skip to Main Content
Telefoonbedrijven en internetaanbieders verhogen opnieuw tarieven in Spanje

Telefoonbedrijven en internetaanbieders verhogen opnieuw tarieven in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het vast en mobiel bellen, internetten en televisie kijken wordt weer wat duurder in Spanje. De drie grootste telefoon- en internetaanbieders Movistar, Vodafone en Orange zullen tussen 5 februari en begin mei hun tarieven omhoog doen. Gebruikers zullen dus maandelijks meer moeten gaan betalen maar daarvoor in de plaats krijgen ze hogere internetsnelheden en meer gigabytes op de mobiel. De prijsverhogingen liggen tussen de 1 en 5 euro per maand.

Movistar (Telefonica) was de eerste aanbieder die aankondigde, net zoals vorig jaar en de jaren daarvoor, om de tarieven van de zogenaamde Fusion pakketten te verhogen met 5 euro. Een Fusion pakket omvat ADSL of fiber internet, vaste telefoon, televisie en mobiele telefoon in een pakket waarvan er weer verschillende zijn. Voor de prijsverhoging van maar liefst 5 euro per maand krijgen de gebruikers hogere snelheden wat betreft vast en mobiel internet en daarnaast op het dataplan meer GB.

Klanten van Movistar die alleen fiber internet hebben gecontracteerd zullen hun prijzen met 2 euro omhoog zien gaan terwijl die personen die alleen een mobiel telefoon abonnement hebben zullen merken dat ze tussen de 2 en 3 euro meer moeten gaan betalen maar van 1 naar 5 GB gaan.

Orange

In navolging van Movistar verhoogt ook Orange haar tarieven waarbij de verhogingen liggen tussen de 2 en 5 euro meer per maand.Het gaat dan om de zogenaamde Love pakketten waarbij net zoals bij Movistar alles inbegrepen is (ADSL of fiber internet, vaste telefoon, televisie en mobiele telefoon). Afhankelijk van welke Love pakket iemand heeft komen er hogere snelheden of meer GB bij.

Vodafone

Vodafone kan niet achterblijven en zal ook de tarieven tussen de 1 en 5 euro per maand gaan verhogen voor de klanten die pakketten hebben. De klanten van Vodafone One zullen merken dat de tarieven met 4 tot 5 euro zullen stijgen maar men krijgt daarvoor in de plaats de Social Pass waarbij men diverse smartphone apps zoals Facebook, Instagram en Twitter kan gebruiken zonder data van je pakket te consumeren. Voor die klanten die geen pakket hebben gelden ook prijsverhogingen.

Klachten

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) ofwel Consumentenvereniging klaagt over de nieuwe prijsverhogingen en zegt dat de maatschappijen lukraak hun tarieven omhoog doen en klanten min of meer verplichten te laten betalen voor iets wat ze vaak niet gebruiken zoals meer GB data of sneller internet. Volgens de organisatie die opkomt voor de rechten van de consumenten en gebruikers maken de telefoon- en internetaanbieders misbruik van hun positie door de klanten te verplichten meer te laten betalen voor hun diensten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Het is allemaal de macht van getallen en een kwestie van balans. Op communicatie wordt door die grote jongens vaak helemaal niets verdiend. Het gaat om markt aandeel versus winst. Als de economie goed draait terwijl de markt redelijk verzadigd is dan gaan de prijzen omhoog. De consument betaald toch wel en zal niet zo snel weglopen. De concurrentie gaat wel mee want anders begint hun winstgevendheid slecht af te steken tov. de prijsverhogers en dat is weer slecht voor de beurskoers en dus de aandeelhouders. Stokt de economie weer of komt er een nieuwe speler bij dan zal men om marktaandeel te houden met goedkopere offertes komen om toch maar klanten weg te kapen bij de ander. Etc. etc. Het is allemaal een groot schaapspel en zolang de gemiddelde consument weinig moeite doet om het de grote aanbieder moeilijk te maken en men eigenlijk geld genoeg heeft zijn het de ‘grote drie’ die het spel maken. Het is gewoon puur kapitalistische economie ten voeten uit en de consument zal het over het algemeen een worst wezen. Als ze maar kunnen internetten en bellen en whatsappen met het liefst elke jaar (of eerder) een nieuwe mobiel…

 2. Over misbruik van de positie als aanbieders gesproken: kom eens kijken in dat idiote land Belgie. Dat is zo verziekt door belangenverstrengeling, postjespakkerij en verregaande angst om voor eigen zaak te staan dat er maar zeeeer weinig aanbieders zijn, die er alles aan doen om de kleintjes eruit te drukken of slechts op uitermate beperkte schaal toe te staan zodat je gerust van monopolisten mag spreken. Probleem: de staat (met zijn ongekende geldzucht waar we niets dan parasitisme van over de hele wereld voor terug krijgen en lamzakken die niet willen werken alle aandacht krijgen en meer dan 40 jaar de werkloze pias mogen uithangen) zit met zijn klauwen/aandelen in de geldpap van de telefoon- en internetaanbieders. De gemiddelde Belg is te laf en te bang om die vetzakken hun poepie te laten ruiken en bewust voor de kleintjes te kiezen en zo ” regeringsbeleid” te vernietigen. Jammer dat ze meer vakbondsmilitanten dan karakter hebben. Hadden ze karakter, dan was Belgie geen land meer. Zou te mooi zijn om waar te zijn. Spanje mag dan op het gebied van internet en telefonie geen heilstaat zijn, Belgie is het wel, maar dan alleen voor de parasieten, leugenaars en advocaten, voor zover er tussen die uberhaupt verschillen zijn.

  1. Momenteel zijn er 17 (zeventien!) aanbieders in het kleine België! En al het andere dat jij hier opsomt kan je dan gerust naar élk land doortrekken (héél zeker naar Spanje). De Belgische werknemers staan trouwens al jaren in de top 10 van hardst werkende mensen en waar staat Spanje dan met één der hoogst percentages werklozen van de EZ? Ze gaan liever in het zwart werken (lees er het andere artikel van SV hierover) en frauderen zo hun eigen staat om dan later te gaan bleiten omdat ze geen recht op een fatsoenlijk pensioen hebben!

 3. Verleng tweejaarlijks mijn abonnement bij T.mobile, kan gewoon via internet, € 25 onbeperkt bellen door de hele EU! In Spanje heb ik een pakket van Orange, vaste lijn en mobiel, internet, en TV. €55,- per maand! De Spaanse mobiel gebruik ik niet! De download snelheid is uiterst beperkt, ben nooit hoger gekomen als 665 KB! Dus ik ben benieuwd!

  1. Heb ook jaren bij Orange gezeten wel prijzen omhoog maar nooit werd mijn 6Mb Adsl verhoogd, enkel toen we het op wilde zeggen boden ze het aan, nu hebben we voor minder geld al bijna een jaar 50Mb glasvezel van Movistar deze zou verdubbeld worden met de prijsverhoging. Van beiden nog niets gemerkt maar movistar heeft aangegeven dat dit in stappen zou gebeuren vanaf februari 2018. Toch vind ik de verhoging abnormaal en kan mezelf voorstellen dat velen weer van provider gaan wisselen.

  2. @Jan,Ondara, Je mobiele snelheid hangt af van de limiet die de provider opstelt, maar ook drukte op het nerwerk en de hoe ver je afstaat van de zendmast. Op 4G met Symio haal ik regelmatig de 3MB per seconde.

   1. Bedankt voor de tip! Ik gebruik mijn desktop om muziek en films te downloaden!!

  3. Ik heb een provider in Nederland gebeld met de vraag ik, wonend in Spanje, een bel-abonnement kon aanschaffen. Nee , was het antwoord omdat je elke vier maanden in Nederland moet zijn. Zijn Europese regels.

 4. Uit de reacties van zowel Anton als Hans merk ik enige frustratie. Met de ervaringen vanuit NL in ons hoofd zouden we echter eerder kansen moeten zien. Duidelijk is dat ‘de consument’ in Spanje zichzelf nog onbewust is van haar macht. Zeker nu je verschillende mogelijkheden hebt om elkaar telefonisch te bereiken, zonder die veel te dure sim aanbieders daarbij zelfs maar nodig te hebben. Skype, Messenger, Whatsapp, DUO, ….. zijn allen uitstekend bruikbaar om ‘uit’ te bellen. Wil je gebeld worden, ook door iemand die geen internet ter beschiking heeft, dan kies je voor het goedkoopste sim abonnementje (al vanaf €0), zodat je over een mobiel nummer beschikt, maar laat je je belletjes binnenkomen via bv DUO. Eens kijken hoe snel die grote jongens hun beleid aanpassen.

  1. En jij denk dat vrijwel niemand dit doet, fout want bijna iedereen doet dit en daarom komen er ook verhogingen, je kunt met de telefoon wel ontsnappen maar niet met je maandelijkse betalingen. Bij verliezen wordt er altijd getracht dit gelijk te trekken, Roaming weg prijs verhoging, andere zaken weer een prijs verhoging. Je ontsnapt echt niet aan deze mafia.

  2. @Reg, frustratie? Hoe kom je daarbij? Ik zeg toch dat ik dik tevreden ben met Simyo Spanje (is ook véél goedkoper dan Simyo Nederland) en Rebtel? Bespaart me een hoop geld wat je anders kwijt bent aan een vaste verbinding die je allen thuis kunt gebruiken en met TV die ik toch nooit kijk. En zo heb ik overal haast onbeperkt internet (in heel Europa) en niet alleen thuis.

 5. Gewoon bij T-mobile gebleven voor ruim 7 euro per maand. Gratis bellen in heel Europa en voldoende roaming om te WhatsApp appen ed.Thuis heb ik voor 15 euro uitstekend internet. En welke café heeft nog geen wifi? Ik had eerst ook een Spaanse prepaid kaart,maar niet nodig.
  Wees geen dief van je eigen portemonnee…

 6. Ik ben dik tevreden met de Spaanse Simyo. Je kunt elke maand je abonnement aanpassen en de maandkosten variëren tussen 0 en 29 euro per maand. Voor 29 euro krijg je 25GB en een onbeperkt aantal belminuten, ongebruikte GB’s blijven ook nog 3 maanden geldig. Om naar Nederland te bellen gebruik ik de app van Rebtel, kost dan 2 cent per minuut.

 7. Pure kartelvorming en iedereen weet het maar doet er niets aan. De Europese Unie heeft vorig jaar ook al de plank volledig misgeslagen met de roaming-deal. Leuk voor af en toe naar huis bellen en een beetje surfen tijdens je vakantie maar verder nutteloos. De telefoonmaatschappijen hebben die regeling aangegrepen om de kosten voor abonnementen, internationaal bellen en de schandalige starttarieven (EU ambtenaren kennen dit fenomeen niet, soms al 1 euro per gesprek) flink op te schroeven, er op deze manier voor zorgend dat de uitwisseling tussen Europese burgers wordt ontmoedigd. De telefoonmaatschappijen lachen nog steeds het laatst.

  1. Ik, als niet resident maar regelmatig in Spanje in mijn woning verblijvend, ervaar enkel voordeel bij de roaming.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken