menu: rubrieken, zoeken & meer

Waar is in Spanje een coronapas verplicht en waar nog niet

Waar is in Spanje een coronapas verplicht en waar nog niet
Beeld: SpanjeVandaag

Waar is in Spanje een coronapas verplicht en waar nog niet

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl men in landen als Frankrijk, België en Nederland al gewend is aan het gebruik van de coronapas om bepaalde gesloten ruimtes binnen te komen, is dat in Spanje meer een uitzondering dan een algemene regel. Op het moment van schrijven zijn er 11 (van de 17) autonome regio’s waar de coronapas op de een of andere manier is ingevoerd. Maar de kans is groot dat de komende dagen daar meer regio’s bij zullen komen.

Laatste update: maandag 13 december om 13.00 uur.

De coronapas , in Spanje ook wel ‘pasaporte-Covid’ genoemd, is niets minder dan het Europese (internationale) bewijs dat aangeeft of je volledig gevaccineerd bent, of je bent genezen of je bent getest, dat noemen ze ook wel het 3G-systeem. Het 2G-systeem wil zeggen alleen gevaccineerd of genezen maar dat wordt in Spanje (nog) niet toegepast. 

Bij gebrek aan een ander systeem, wordt in Spanje het Europees digitaal coronacertificaat gebruikt. Dat document wordt ook gebruikt voor internationale reizen binnen de Europese Unie. De internationale QR-codes die in de Nederlandse en Belgische smartphone apps worden aangemaakt gelden ook in Spanje. De inwoners van Spanje hebben echter geen landelijke smartphone-app en moeten het document dus uitprinten of als PDF opslaan op de telefoon.

In Spanje geldt geen nationaal beleid voor het gebruik van de coronapas. Deze is nodig om het land binnen te mogen komen als buitenlandse reiziger of als Spaanse reiziger om naar een ander EU-land te reizen, maar binnen de Spaanse landsgrenzen is er geen landelijk en nationaal beleid. Elke regionale overheid van de 17 autonome regio’s moet dat beleid zelf bepalen en moet het gebruik van een coronapas aanvragen bij een regionaal hooggerechtshof die dat dan bestudeert. 

Al ingevoerd

Zoals eerder vermeld zijn er op dit moment elf autonome regio’s die van het Hooggerechtshof toestemming hebben gekregen voor het gebruik van de coronapas. Dat zijn Catalonië, Andalusië, Aragón, Balearen, Navarra, Galicië, Cantabrië, Baskenland, Valencia regio, Murcia regio, Canarische Eilanden.

In Aragón geldt sinds 25 november een coronapas-verplichting voor personen ouder dan 12 jaar in uitgaansgelegenheden (discotheken, feestzalen, danszalen en dergelijke), huwelijksvieringen, communies, doopfeesten en sociale, familie-, religieuze of burgerlijke vieringen die in de horeca (bars en restaurants) kunnen plaatsvinden. De coronapas geldt ook bij evenementen van welke aard dan ook die meer dan 500 deelnemers in gesloten ruimtes of 1.000 deelnemers in open ruimtes samenbrengen. UPDATE: vanaf 12 december geldt ook een coronapas in hirecagelegenheden (bars en restaurants) waar meer dan 50 personen binnen mogen en in publieke ruimtes zoals bioscopen, tehaters en zalen waar ook gegeten en gedrinken mag worden. In sportscholen is nu ook een coronapas verplicht. De coronapas-verplichting geldt tot 8 januari.

In Andalusië geldt sinds 7 december en tot 15 januari een coronapas-verplichting als men naar een ziekenhuis op bezoek wilt gaan of op bezoek wilt gaan in een bejaardentehuis op verzorgingstehuis. De coronapas is (nog) niet nodig in bars, restaurants en nachthoreca.

In Catalonië geldt de coronapas al geruime tijd in het nachtleven (discotheken, feestzalen, danszalen en dergelijke) en bij evenementen in hotels en restaurants waar o.a. een dansvloer is en waar huwelijksvieringen en/of communies gevierd worden. Sinds 3 december geldt in Catalonië ook een coronapas-verplichting in bars, restaurants, sportscholen, sportcentra en tijdens bezoek aan bejaardencentra. Een coronapas is NIET nodig om op een terras te zitten bij een bar en/of restaurant. UPDATE: Deze maatregel is sinds vrijdag 10 december met 15 dagen verlengd.

