skip to Main Content
Cabinepersoneel Ryanair Spanje staakt deze dinsdag 8 januari (UPDATE)
Ryanair.com

Cabinepersoneel Ryanair Spanje staakt deze dinsdag 8 januari (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ryanair en haar passagiers hebben opnieuw te maken met de problemen van een staking. Dit keer gaat het alleen om het cabinepersoneel in Spanje maar zal de eerste van de drie aangekondigde werkonderbrekingen effect hebben op nationale en internationale vluchten. Er zijn stakingen op dinsdag 8, donderdag 10 en zondag 13 januari aangekondigd door de twee belangrijkste vakbonden.

De vakbonden van het Ryanair cabinepersoneel in Spanje hebben eind december aangekondigd dat de werknemers op 8, 10 en 13 januari 2019 het werk gaan neerleggen tijdens nieuwe stakingen. Het gaat om zo’n 1.900 werknemers die als cabinepersoneel werken vanuit Spaanse luchthavens en lid zijn van twee vakbonden, USO en Sitcpla.

UPDATE: De staking voor deze dinsdag 8 januari is voorlopig afgeblazen en gaat niet door. De reden daarvoor is omdat men weer rond de tafel gaat zitten op dinsdagmorgen om te proberen tot een overeenkomst te komen. De stakingen die gepland staan voor 10 en 13 januari gaan voorlopig nog wel door.

Stakingsdagen 2019

De eerste stakingsdag staat gepland voor deze dinsdag 8 januari gevolgd door een tweede dag op donderdag 10 januari en een derde en laatste geplande stakingsdag op zondag 13 januari. Ongetwijfeld zullen de Ryanair passagiers veel last gaan krijgen van deze stakingen van het cabinepersoneel al staat er op de website van Ryanair in Spanje nog niets vermeld over annuleringen.

Dienstverlening

Aangezien Ryanair en de vakbonden het niet met elkaar eens konden worden wat betreft de minimale dienstverlening, heeft de Spaanse regering zich daarmee moeten bemoeien. Het Ministerio de Fomento (Ontwikkeling) heeft vastgesteld dat Ryanair 100% van de vluchten naar, vanaf en tussen de eilanden (Balearen en Canarische Eilanden) moeten uitvoeren. Daarnaast moet 57% van alle binnenlandse en internationale vluchten waar geen alternatief transportmiddel is van minder dan vijf uur reistijd worden uitgevoerd.

Stakingen 2018

Zoals bekend is er al maanden een strijd gaande tussen Europa’s populairste budget vlieger en het personeel dat werkzaam is in o.a. Spanje. Het cabinepersoneel (en piloten) wil werken volgens de Spaanse wetgevingen en niet de Ierse.

Op 28 september 2018 vond al de grootste staking plaats van Europees Ryanair cabinepersoneel in meerdere landen waaronder Spanje, Nederland, België, Duitsland, Portugal en Duitsland. Datzelfde gebeurde ook op 25 en 26 juli 2018 waarbij er stakingen waren in Spanje, Portugal en België en op 26 juli 2018 ook in Italië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Meest effectieve oplossing voor het moment Ryanair links laten liggen, er zijn tal van andere maatschappijen die hun personeel fatsoenlijk behandelen.
  De vakbonden zouden ook een boycot voor Ryanair kunnen uitroepen dan zijn de passagiers en het personeel van Ryanair solidair met elkaar en raakt het de arrogante Michel O’Leary direct in zijn concurrentie positie. Zelf ben ik al een tijd geleden overgestapt als frequente vlieger met het hele gezin. Je hebt toch een slecht geweten aan boord, hoe een van de rijkste mannen van Ierland zijn personeel onmenselijk behandeld.

 2. Zeggen dat je maar ergens anders moet gaan werken is flauwekul. Ten eerste is dat vaak niet zo makkelijk, ten tweede kunnen de werkomstandigheden slechter zijn dan voorspiegeld tijdens de sollicitatie of gewoon verslechterd zijn over de jaren.
  Normaal dat je werkt volgens lokale voorwaarden, of wil jij Wim werken volgens Indonesische voorwaarden?

 3. De maatschappij Ryanair is een Ierse onderneming. Als je naar een Ierse onderneming gaat zullen de werkomstandigheden uiteraard bepaald worden door dat Ierse bedrijf. Iedere onderneming heeft zijn eigen (economische) regels. Dat weet je als je er gaat werken. Als dat bedrijf nu zeer uitgesproken op een low budget wijze exploiteert zal het ook alles moeten doen om low budget te kunnen blijven functioneren. Werknemers weten dit van te voren. Niemand werd of wordt gedwongen bij een dergelijk bedrijf te gaan werken. Dat is vrij keuze. Als het iemand niet bevalt kan die weggaan. Als je meer wilt verdienen, het gaat altijd om geld, dan wordt de chantagekaart getrokken, staken! Uiteraard houdt de onderneming het been strak. En wie raken de stakers nu feitelijk? Altijd derden die met de hele kwestie niets van doen hebben. De vraag doemt dan wel op of dit ethisch is, onschuldige derden benadelen? Overleg is het enige fatsoenlijke middel. Bereik je je doel niet dan kun ontslag nemen. Bij een komende vlucht zouden passagiers het personeel kunnen aanspreken op het etische aspect van hun gedrag en de schade die ze aan derden berokkenen.

   1. Mevrouw Anneke. Er gelden in de EU gewoon regels en wetten hoor. Misschien wordt u blij van wetteloosheid en een baas die alles dicteert , ik niet. Mag ik u er ook op wijzen dat vandaag het UWV in NL, evenals de rechter, besloten heeft dat het Eindhoven personeel gewoon doorbetaald moet worden en niet gedwongen kan worden het dictaat van Ryanair om te verhuizen naar het buitenland ( bv naar het strafkamp Kaunas) ? Hoe zou het toch komen dat deze instanties het niet met u eens zijn ?

    1. Heeft Anneke een gesprek gehad met o.a. het UWV dan!? Je moet op het commentaar van Wim eens reageren en niet op dat van Anneke. Je antwoord op de opmerking van Anneke is niet terzake doende en slaat meer op het commentaar van Wim. Maar je bent te laf om deze meneer van een fatsoenlijk commentaar te voorzien. Deze meneer heeft volkomen gelijk. Gelukkig zijn er nog verstandige mensen op dit forum maar helaas daar hoor jij absoluut niet bij! Oh ja, en vertel mij dan ook eens wat er zo goed is aan het UWV en Nederlandse rechters.

 4. Helaas moeten de werknemers hun werk en salaris verdedigen, en jammer is dat de reizigers de dupe zijn, wel handig om optijd te weten of ik donderdag de 10e terug kan vliegen naar Spanje zoals geplant !!!!

  1. volgens mij heb je bij de aanname toch getekend met het volle verstand , en weet je toch ook waar en hoe het CAO werkt.
   Lijkt mij zo iets als de mensen die bij een vliegveld gaan wonenn en dan het meeste klagen dat er herrie is.
   Heb het dus niet over de betalingen maar wat je van te voren weet om verder te werken .

   1. Kan je niet es normaal reageren vent!? Dit raakt echt kant nog wal. Als je van de bovenstaande uitstekend onderbouwde commentaren niks begrijpt zou het je sieren om te zwijgen. Maar ja je bent echt een notoire dwarsligger hè!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken