Search
menu
Search

Bijna 2.000 slangen gevangen op Gran Canaria in 2020

Bijna 2.000 slangen gevangen op Gran Canaria in 2020
Beeld: 123rf

Bijna 2.000 slangen gevangen op Gran Canaria in 2020

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – In 2020 zijn er bijna 2.000 slangen gevangen op Gran Canaria. Het Canarische eiland wordt al jaren overspoeld door Koningsslangen, oorspronkelijk afkomstig uit Californië. Deze slangensoort werd in de jaren negentig in grote aantallen naar het Canarische Eiland gebracht als gewild huisdier. Na verloop van tijd ontsnapten echter veel van deze slangen of werden ze door de eigenaren in de natuur vrijgelaten.

Het afgelopen jaar werden er 1.990 van deze niet-giftige slangen gevangen, een recordaantal en drie keer meer dan in 2012 en het dubbele aantal (903) van 2019. Maar nu dit aantal gestegen is naar bijna 2.000 gevangen exemplaren van de ‘Lampropeltis californiae’ in 2020 is de kans groot dat het aantal in 2021 overschreden zal worden.

Project

Een groot deel van de slangen kon gevangen worden dankzij de hulp van de bewoners van het eiland zelf. Dat wil zeggen, zij zien een slange en melden dat aan Post-Life Lampropeltis die met het project #stopculebrareal slangen vangt op Gran Canaria. 

In cijfers gaat het om totaal 1.990 slangen waarvan 1.172 direct gevonden en gevangen werden door het gespecialiseerde personeel en vrijwilligers en 818 slangen dankzij de melding van bewoners.

Sinds het begin van het project #stopculebrareal zijn er op Gran Canaria alweer 9.134 slangen gevangen. Mocht men een slang zien op het eiland dan kan 112 of 608 098 296 gebeld worden om dit te melden. Het wordt altijd afgeraden om zelf de slangen te vangen.

Slangen

De ‘lampropeltis californiae’ heeft geen natuurlijke vijand en kan zich zonder probleem voortplanten waardoor er steeds meer gestreepte Californische Koningsslangen te zien zijn. De afgelopen 10 jaar werden er duizenden van deze slangen gevangen. 

Sinds 2011 mag deze Koningsslang niet meer worden geïmporteerd naar Gran Canaria en andere Canarische Eilanden. De gevangen slangen worden gedood omdat het om een soort slang gaat die niet thuishoort op de Canarische Eilanden en een gevaar is voor andere dieren.

De Californische Koningsslang (culebra real de California) is met name voor de kleine dieren zoals de grote hagedissen die veel op het eiland leven, gevaarlijk. Experts zeggen zelfs dat als het zo doorgaat, de slangen hele andere diersoorten kunnen uitroeien. 

Deze niet-giftige slang heeft de naam Koningsslang te danken aan het feit dat ze andere slangen, inclusief giftige zoals de ratelslang, zonder problemen aanvalt en eet. Het probleem bij het vangen van deze slangen is echter dat veel van hen onder de grond leven en dus moeilijk te vinden zijn.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?