Op de Canarische Eilanden geldt van 10 december tot 10 januari een ‘vrijwillige’ coronapas in de horeca, afhankelijk van of de horecaondernemers dat willen vragen met de daarbij horende voordelen zoals meer capaciteit binnen, meer klanten aan tafels en langere openingstijden. Ook is de invoering afhankelijk van de kleur van het regionale corona-stoplicht.

Op de Balearen eilanden geldt de coronapas in het nachtleven op de eilanden Mallorca, Ibiza en Formentera en om de bejaardencentra binnen te mogen komen. Sinds 4 december is een coronapas verplicht in restaurants, pubs en andere horecagelegenheden met een capaciteit van meer dan 50 personen binnen. De coronapas-verplichting geldt sinds 13 december ook in de bars waar een capaciteit is van meer dan 50 personen. Er wordt nog gediscussieerd over de coronapas-verplichting in bioscopen, sportscholen, dansscholen en in het circus. In restaurants met overdekte terrassen wordt het gebruik van de coronapas apart bekeken: dit is binnen verplicht voor meer dan 50 personen en voor meer dan 50 op het overdekte terras. Op Menorca gelden andere regels en geldt de coronapas naast het bovengenoemde ook in accommodaties waar klanten een kamer delen: hostels, herbergen of lodges, andere toeristische etablissementen met gedeelde ruimtes, bioscopen, circussen met feesttenten, dansacademies en sportscholen.

In de Valencia regio is de coronapas verplicht sinds 3 december in de horeca zoals bars en restaurants waar meer dan 50 personen binnen kunnen; nachthoreca zoals discotheken, feest- en danszalen en pubs; tijdens bezoek aan bejaardencentra en verzorgingstehuizen (publiek en privé); tijdens bezoek aan ziekenhuizen (publiek en privé); muziekfestivals en optredens (binnen en buiten); bingozalen en casino’s met horeca; bij bruiloften en communies.

In Galicië geldt de coronapas in het nachtleven, herbergen waar pelgrims verblijven en om openbare en private ziekenhuizen binnen te mogen komen als men op bezoek gaat bij patiënten. De coronapas is in Galicië ook verplicht in restaurants (de hele dag) en in bars en cafetaria’s (vanaf 21 uur). Deze nieuwe maatregel zal voorlopig gelden tot 18 december.

In Navarra geldt sinds 27 november tot 7 januari de coronapas in restaurants waar plaats is voor meer dan 60 klanten, in discotheken, feestzalen en danszalen, baar met nachtvergunning (vanaf middernacht) en bij grote culturele evenementen die binnenshuis plaatsvinden als er meer dan 1.000 mensen aanwezig zijn.

In het Baskenland heeft het Hooggerechtshof na een eerder afwijzing nu toch toestemming gegeven voor de coronapas-verplichting. Deze geldt sinds 3 december voor de nachthoreca en voor restaurants waar meer dan 50 mensen aanwezig kunnen zijn. Wellicht wordt dit uitgebreid naar ziekenhuizen en bejaardencentra.

In de Murcia regio gold tot aan 10 december een coronapas-verplichting in horecagelegenheden waar 100% van de capaciteit benut wordt maar dat is op 9 december aangepast. Sinds 10 december moet een coronapas getoond worden voor de nachthoreca. Daarnaast mogen horecaondernemers in bars, restaurants en feestzalen als ze dat willen ook een coronapas vragen aan iedereen vanaf 12 jaar al is dat (nog) niet verplicht in de Murcia regio.

In Cantabrië hebben de rechters op donderdag 9 december toestemming gegeven voor de coronapas-verplichting in alle gesloten ruimten waar drinken en/of eten verkocht wordt, de horeca en nachthoreca dus maar ook bioscopen en culturele evenementen met horeca. Dat geldt voor maximaal 40 dagen vanaf vrijdag 10 december.

Nog niet ingevoerd

In Castilië en León wil men wellicht een coronapas invoeren in ziekenhuizen en herbergen, met name die waar pelgrims komen. Maar de beslissing daarover wordt pas op 9 december genomen waarna dit nog aangevraagd moet worden bij het regionaal Hooggerechtshof.

In Asturië wordt nagedacht over de invoering van de coronapas-verplichting als de besmettingen weer gaan stijgen. Ook in La Rioja denkt men na over de invoering van de coronapas.

Geen coronapas

Er zijn echter ook autonome regio’s die niets voelen voor een coronapas zoals de Madrid regio, Extremadura en Castilla-La Mancha.