skip to Main Content
Elke dag ontbreken er in Spanje bijna 250.000 mensen zonder medisch verlof op het werk

Elke dag ontbreken er in Spanje bijna 250.000 mensen zonder medisch verlof op het werk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens een onderzoek van Randstad Research ontbreken er elke dag op het werk 247.000 Spanjaarden die geen medisch verlof hebben (sin baja médica). Als die mensen opgeteld worden bij diegene die wél een medisch verlof hebben en dus in de ziektewet zitten dan loopt dat aantal op naar meer dan 820.000 personen.

In dit onderzoek van Randstad is gebruik gemaakt van de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) en de Clasificación Nacional de Actividades Económicas (CNAE). Het zijn daarnaast gegevens over het derde trimester van 2017 waaruit dus blijkt dat dagelijks 247.000 Spanjaarden niet naar hun werk gaan zonder dat ze een ziekteverlof of medisch verlof hebben, dat is een 1,3% van alle meer dan 18 miljoen werkers in Spanje.

Dagelijks zijn er volgens de gegevens ook 577.000 Spanjaarden die niet naar hun werk gaan maar wel een medisch verlof hebben en vaak ook in de ziektewet zitten. Samen zijn dat dus meer dan 820.000 Spanjaarden (inwoners van Spanje) die niet naar hun werk gaan wat een jaarlijks kostenplaatje heeft van minstens 50,2 miljard euro.

Wat de mate van absenteïsme van de autonome gemeenschap betreft blijkt uit het onderzoek van Randstad Research dat in het Baskenland de meeste ziekteverzuim plaatsvindt met 5,2% gevolgd door Castilla y León (4,9%) en Asturië (4,9%). Aan de andere kant van de schaal zijn La Rioja (3,8%), Comunidad Valenciana (3,9%) en Castilla-La Mancha (3,9%), met de laagste ziekteverzuimcijfers te vinden.

Download (PDF) het rapport via deze link.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Als je werkgever je vertrouwt, of ziet dat je ziek bent, dan vraagt hij ook niet meteen om een bewijs van ziekte waarvoor je naar je arts zou moeten. En er bestaan ook legitieme redenen van verzuim die niets met ziekte te maken hebben (bruiloft, begrafenis, geboorte kind, wettelijke verplichtingen, etc.). Jammer dat Randstad niet duidelijk maakt waarom die 247000 mensen verzuimen, en of het geoorloofd of ongeoorloofd verzuim is. Niet opdagen op je werk betekent immers ontslag, al helemaal met de hoge werkloosheidspercentages in Spanje. Vandaag was in het nieuws dat voor 10.000 vacatures postbode er 500.000 kandidaten zijn…

  2. Nogal onduidelijk opgesteld artikel :
    – ” . . . ontbreken er elke dag op het werk 247.000 Spanjaarden die geen medisch verlof hebben” : dus kunnen ze afwezig zijn wegens (onder andere)”gewoon (vakantie)verlof” of zijn ze ook dat niet, en zijn ze dus ongewettigd afwezig ? Gebruik dan ook die laatste term, da ‘s veel duidelijker .
    – Wat is het verschil tussen “ziekteverlof” en “medisch verlof” ? Voor mij hetzelfde .

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken