste jaren. Catalonië heeft een zeer grote mate van zelfbestuur maar de regio valt altijd nog onder de paraplu van de regering in Madrid. Ook in Catalonië dient men zich aan de grondwet te houden waarin dus duidelijk staat dat Spanje een ondeelbare eenheid is.

De juiste wijze vanuit Catalonië zou zijn geweest om de grondwet op politieke wijze aan te laten passen maar men koos de laatste jaren (mede dankzij de standvastige en niet flexibele houding van de conservatieve Partido Popular) voor een andere manier, die van revolutie om zo de Spaanse politici veranderingen te laten invoeren in de grondwet en om internationale aandacht te vragen voor het doel van Catalonië: onafhankelijkheid en een eigen staat.

Koning

Ongeacht of de grondwet in Spanje perfect is of niet, een wijziging kan alleen op politieke wijze worden doorgevoerd en dat is een moeilijk en lang proces. Recent zijn er veel politici, inclusief de voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy (PP) en de huidige premier Pedro Sánchez (PSOE), die hebben aangegeven open te staan voor bepaalde wijzigingen in de grondwet. Ook Koning Felñipe IV geeft in zeker mate toe dat er wellicht wijzigingen moeten komen maar dan wel altijd op de juiste manier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

2
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Lucy

Ik ben helemaal niet voor meer versnippering wat betreft de autonome deelstaten. Eenheid maakt macht, toch? Om een voorbeeld te noemen: het is heel oneerlijk dat je in de ene deelstaat meer verdient dan in de andere voor hetzelfde werk, en ook de pensioenen zijn niet gelijk, zoals we al meerdere keren hebben kunnen lezen op deze website. Hoe zit het met de prijzen in de supermarkten van bijvoorbeeld een grote keten als Mercadona? Hebben die 17 verschillende prijzen voor elk van hun producten, gebaseerd op de inkomens in de verschillende regio’s? Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te… Lees verder »

Miel

“De Spaanse grondwet legt ook de soevereiniteit bij het Spaanse volk en bepaalt dat de constitutie is gebaseerd op de ondeelbare eenheid van de Spaanse natie.”
Waarmee is aangetoond dat die grondwet is gebaseerd op foutieve uitgangspunten. Iedereen weet toch dat het ‘Spaanse volk”, de “Spaanse natie”, en zelfs de “Spaanse taal” in wezen niet bestaan. Evenmin als er een Belgisch volk of een Belgische natie bestaat. Hopelijk komt men zowel in België als in Spanje snel tot betere inzichten. De geplande grondwetsherziening hier in Spanje biedt alvast de mogelijkheid tot correctie.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.