menu: rubrieken, zoeken & meer

Nieuwe corona-maatregelen Spanje per regio beschreven (UPDATE)

Nieuwe corona-maatregelen Spanje per regio beschreven
Beeld: Freepik

Nieuwe corona-maatregelen Spanje per regio beschreven (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De kerstdagen, jaarwisseling en Driekoningen zijn voorbij en Spanje gaat weer gedeeltelijk terug naar het ‘normale’ leven. Terwijl men sinds 27 december bezig is met het corona-vaccinatieprogramma en er inmiddels alweer meer dan 140.000 mensen gevaccineerd zijn, nemen de regionale overheden weer nieuwe corona-maatregelen omdat men beland is in de derde corona-golf.

KLIK HIER de actuele corona-maatregelen vanaf 13 januari (onderstaande corona-maatregelen gelden niet meer)

Vanaf 7 januari en in diverse andere autonome regio’s op andere data, gelden nieuwe coronaregels in in Spanje. Men moet nieuwe maatregelen treffen omdat het aantal besmettingsgevallen weer omhoog gaat, er nog steeds honderden mensen per dag sterven als gevolg van of met Covid-19 en de ziekenhuizen weer vol beginnen te raken. 

Hieronder een overzicht van de corona-maatregelen die gelden vanaf 7 januari waarbij we deze regelmatig aanpassen als er nieuwe maatregelen aangekondigd worden. 

Andalusië (AANGEPAST)

Op vrijdag 8 januari heeft de regionale overheid van Andalusië de nieuwe corona-regels bekend gemaakt die op 11 januari ingaan. De nieuwe corona-maatregelen gelden tot 25 januari.

Er is weer sprake van een regionale lockdown maar het reizen binnen de regio tussen de provincies is toegestaan. Alleen in de Campo de Gibraltar en in de gemeente Añora in Córdoba is sprake van lokale lockdowns.

Voor de horeca geldt een verplichte sluiting om 18.00 uur behalve voor cafetaria’s die tot 20.00 uur open mogen zijn maar zonder het schenken van alcohol. Winkels mogen open blijven tot 20.00 uur. 

Aragón

Sinds 5 januari is de regio teruggegaan naar fase 3 met tot 31 januari de regionale lockdown maar ook een provinciale lockdown van de drie provincies Zaragoza, Huesca en Teruel. 

De avondklok blijft gehandhaafd van 23.00 tot 6.00 uur. Alle niet essentiële winkels moeten om 20 uur dicht, net zoals de bars en restaurants waar tot 20 uur een capaciteit geldt van 30% binnen en 50% op de terrassen.

Asturië

Regionale lockdown (die eigenlijk eindigde op 6 januari) blijft gehandhaafd tot een datum die nog niet bekend is gemaakt. Avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur. 

Balearen (AANGEPAST)

Ibiza gaat vanaf 7 januari naar fase 3 met een avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur en sluiting van alle bars en restaurants binnen. Mallorca heeft al sinds 29 december te maken met andere coronaregels zoals de avondklok van 22.00 tot 6.00 uur en bars en restaurants binnen gesloten en op terrassen 75% capaciteit terwijl deze om 18.00 op dicht moeten.

UPDATE: Vanaf dinsdag 12 januari moeten horeca, sportscholen en winkelcentra en winkels groter dan 700 m2 voor 15 dagen dicht op het eiland Mallorca (zie link hieronder)

Canarische Eilanden

Tot 10 januari geldt een versoepelde vorm van een regionale lockdown voor alle eilanden behalve Tenerife die te maken heeft met een eiland-lockdown. De avondklok voor alle eilanden is van 22.00 tot 6.00 uur.

Cantabrië

Regionale lockdown voor de hele regio die ook geldt voor alle gemeenten met lokale lockdowns. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur.

Castilla-La Mancha

Regionale lockdown voor de hele regio Castilla-La Mancha tot in ieder geval 10 januari. Avondklok tussen 00.00 en 6.00 uur. Alleen de gemeente La Solana heeft een avondklok van 22.00 tot 6.00 uur en bars en restaurants mogen in die gemeente niet open.

Castilië en León (AANGEPAST)

Regionale lockdown is verlengd tot 9 mei (einde van de noodtoestand in Spanje). Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. Horeca is overal open. In de steden Ávila, Segovia en Palencia moet alle horeca dicht en mogen winkelcentra en sportscholen niet meer open. De bars en restaurants mogen nog wel de terrassen open doen.

Catalonië

In Catalonië geldt niet alleen een regionale lockdown maar moeten alle inwoners ook vanaf 7 januari en tot tenminste 18 januari binnen de eigen gemeente blijven met lokale lockdowns. 

Winkelcentra moeten dicht en niet-essentiële winkels mogen in het weekend niet open zijn. Winkels kleiner dan 400 m2 mogen op doordeweekse dagen wel open.

Horeca heeft nog steeds te maken met uren dat ze open mogen zijn: tussen 7.30 en 10.00 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 15.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch). Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

Comunidad Valenciana (Valencia regio)

Regionale lockdown tot 31 januari waarbij niemand de regio in of uit mag reizen zonder geldige reden of als er sprake is van de uitzonderingen. Binnen de grenzen van de Valencia regio mogen de inwoners vrij bewegen tussen de provincies en gemeenten.

Er zijn echter 29 gemeenten die te maken hebben met een lokale lockdown van 14 dagen (tot 21 januari). KLIK HIER voor een lijst van deze gemeenten.

Avondklok is aangepast tussen 22.00 tot 6.00 uur. Alle bars en restaurants moeten vanaf 7 januari om 17.00 uur sluiten. Maximaal 4 personen aan tafels overdag.

Vanaf 7 januari is het verboden te roken op de terrassen van de bars en restaurants. Er gold al een rookverbod in openbare ruimtes wanneer de 2 meter afstand niet gehandhaafd kan worden.

Extremadura

Vanaf 7 januari gelden nieuwe coronaregels. Winkels en bars/restaurants moeten in de provincies Cáceres en Badajoz gedurende 7 dagen dicht. Het gaat om 16 gemeenten: Fuente del Maestre, Navalmoral de la Mata, Villanueva de la Serena, Calamonte, Aceuchal, Olivenza, Montijo, Villafranca de los Barros, Puebla de la Calzada, Cáceres, Almendralejo, Don Benito, Azuaga, Coria, Castuera en Badajoz. 

De horeca mag wel take away en delivery maaltijden serveren tot 00.00 uur. Alleen essentiële winkels en lokalen zoals kappers, sportscholen en autogarages mogen open blijven. 

Er is sprake van lokale lockdowns tot 21 januari in vier gemeenten (Zarza la Mayor, Cabezuela del Valle, Torreorgaz en Pueblonuevo del Guadiana). Calamonte en Fuente del Maestre hadden al te maken met een lokale lockdown en dat blijft bestaan tot 21 januari.

Extremadura heeft geen regionale lockdown. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur.

Galicië

Regionale lockdown tot tenminste 11 januari met mogelijke verlenging. Lokale lockdowns in 50 gemeenten inclusief vijf van de zeven grote steden, te weten A Coruña, Santiago de Compostela, Ferrol, Pontevedra en Vigo.

Avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur. Horeca in gemeenten met lockale lockdowns blijft egsloten. In de overige gemeenten bars en restaurants open tot 23.00 uur met 40% tot 50% capaciteit binnen en/of buiten.

Madrid regio (AANGEPAST)

Geen regionale lockdown maar wel 41 gezondheidsdistricten en 14 gemeenten met lockdowns . Avondklok tussen 00.00 en 6.00 uur. Horeca mag open zijn tot 00.00 uur met nieuwe klanten tot 23.00 uur en capaciteit van 50% binnen en 75% buiten.

Murcia (AANGEPAST)

Regionale lockdown verlengd tot tenminste 20 januari. 22 gemeenten hebben een lokale lockdown: Abanilla, Fortuna, Ricote, Jumilla, Moratalla, La Unión, Lorquí, Mula, Villanueva del Río Segura, Albudeite, Santomera, Yecla, Los Alcázares, San Pedro del Pinatar, Las Torres de Cotillas, Murcia, Molina de Segura, Alguazas, Cartagena, Cieza, Lorca en Ceutí.

Avondklok is vervroegd van 23.00 naar 22.00 tot 6.00 uur. Horeca in de negen dorpen met lokale lockdowns moet binnen dicht en buiten met capaciteit tot 75%. In de rest van de regio geldt horeca binnen met 30% tot 50% en buiten 75% tot 100%, afhankelijk van de fase waarin men zich bevindt. 

Navarra

Regionale lockdown tot 18 januari met mogelijke verlenging. Avondklok tussen 23.00 en 6.00 uur.

La Rioja

Regionale lockdown tot 31 januari. Vanaf 7 januari geldt een nieuwe avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. 

País Vasco (Baskenland)

Regionale lockdown tot tenminste 11 januari met mogelijke verlenging. Avondklok tussen 22.00 en 6.00 uur. Horeca open met 50% binnen en 100% buiten. Roken op terrassen is verboden.