skip to Main Content
De duurste ham ter wereld komt uit Huelva en kost 4.100 euro

De duurste ham ter wereld komt uit Huelva en kost 4.100 euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

eduardo1aHUELVA – Hammenmaker Eduardo Donato heeft de eer de duurste Spaanse ham ter wereld te hebben. Een Manchado de Jabugo ham van de Catalaan/Andalusiër heeft maar liefst 4.100 euro opgebracht op een beurs in Duitsland.

De 67-jarige hammenproducent heeft 26 jaar ervaring als het aankomt op het maken van de Spaanse hammen. Van origine is Eduardo Donato een Catalaan maar hij woont een groot deel van zijn leven in Cortegana in de provincie Huelva. Daar maakt hij een Spaanse ham die bijna uniek is te noemen in Spanje en ver daarbuiten.

Eduardo produceert slechts 80 hammen per jaar, allen afkomstig van de met uitsterven bedreigde Manchado de Jabugo varkens. De hammen van deze varkens worden gezien als de beste ter wereld en Eduardo heeft het nu voor elkaar gekregen om ook de duurste ham ter wereld te produceren.

De “gespikkelde” Jabugo is een puur Iberische varken bezweken aan varkenspest en de industrialisatie van de sector. Alleen kleine boeren hielden exemplaren voor eigen gebruik waarna de bekendste soorten verkocht werden. Momenteel zijn er nog 22.559 exemplaren te vinden in het zuiden van Spanje die de benaming Jamón de Huelva hebben gekregen.

Deze exemplaren van de Manchado de Jabugo worden strikt ecologische gefokt waarbij de varkens vrij leven tussen beekjes, watervallen en eikenbossen, geen chemicaliën of kunstmatig eten naar binnen werken maar alleen eikels van de eiken en grasveld. Het duurt ongeveer drie jaar voor een varken om een middengewicht te bereiken waarna men nog eens moet wachten totdat het varken het ideale gewicht heeft.

Eduardo Donato vluchtte van een geïndustrialiseerd Tarragona (Catalonië) en een eigen constructiebedrijf naar het natuurlijke paradijsje Cortegana in de provincie Huelva (Andalusië) waar hij begon met het produceren van exclusieve hammen. Hij heeft geen groot bedrijf en wordt slechts geholpen door zijn dochter, die zes jaar geleden bij haar vader ging wonen, en een buurman die af en toe helpt.

Donato produceert maximaal 80 hammen op jaarbasis die allemaal meteen verkocht worden. De hammen brengt hij persoonlijk naar zijn kopers en hij heeft geen trek in een digitale verkoop via internet ofzo, dit ondanks de vele vragen uit andere steden in Spanje, Frankrijk, Duitsland en zelfs Hong Kong.

Eduardo Donato laat zich niet gek maken en ondanks dat hij trots is op wat hij gepresteerd heeft en veel meer zou kunnen verkopen, blijft hij vasthouden aan zijn motto: trabajar para vivir y no vivir para trabajar – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken