menu: rubrieken, zoeken & meer

Verkoop kerstmanden stijgt in Spanje maar werknemers willen liever iets anders

Verkoop kerstmanden stijgt in Spanje maar werknemers willen liever iets anders
Beeld: Grupo Lamont / website

Verkoop kerstmanden stijgt in Spanje maar werknemers willen liever iets anders

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wellicht komt het door de vreemde corona-pandemie tijd of dat werkgevers hun werknemers een steuntje in de rug willen geven maar de verkopen van de traditionele kerstmanden zijn in Spanje met 20% gestegen. En die stijging komt goed uit voor de sector want in corona-jaar 2020 waren de verkopen erg slecht. Maar uit een onderzoek blijkt ook dat werknemers liever iets anders ontvangen dan de typische mand gevuld met ham, cava, olijven en turron.

Naast dat werkgevers weer meer geld uitgeven aan de traditionele ‘cesta de navidad’ deze kerst, is de verkoop in de horeca ook gestegen. Het is namelijk vrij normaal dat klanten van een bar of restaurant en zelfs winkels door het kopen van een lot mee kunnen doen aan de loterij van een rijkelijk gevulde kerstmand. En die interesse is uiteraard het gevolg van de horeca die overal in Spanje weer op volle toeren draait.

Liever iets anders

Maar ook al zijn veel werknemers nog steeds erg blij met een kerstmand, uit een recent onderzoek bleek dat 42% van de ondervraagden heeft aangegeven dat ze liever iets anders van hun bazen ontvangen dan de typische kerstmand. Dit deel van de ondervraagden ziet liever een wat origineler cadeau zoals een reisje of weekendje weg in plaats van de immer aanwezige pata de jamón, ofwel Spaanse ham. Ook een enveloppe met geld of een extra bonus op de bankrekening wordt als positief gezien. 

Een ander alternatief zouden de kado-boxen kunnen zijn met daarin een weekendje weg, een wellness dag, sauna of massage, bioscoop met diner, een of meerdere nachten in een Casa Rural (B&B), romantisch etentje voor twee, ballonvaart etc. Jaarlijks worden er in Spanje 2 miljoen van dit soort geschenkboxen verkocht maar vanwege de concurrentie met de traditionele kerstmand of kerstpakket hebben ze nog niet als alternatief kunnen dienen voor veel werkgevers.

En dat is dus volgens 42% van de deelnemers aan het onderzoek erg jammer. Een origineler of leuker geschenk zou voor hen erg gewild zijn. Daartegenover staat dat er dus meer mensen zijn die niet willen dat het kerstpakket vervangen wordt door iets anders.

Inhoud kerstmand

Een typische kerstmand in Spanje bevat meestal een Spaanse ham en in sommige gevallen ook de houten steun om die ham te snijden en bewaren. Daarnaast zijn er altijd een of twee flessen wijn, cava, de niet te missen harde en zachte turrón (een soort van nougat maar dan anders) in verschillende afmetingen en diverse andere zoetigheden zoals chocolade, koekjes, bonbons, marsepein etc. Naast de Spaanse ham kan er ook een morcilla of fuet worst in het pakket zitten en diverse andere hartige lekkernijen.