Voormalige PP-boekhouder Barcenas gaat illegale financiering opbiechten

Voormalige PP-boekhouder Barcenas gaat illegale financiering opbiechten
Beeld: Europa Press

Voormalige PP-boekhouder Barcenas gaat illegale financiering opbiechten

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het belooft een politieke storm te worden wanneer de voormalige penningmeester en boekhouder van de Partido Popular (PP) op maandag een boekje open gaat doen over de illegale financiering met zwart geld binnen de conservatieve politieke partij. Barcenas zit reeds in de gevangenis voor diverse delicten maar nu ook zijn echtgenote gevangen is gezet en volgens hem zijn oude werkgever niet de beloftes is nagekomen, wordt het tijd de waarheid te vertellen.

Barcenas heeft niets te verliezen maar wil dat zijn echtgenote strafvermindering krijgt en daarom zal hij op maandag de waarheid vertellen en een boekje opendoen over de illegale financiering (caja B) en het zwarte geld binnen de politieke partij. Hij zegt bewijzen te hebben en heeft reeds meerdere namen genoemd waaronder de voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy.

De huidige PP-partij zegt zich geen zorgen te maken want wat er gebeurt is heeft alles te maken met de oude PP en niet de huidige vernieuwde fraude-vrije PP, aldus de partijleider Pablo Casado. Maar ongetwijfeld zal de PP zich wel druk maken want het is opnieuw een schandaal wat aan het licht kan komen en precies in de week dat er ook regionale verkiezingen zijn in Catalonië waar de PP al niet de grootste partij is.

De zaak

Luis Bárcenas was tot 2009 penningmeester van de PP op benoeming van Mariano Rajoy. In dat jaar werd hij in verband gebracht en aangeklaagd in verband met de zaak-Gürtel, een corruptieschandaal binnen de gelederen van de PP. 

Op 6 april 2010 werd het bewijsmateriaal in de zaak-Gürtel vrijgegeven, waaruit blijkt dat Bárcenas, tezamen met andere belangrijke leden van de PP, verdacht wordt van illegale financiering van de partijkas.

Op 16 januari 2013 lekte uit dat de onderzoeksrechter had achterhaald dat Bárcenas, samen met andere personen, 38 miljoen euro op Zwitserse bankrekeningen had staan. Hiervan had hij 11 miljoen geregulariseerd door middel van een amnestie voor belastingontduikers, afgekondigd door Rajoy na diens installatie als premier van de tiende legislatuur. 

Enkele dagen later verscheen in het dagblad El Mundo het nieuws dat Bárcenas gedurende 20 jaar verantwoordelijk zou zijn geweest voor het uitbetalen van zwarte bonussen aan topbestuurders van de PP. Het zou gaan om periodieke betalingen van tussen de 5.000 en de 15.000 per keer. Het geld zou afkomstig zijn van grote bouwbedrijven, verzekeringsmaatschappijen en anonieme giften. Hiertoe zou er binnen de partij al sinds 1989 een zwarte boekhouding bestaan.

Op 31 januari 2013 kopte het dagblad El País met het nieuws dat de krant in bezit zou zijn van kopieën van de zwarte boekhouding van de partij. Uit die documenten zou blijken dat de zwarte betalingen tot in de top van de partij waren gedaan, tot aan Mariano Rajoy zelf toe, maar ook aan andere (voormalige) kopstukken, zoals Javier Arenas, Francisco Álvarez-Cascos en María Dolores de Cospedal. In juni 2013 werd Bárcenas in preventieve detentie genomen in verband met mogelijke corruptie.

In mei 2018 achten de rechters van het Nationale Gerechtshof (Audiencia Nacional) bewezen dat er een fraude-netwerk was met de Partido Popular (PP) als middelpunt en de zakenman Francisco Correa als topman van het netwerk. Gedurende tenminste 10 jaar hebben diverse politici binnen de PP-partij zichzelf en anderen verrijkt met inkomsten afkomstig van steekpenningen en het omkopen van ambtenaren en autoriteiten binnen regionale en lokale overheden.

De voormalige penningmeester en boekhouder van de PP Luis Barcenas heeft van de Nationale Gerechtshof in 2018 een celstraf van 33 jaar en 4 maanden gekregen en een geldboete van 44 miljoen euro. Het Hooggerechtshof heeft deze celstraf verlaagd naar  29 jaar en 1 maand.

Rosalia Iglesias is de echtgenote van Luis Barcenas en was volgens de rechters op de hoogte van de fraude en corruptie binnen de PP-partij en heeft zichzelf ook verrijkt. Zij heeft in 2018 15 jaar en 1 maand celstraf en een boete van 15 miljoen euro gekregen. Het Hooggerechtshof heeft de celstraf verlaagd naar 12 jaar en 11 maanden maar ze moet wel de gevangenis in.

Ga naar de inhoud