skip to Main Content
Eerste carnavalsfeest van Spanje alweer gevierd in Cantabrië

Eerste carnavalsfeest van Spanje alweer gevierd in Cantabrië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

lavijanera1SANTANDER – Het eerste doldwaze carnavalsfeest van Spanje is alweer gevierd. Zoals de traditie schrijft, op de eerste zondag van januari vindt in het plaatsje Silió in de deelstaat Cantabrië het La Vijanera carnavalsfeest plaats. Dit feest wordt gekenmerkt door de tientallen verklede personen die met de vreemdste maskers op door de straten van het dorp rennen.

Dat het La Vijanera carnavalsfeest dit jaar een succes was bleek wel uit het feit dat er normaal gesproken zo’n 50 verklede personen rondrennen maar dit jaar waren er dat 130. Deze toename is met name te danken aan de inzet van de buurtvereniging Asociación de Amigos de la Vijanera.

Het eerste carnavalsfeest van Spanje (en zelfs van heel Europa) wordt traditiegetrouw gevierd op de eerste zondag van januari, tenzij Oud op Nieuw op een zondag valt waarna het feest plaatsvind op de 8e januari. Het feest dateert uit de pre-romeinse tijd en staat symbool voor het afsluiten van een jaar en het begin van een nieuw jaar.

Het feest wordt met name gekenmerkt door de speciale maskers en kleding die men draagt. Zo zijn er diverse personages die nooit ontbreken zoals la Madama, el Caballero, el Médico en de oude vrouw, la Vieja. De meest opvallende personages zijn echter de Zarramacos, gekleed in schaapshuiden en grote koebellen om zo het nieuwe jaar in te luiden. De Oso (beer) vertegenwoordigd het slechte en dit personage wordt dan ook figuurlijk doodgemaakt om zo het nieuwe jaar te beginnen.

Het La Vijanera carnavalsfeest is nu weliswaar beschermd als Fiesta de Interés Turistico Nacional maar ten tijde van de Franco dictatuur was het feest, net zoals veel anderen in Spanje, verboden – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken