skip to Main Content
Spaanse spoorwegen gaan low cost hogesnelheidstrein opzetten

Spaanse spoorwegen gaan low cost hogesnelheidstrein opzetten

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de Spaanse hogesnelheidstrein AVE en de gebruikers zijn over het algemeen dik tevreden. Vaak is het makkelijker dan vliegen want je vertrekt meestal in een stad en komt in het centrum van de andere stad aan, geen drukke paspoortcontroles, taxi’s of bussen van het vliegveld naar het centrum maar gewoon rustig in de trein die meer dan 230 km/u rijdt genieten van het landschap.

Het probleem is alleen dat de AVE niet altijd goedkoop is en men soms flink moet betalen voor de treinkaartjes. De Spaanse spoorwegen Renfe heeft vanwege 25 jaar AVE meerdere keren speciale acties gehouden met 25% korting op de treinkaartjes voor de Alta Velocidad España ofwel de hogesnelheidstrein. Deze kaartjes verkochten zo goed dat men bij de Renfe nu de EVA heeft ontwikkeld.

De EVA zal een low cost alternatief zijn voor de duurdere AVE met prijzen voor treinkaartjes tussen de 20% en 25% goedkoper. In principe is de EVA meer gericht op de jongeren die op deze manier ook gebruik kunnen maken van de Spaanse hogesnelheidstrein. Daarnaast hoopt de Renfe met de EVA tarieven ook een nieuw soort publiek te lokken die wellicht later overgaan op de normale prijzen van de AVE.

Voorlopig zal de verbinding tussen Madrid-Barcelona-Madrid de enigste AVE lijndienst worden met de EVA tarieven. Renfe wil vijf routes per dag gaan rijden met deze low cost tarieven en hoopt jaarlijks meer dan 1 miljoen passagiers te gaan vervoeren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Waarom niet eerder investeren in wegen en het openbaar vervoer van en naar de bergdorpen ?
  Vb van La Pobla de Lillet naar Barcelona : minstens 3 uur met auto of bus, naar Girona met de auto : ook 3 uur, geen rechtstreekse bus …
  Treinen bestaan niet meer sinds de mijnen niet meer rendabel waren …
  Maakt vandaag dat velen (vooral jongeren) wegtrekken uit de bergdorpen (zie eerder bericht alhier)
  Maar ja, is geen prestigeproject …

  1. Klopt, de klacht is ook dat Renfe wel investeert in dure AVE-verbindingen en tegelijk desinvesteert in stoptreinen. Ze werken duidelijk als commercieel bedrijf en niet als Openbaar Vervoersbedrijf.

 2. Ik woon op een half uurtje rijden vanaf het Vliegveld v. Alicante. Een paar keer met het vliegtuig geweest: Zeker een uur van te voren aanwezig zijn. Wachten bij de check-in (bagage controle etc. alles uitpakken, riem af, laptop uit de tas, horloge en mobiel in de bak etc. en je daarna weer ‘aankleden’). Daarna wachten in de vertrekhal. Je ergeren aan de rij mensen die allemaal als eerste door de boarding gate willen. Ik ga als één van de laatste. 50 meter verder loop ik vast in de rij in de tunnel om in het vliegtuig te komen. Na 15 min eindelijk binnen, wachten op mensen voor me die hun koffertje echt boven hun hoofd kwijt willen etc. 5 minuten later zit ik eindelijk met mijn knieën tegen de stoel voor me. Na wederom zo’n 10-15 minuten gaan we taxiën. Eindelijk, na weer zon 5-10 minuten take off. Een kleine 2 uur (of minder?) vliegen. Na landing rijden we zo’n 10 minuten op het immense vliegveld van Madrid rond. Nadat we gestopt zijn duurt het zeker not 10-15 minuten voordat ik er uit kan. Lopen naar de bagage band of, als ik die niet bij me heb, naar buiten. Na 5 minuten wachten eindelijk een taxi te pakken want ja, ik zit wel in een buitenwijk en moet zeker nog 20 munten rijden om in het centrum van Madrid te komen. Alles bij elkaar bijna 5 uur onderweg met veel ongemakkelijk wachten en bijna 2 uur verkrampt in een stoel zitten.
  We gaan met de trein. Aangekomen op het station kan ik zo doorlopen en de bagage/ticket check duurt nog geen minuut. Loop het perron op en aangezien de trein op tijd vertrekt, en ik er dus met ietsje reserve aankom stap ik in en na 5 minuten gaat ie al rijden. Ondertussen ga ik er eens lekker voor zitten. Benen wat gestrekt, tafeltje uitklappen en mijn laptop aangesloten op de Wifi (niet altijd aanwezig) dan wel via de G3/G4 gewoon via mijn telefoon het internet op. Mails checken etc. De trein zoeft ondertussen door het schitterende landschap met 4 stops richting Madrid. Mensen lopen wat heen en weer, maken praatjes en ondertussen kan ik op mijn gemak enigszins onderuit gezakt ook een film kijken.
  Na iets van 4,5 uur zijn we op het eindstation en stappen we redelijk snel uit zonder wachten op de overige passagiers. Lopen naar de uitgang en pakken nog in het station de metro of lopen gewoon de stad in. Het Prado museum is bv. nog geen 15 minuten lopen…..
  Reistijd; in het voordeel van de trein
  Prijs; de trein was net iets goedkoper.
  Comfort; vele malen beter dan het vliegtuig
  Tijdverdrijf onderweg? Trein; film, wifi/internet, landschap, aardige mensen, goede catering of gewoon lekker een tukkie doen. Vliegtuig; film, catering.

  De hoge snelheidstrein in Spanje (maar ook die in Frankrijk) is gewoon een veeeeel beter manier van reizen naar de diverse grote steden dan met het vliegtuig of de auto. En niets duurder ook. En omdat het allemaal zo veel relaxter is zijn de mensen ook veel beter gemutst en is het soms gewoon ‘gezellig’ in de trein. Dat heb ik in het vliegtuig nog nooit meegemaakt.

 3. Ik heb op binnenlandse vluchten nooit paspoort controle . Zelf vaak op vluchten met Transavia en Ryanair binnen de EU meestal nog niet eens, bij het instappen heel soms.

 4. Ook ouderen vanaf 60 jaar kunnen nu al genieten van de
  Tarjeta Dorada kortingskaart voor alle verbindingen. Voor
  6 euro per jaar tarieven tot min 40 percent en onbeperkt.

 5. Eerst zien, dan geloven. Bedenk dat een retourtje al “20% korting” bevat op beide trajecten. En jongeren ook nu al diezelfde 20% korting op een enkeltje krijgen. De nieuwe “low cost” wordt dan ongeveer net zo duur als de huidige retourtickets en tarieven voor jongeren, oftewel een andere naam voor hetzelfde beestje.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken