skip to Main Content

Mogelijk betalen voor “Uitzending Gemist” vanuit Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Hans Camps) Nederlanders in het buitenland moeten in de toekomst mogelijk gaan betalen voor het bekijken van bepaalde programma’s via ‘Uitzending Gemist’. Voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is het te duur geworden, om voor elk programma alle online rechten in te kopen. De NPO onderzoekt, of betaling een mogelijkheid is om programma’s die nu niet buiten Nederland te bekijken zijn, toch te kunnen aanbieden voor expats en emigranten.

Uitzending Gemist is populair bij Nederlanders in het buitenland. In totaal worden er gemiddeld 14 miljoen video’s per maand bekeken waarvan ongeveer 6 % vanuit het buitenland. Een groot deel van de programma’s die op Uitzending Gemist staan, kan men ook gewoon kijken als men niet in Nederland is, zoals het journaal.

Toch krijgt men zo nu en dan een melding, dat men een programma niet mag bekijken, omdat men zich buiten de Nederlandse landsgrenzen bevindt. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van het IP-adres. Mag men het programma niet bekijken, dan krijgt me een melding zoals op onderstaande afbeelding te zien is.

Rechten

Dit heeft te maken met de rechten. Omroepen kopen steeds vaker programma’s in, in plaats van deze zelf te produceren. Dit heeft tot gevolg, dat omroepen onderhandelen met rechthebbenden over de uitzendrechten; over uitzenden in Nederland, over aanbieden via internet en dus ook, over het uitzenden buiten Nederland.

De rechten-paketten werken op basis van een geografisch gebied. Het feit, dat het alleen om Nederlanders in het buitenland gaat en niet de rest van de wereldbevolking, maakt niets uit. Het uitgangspunt is geografisch en daarom is het vaak te duur voor de omroepen, om rechten voor de hele wereld te kopen. In televisieland zijn de landsgrenzen ook de grenzen van de markt.

Zo waren programma’s waarvan de omroep alleen de rechten voor Nederland bezit, tot voor kort niet te bekijken door mensen op de Antillen. Maar nu een aantal eilanden gemeenten van Nederland is geworden en dus deel uitmaakt van het Nederlandse grondgebied, mogen deze mensen wel naar de programma’s kijken via ‘Uitzending Gemist’. Daar moet overigens nog wel aan gewerkt worden.’

Op aanvraag

Men zou denken, dat als programma’s van de omroep via BVN overal ter wereld op tv te zien zijn, dat dit ook via internet moet kunnen. De rechten voor televisie en video-op-aanvraag zijn volledig gescheiden en worden los verkocht door belanghebbenden. Dit is een groter obstakel voor BVN, dan de geografische binding van de rechten.

Rechten voor mobiel en internet worden los verkocht, over de rechtenmodellen die in Nederland gebruikt worden. Als men met zijn iPad naar ‘Uitzending Gemist’ kijkt, dan doet men dit via internet, maar tegelijkertijd is men ook mobiel

Zo bestaat soms het idee, dat de rechtenmodellen niet in de pas lopen met technologische ontwikkelingen en het mediagebruik. Als er een model zou ontstaan waar men op basis van de bekeken programma’s vanuit het buitenland rechten afdraagt, dan zou dit een stuk logischer zijn dan rechten te moeten kopen voor de hele wereld. Maar hier lijkt geen model voor te zijn.

Betalen

Totdat het zover is, is ‘Uitzending Gemist’ aangewezen op de ouderwetse rechtenmodellen. Men kijkt daarom naar bijvoorbeeld een samenwerking met BVN. Voor BVN worden  al rechten geregeld voor bepaalde programma’s voor de televisie-uitzendingen. Voor video-op-aanvraag heeft men  e wel andere rechten nodig, maar dit moet samen met BVN gemakkelijker geregeld kunnen worden.

Een andere optie waar serieus naar gekeken wordt, is, om Nederlanders in het buitenland voor programma’s te laten betalen. Men kan de wereldwijde rechten niet betalen, maar op deze manier zou men, als er een dergelijk model is, aan de extra rechtenafdracht kunnen voldoen. De NPO doet hier de komende maanden onderzoek naar en zal met het Commissariaat voor de Media en rechtenorganisaties overleggen.

Belasting en subsidie

Dit lijkt geen ideale oplossing voor de expat en de emigrant in het buitenland. Zeker niet voor degenen die belasting betalen in Nederland en daarmee dus ook de publieke omroep financieren. Feit is, dat het niet de taak van de omroepen  is, om programma’s te maken voor alle Nederlanders ter wereld en ervoor te zorgen, dat deze overal ter wereld te zien zijn. In de mediawet is vastgelegd, dat er programma’s gemaakt worden gericht op Nederland.

Verder is het niet zo dat men vanwege de bijdrage van de overheid, altijd alles gratis moet weggeven. Vergelijk het met een museum of theatervoorstelling. Daar gaat veel subsidie naar toe, maar aan de deur moet men nog steeds een kaartje kopen. De Nederlandse omroepen maken kwalitatief hoogwaardige programma’s en met de middelen die gereserveerd zijn voor techniek, probeert men deze zo goed mogelijk te verspreiden.

Expats en emigranten

Naar veel programma’s kan nog wel gekeken kan worden vanuit het buitenland. En er komen steeds meer programma’s beschikbaar op ‘Uitzending Gemist’. men moet ook niet vergeten dat ‘Uitzending Gemist’ uiteindelijk een groot succes is.

Maar men heeft  gewoon niet genoeg geld, om voor alle situaties alle rechten te regelen. Dit betekent, dat men een deel van het publiek moet gaan afsluiten. En dit is zoals het er nu, anno 2011, naar uitziet, helaas op die plaatsen, waarop de verspreiding van de programma’s in eerste instantie niet gericht is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend