De herrijzenis van Janovas: het verhaal van een verlaten dorp in de Pyreneeën

De herrijzenis van Janovas: het verhaal van een verlaten dorp in de Pyreneeën
Beeld: Gobierno de Aragón / website

De herrijzenis van Janovas: het verhaal van een verlaten dorp in de Pyreneeën

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Janovas, een klein dorpje in de bergen van de provincie Huesca, krijgt na verschillende decennia weer nieuw leven ingeblazen. Ruim 40 jaar nadat de laatste inwoner vertrok, keren een paar van de kinderen en kleinkinderen terug om de ruïnes herop te bouwen.

Janovas is een spectaculair spookdorpje aan de oevers van de Ara rivier. In de jaren ’60 besliste de dictatuur van Francisco Franco net daar een stuwmeer aan te leggen. Het dorp zou onder water komen te staan en de inwoners moesten wijken voor de dreiging van de vooruitgang. 

Een aantal onder hen weigerden te vertrekken, en hielden het er tot in de jaren ’80 uit. Uiteindelijk kwam de stuwdam er nooit, en jaren later kochten een aantal afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners enkele huizen terug van het elektriciteitsbedrijf Endesa om het dorp nieuw leven in te blazen.

Via het bestuur van Aragón ontvangen die nieuwe inwoners 440.000 euro steun. Dat geld gaat onder meer naar het herstellen van het drinkbaar water, de elektriciteit en het afvoersysteem. De buren zorgen voor de rest. Het asfalteren van de straten, het afwerken van de eerste woningen.

“De heropbouw van het dorp gaat trager dan gedacht. Men heeft ons van de staat uit nooit geholpen en van de regering van de autonome regio Aragón komt enkel hulp voor de basisvoorzieningen.”, vertelt Óscar Espinosa aan de krant El Confidencial.

15 jaar duurde het om iedereen indertijd uit Janovas weg te krijgen. In de 42 huizen woonden maar liefst 300 mensen, maar het regime was onverbiddelijk. De bouw van het stuwmeer werd opgedragen aan het bedrijf Iberduero. Dat begon al toen de mensen er nog woonden die weigerden weg te gaan. Tot in 1966 de leerlingen van het plaatselijke schooltje met harde hand uit de klas werden weggehaald. Pas in 1984 verliet de laatste familie het dorp.

De nieuwe bewoners hopen dat de werken vooruit gaan. In 2022 willen alvast enkelen onder hen opnieuw hun intrek nemen in het dorp, en als alles goed gaat is er binnen 10 jaar misschien effectief weer een degelijke bevolking. Bekijk HIER veel foto’s van het verlaten dorp in de Pyreneeën.

Ga naar de inhoud